Life

Ce nu ai voie să faci duminica. Neapărat trebuie să eviți aceste opt activități în ziua de odihnă

Conform Sfintei Scripturi, ziua de duminică a fost destinată odihnei, iar tradițiile și obiceiurile din bătrâni ne învață că unele activități nu ar trebui sub nicio formă desfășurate. Care sunt acestea.
06.08.2022 | 18:18
Ce nu ai voie sa faci duminica Neaparat trebuie sa eviti aceste opt activitati in ziua de odihna
Ce nu ai voie să faci duminica. Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

După cum scrie în Biblie, ziua de duminică a fost făcută special pentru odihnă. Pe de altă parte, chiar dacă nu au fost enumerate activitățile interzise, de-a lungul timpului, în popor s-au vehiculat și au rămas în memoria colectivă mai multe lucruri de care este bine să te ferești.

Ce activități sunt interzise duminica. Trebuie evitate cu orice preț

„Şase zile să lucraţi, iar ziua a şaptea este ziua odihnei, adunare sfântă a Domnului: nici o muncă să nu faceţi; aceasta este odihna Domnului în toate locuinţele voastre” (Levitic 23, 3). Acesta este textul din Biblie care le amintește creștinilor că duminica nu este destinată muncii.

ADVERTISEMENT

Nu scrie nicăieri care sunt activitățile interzise, însă de-a lungul anilor s-au vehiculat mai multe informații, iar în memoria colectivă au rămas acele tradiții și obiceiuri care ne spun ce nu ar trebui să facem.

Conform celor transmise de preoți, este bine ca toate treburile să fie rezolvate în prima parte a săptămânii și să nu fie amânate pentru duminică. Ultima a zi a săptămânii este privită drept momentul în care omul se odihnește, se gândește la Dumnezeu și la viitorul său.

ADVERTISEMENT

Acest lucru se întâmplă și pentru a ne aminti că, la un moment dat, totul se va sfârși și nu va mai fi nevoie de muncă. Prin urmare, treburile casnice ar trebui evitate cu orice preț.

Înainte de toate, nu se face mâncare, mai ales în timpul Sfintei Liturghii. Aceasta trebuie preparată cu o zi înainte și doar încălzită pentru a fi consumată.

ADVERTISEMENT

De altfel, nici rufele nu se spală duminica sau în zi de sărbătoare. Conform unei informații populare, femeile trebuiau să se ferească de această activitate, altfel vântul urma să amestece cânepa și să distrugă recolta.

În aceeași idee, printre activitățile interzise duminica se numără cusutul. Nici mărgelele nu se înșiră pe ață, deoarece se spune că diavolul te va pune să treci prin ele de trei ori.

ADVERTISEMENT

De ce nu se face curăţenie duminica

Duminica nu se taie nici păsări, nici lemne și nici măcar legume pentru mâncare. Se spune că femeile gravide care nu respectă această regulă vor naște copii cu buza tăiată. O altă regulă este aceea că nu se face focul.

În același timp, pe vremuri se spunea că pipa trebuie fumată înainte că preotul să sfârșească Sf. Liturghie, altfel demonii se vor scălda în ea.

În zi de sărbătoare, oamenii trebuie să fie aranjați și să poarte haine curate, dar, în același timp, nu trebuie să facă curățenie în casă.

Duminica este ziua destinată mersului la biserică, săvârșirii faptelor bune și rugăciunii. Iar pentru cei care nu ascultă de învățături, se spune că există și consecințe.

Astfel, conform unui articol scris de Claudiu Bălan pentru Ortodoxiatinerilor.ro, în copilărie, atunci când mătușa sa a ales să facă suc de roșii duminica, oala încinsă a căzut pe ea, provocându-i arsuri grave pe aproape tot corpul.

Nici tatăl său, care a văruit un apartament, nu a avut o soartă ușoară, deoarece ceva i-a intrat în ochi și s-a infectat. Iar aceasta nu a fost prima întâmplare de acest fel, în alte dăți, lovindu-se cu ciocanul în degete.

ADVERTISEMENT
Tags:
Un bărbat insista să-i explice unei jucătoare profesioniste de golf cum să lovească...
Un bărbat insista să-i explice unei jucătoare profesioniste de golf cum să lovească mingea. Ce a urmat. „Nu m-am putut abține să nu râd”
N-au stat la discuții: închisoare pe viață, după ce a recunoscut în direct...
N-au stat la discuții: închisoare pe viață, după ce a recunoscut în direct la TV pentru ce a plătit sute de mii de euro
Judecătoarea care căuta în sala de judecată un tânăr mort la 2 Mai,...
Judecătoarea care căuta în sala de judecată un tânăr mort la 2 Mai, în timp ce mesteca gumă, cercetată de Inspecția Judiciară
„M-am simțit «Regina reginelor»”. Laurette dezvăluie cum l-a cucerit pe Ion Țiriac: „Știți...
„M-am simțit «Regina reginelor»”. Laurette dezvăluie cum l-a cucerit pe Ion Țiriac: „Știți cum îi zic eu?”
Prețul uriaș cu care se vinde cea mai scumpă proprietate din lume
Prețul uriaș cu care se vinde cea mai scumpă proprietate din lume
Cât va ajunge impozitul pentru un apartament de 3 camere în Bucureşti. Taxele,...
Cât va ajunge impozitul pentru un apartament de 3 camere în Bucureşti. Taxele, majorate cu 10% din 2025
Marele mister din istoria Moldovei. Cine a fost Margareta, întemeietoarea dinastiei din care...
Marele mister din istoria Moldovei. Cine a fost Margareta, întemeietoarea dinastiei din care făcea parte și Ștefan cel Mare
Educatoarea de la grădinița din Popești-Leordeni a fost plasată sub control judiciar pentru...
Educatoarea de la grădinița din Popești-Leordeni a fost plasată sub control judiciar pentru 60 de zile
Ce note au obținut elevii la Simulare Evaluare Națională. S-au afișat rezultatele finale
Ce note au obținut elevii la Simulare Evaluare Națională. S-au afișat rezultatele finale
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Avertisment fără precedent de la ANM. Am putea avea COD ROŞU de iarnă...
Avertisment fără precedent de la ANM. Am putea avea COD ROŞU de iarnă în aprilie
Un bărbat a cerut ajutorul la 112, fiind într-o maşină care circula în...
Un bărbat a cerut ajutorul la 112, fiind într-o maşină care circula în sectorul 6: „Aș vrea să comand o pizza!” „Vreţi să ne spuneţi că sunteţi în pericol?”
Catinca Roman, primele declarații după moartea Mioarei! „O aștept pe Oana să vină!”...
Catinca Roman, primele declarații după moartea Mioarei! „O aștept pe Oana să vină!” Fiica lui Petre Roman a luat primul avion spre casă