News

Ce nu au voie să facă elevii în noul an şcolar. Lista activităţilor interzise pe timp de pandemie

11.09.2020 | 15:43
Ce nu au voie sa faca elevii in noul an scolar Lista activitatilor interzise pe timp de pandemie
Ce nu vor avea voie elevii să facă în noul an şcolar Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
ADVERTISEMENT

Peste 20 de țări au închis total şcolile în martie 2020. România s-a numărat printre ele, alături de China, Italia, Japonia, Arabia Saudită sau Iran. O lună mai târziu, aproximativ 91% din elevii din peste 190 de țări nu mai mergeau deloc la școală. Anul şcolar a fost încheiat din faţa calculatorului, iar debutul se face cu mari emoţii, în unele cazuri tot din faţa calculatorului.

În Franţa s-au închis 12 şcoli la câteva zile după deschiderea noului an şcolar. Nu poate nimeni garanta că în România nu vor apărea probleme după ce elevii se vor întoarce în bănci.

ADVERTISEMENT

Epidemiologii din România spun că numărul cazurilor de COVID-19 va crește în sezonul rece şi se aşteaptă la un nou vârf de infectări, mai ales că urmează și sezonul gripal.

Ce nu au voie elevii să facă dacă se întorc la şcoală şi cum vor arăta recreaţiile în anul şcolar 2020-2021

Noul an şcolar bate la uşă şi nimeni nu poate spune cu certitudine cum vor face faţă elevii tuturor regulilor. Nu o să fie uşor. Vor purta mască în permanenţă şi vor sta la distanţă unii de alţii. Nu-şi vor îmbrăţişa profesorii şi nici nu se vor mai putea juca în curtea şcolii.

ADVERTISEMENT

Pandemia de coronavirus îi obligă să respecte reguli stricte încă de când intră pe poartă. Periodic vor fi instruiţi de către cadrele didactice cum să se ferească de infecţis cu SARS-CoV-2.

Nici recreaţiile nu vor mai arăta ca în anii trecuţi. Pandemia îi obligă pe copii să stea la distanţă. Pe toată durata pauzelor, cadrele didactice vor avea grijă ca elevii să nu se apropie prea mult unii de alţii. Nu vor mai avea voie să practice jocuri de contact sau cu mingea, nici activităţi care implică schimbul de obiecte.

ADVERTISEMENT

Copiii nu vor avea voie să stea în curtea şcolii pe bănci care nu sunt dezinfectate.

Elevii nu au voie să folosească o mască ruptă sau umedă, să poarte masca doar peste gură sau sub bărbie sau să o dea jos când vorbesc cu cineva. Chiar dacă simt nevoia să-şi atingă masca, nu le este recomandat să pună mâna în partea din faţă. Pentru a împiedica răspândirea coronaviruslui nu au voie să arunce masca oriunde sau să o lase la îndemâna colegilor. Toţi copiii ar trebui să ştie că masca este de unică folosinţă şi în niciun caz nu ai voie să faci schimb de mască cu altcineva.

Nu este recomandat să pui mâna la ochi, şă-ţi atingi nasul şi gura înainte de a-ţi curăţa bine mâinile.

ADVERTISEMENT

Foarte important este să nu strănuţi sau să tuşeşti înainte să-ţi acoperi gura şi nasul cu o batistă de unică folosinţă. Batista utilizată se aruncă imediat. De asemenea, se poate strănuta în interiorul cotului.

La şcoală nu mai ai voie să-ţi aniversezi ziua de naştere cu bomboane şi sucuri.

Mii de elevi rămân acasă

Peste 100 de şcoli din România încep luni cursurile online. Mii de elevi din toată ţara vor învăţa de acasă.

Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență a anunţat, vineri dimineaţă, că 24 de şcoli din Bucureşti vor începe cursurile exclusiv online. Hotărârea s-a luat în urma unei ședințe care a avut loc la Prefectura Capitalei. Alte 595 de școli se vor deschide conform scenariului galben, cu o parte din elevi la școală și o altă parte acasă, online.

În scenariul 1, toţi elevii şi preşcolarii merg zilnic la şcoală.

Scenariul 2- Toţi preşcolarii şi elevii din învăţământul primar, toţi elevii din clasele a VIII-a şi a XII-a merg în bănci, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie. Elevii din celelalte clase de gimnaziu şi liceu revin prin rotaţie de 1-2 săptămâni la şcoală, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie.

Scenariul 3 înseamnă că elevii fac şcoală de acasă cu ajutorul dispozitivelor.

Situaţia în România nu arată prea bine. În ţara noastră, au fost confirmate peste 99.600 de infectări cu coronavirus. Peste 4.000 de oameni au murit după ce s-au infectat cu noul virus. Reamintim că pe 26 februarie a fost confirmat primul caz pe teritoriul țării.

ADVERTISEMENT