Fenomenul obezităţii în rândul şcolarilor este un subict de care s-a vorbit insistent în ultima vreme, iar autorităţile iau deja măsuri menite să schimbe obiceiurile alimentare ale adolescenţilor.
Potrivit unui proiect de ordin pus în dezbatere publică, Ministerul Sănătății intenţionează să îndepărteze alimentele nesănătoase cât mai departe posibil de şcoli și zonele adiacente acestora.
Printre măsurile cele mai importante avute în vedere se află interzicerea vânzării către minori a cafelei, băuturilor energizante și a unor alimente considerate nesănătoase, precum chipsurile sau hamburgerii. Acestea ar urma să nu mai fie comercializate pe un perimetru de 500 de metri în jurul școlilor, grădinițelor sau a altor instituții de învățământ, după cum anunţă Euronews România.
De asemenea, băuturile precum sucurile, cu excepția apei îmbuteliate, vor fi interzise să le fie vândute minorilor în apropierea școlilor sau a altor locuri destinate activităților recreative şi educative pentru copii.
Legea defineşte alimentele considerate nesănătoase pentru copii ca fiind acelea bogate în zaharuri (prăjiturile și bomboanele), grăsimi (hamburgerii și pizza), sare (chipsurile și biscuiții sărați), precum și alte alimente care sunt pregătite prin prăjire, cum ar fi cartofii prăjiți.
Alimentele dăunătoare pentru copii sunt în primul rând carbohidrații rapizi și dulciurile. Dulciurile, băuturile carbogazoase și ciocolata duc la o creștere bruscă a nivelului de zahăr din sânge și la un risc crescut de a dezvolta obezitate, carii și diabet, avertizează specialiştii. Fast-food-ul este, de asemenea, dăunător pentru copii, ca şi alimentele bogate în grăsimi trans, coloranți sintetici, arome și conservanți. Ele afectează funcționarea tractului gastro-intestinal și provoacă alergii.
Spre exemplu, experţii în diagnosticare medicală atrag atenţia că chipsurile, aceste „delicii” care au din abundență grăsimi trans, carbohidrați și coloranți, pot crește semnificativ probabilitatea de a dezvolta cancer, pot provoca boli cardiovasculare, precum şi tulburări digestive și anemie.
De asemenea, băuturile carbogazoase dulci, cunoscute pentru conținutul de aspartam și benzoat de sodiu, nu numai că schimbă preferințele gustative, dar pot provoca și alergii, diverse reacții emoționale negative și pot duce la tulburări cardiace grave.
În perioada de creștere și formare, organismul unui copil are nevoie de o dietă completă și echilibrată, bogată în vitamine și minerale. Limitarea alimentelor dăunătoare în dieta copiilor ajută la menținerea sănătății acestora și la formarea unor obiceiuri alimentare sănătoase pentru viață.