Life

Ce nu au voie să facă șoferii pe autostradă. Astfel de gesturi pot duce la accidente grave

Ce nu ai voie să faci ca șofer atunci când te deplasezi cu mașina pe autostradă. Gesturile din cauza cărora poți suferi un accident grav.
28.09.2022 | 06:50
Ce nu au voie sa faca soferii pe autostrada Astfel de gesturi pot duce la accidente grave
Lucruri interzise pe autostrada. Sursa foto: Antena 3
ADVERTISEMENT

Circulația pe autostradă trebuie să fie cu mare precauție, căci în caz contrar se pot produce accidente grave auto. Șoferii sunt nevoiți să circule conform regulilor Codului Rutier.

Ce nu au voie şoferii pe autostradă. Lucrurile interzise

Un lucru de subliniat este faptul că pe autostradă nu se pot deplasa conducătorii care nu au autovehicule a căror construcție sau din alte cauze nu pot depăși viteza de 50 de km/h.

ADVERTISEMENT

Limita de viteză legală pe autostradă este stabilită în funcție de categoriile de permis. Pentru șoferii care au categoriile A și B este prevăzută o viteză de 130 de km/h, iar pentru cei din C, D sau D1 maximum 110 km/h. Șoferii începători din categoriile A și B vor circula, la fel, tot cu 110 km/h.

O altă regulă vitală de care trebuie să se țină cont pe autostradă este ca șoferii să nu treacă de pe o bandă pe altă fără să se asigure și să semnalizeze depășirea. În caz contrar, se poate produce o coliziune sau chiar un accident extrem de grav cu un alt participant la trafic.

ADVERTISEMENT

Tot în Codul Rutier se mai specifică și faptul ca banda de urgență să fie lăsată liberă, dacă nu dispuneți într-adevăr de o urgență pentru a o folosi. Dacă nu se respectă nici această regulă, se poate îngreuna, de exemplu, deplasarea unei ambulanțe cu bolnavi în interior sau care se îndreaptă către cineva care are nevoie rapidă de ajutor.

Reguli importante pe autostradă

De asemenea, pe autostradă nu ai voie să întorci. Această manevră este permisă doar în astfel de cazuri: acolo unde soliditatea drumurilor permite, la întâlnirea semnului staționare interzisă sau acolo unde nu este interzisă oprirea voluntară a autovehiculelor, etc.

ADVERTISEMENT

Tot pe autostradă se circulă pe timp de zi cu luminile de întâlnire. De altfel, pe un astfel de drum nu sunt permise lecțiile de condus auto sau manifestațiile, defilările, antrenamentele sportive, caravanele publicitare , încercările prototipurilor de șasiuri și autovehicule. La acestea se adaugă și cortegiile.

Pe autostradă nu au voie să meargă pietonii, mașinile cu gabarite și mase depășite, fără să aibă o autorizație emisă de administratorul drumului public. Nu doar că astfel se pune în dificultate traficul, dar nici poliția nu va sta indiferentă și va aplica o amendă sau suspendarea permisului.

ADVERTISEMENT

Un altă regulă importantă de conduită pe autostradă este ca atunci când se pătrunde pe un astfel de traseu să se facă pe banda de accelerare și să se acorde prioritate șoferilor de pe prima bandă.

Printre toate cele menționate, specialiștii auto recomandă și evitarea conflictelor cu ceilalți șoferi.

ADVERTISEMENT
Englezii l-au ironizat pe Edi Iordănescu. Incredibil ce au remarcat jurnaliștii britanici: „Omul...
Englezii l-au ironizat pe Edi Iordănescu. Incredibil ce au remarcat jurnaliștii britanici: „Omul care conduce România...”
Un șofer a ajuns în chinuri groaznice la spital după ce a încercat...
Un șofer a ajuns în chinuri groaznice la spital după ce a încercat să-şi oprească un strănut. Avertismentul medicilor
Septuagenarul care a câștigat 10 miliarde la pariuri. Bărbatul este din Argeș și...
Septuagenarul care a câștigat 10 miliarde la pariuri. Bărbatul este din Argeș și a reușit să se îmbogățească
Reacţia unei turiste străine care a devenit voluntară într-un proiect unic în ţară,...
Reacţia unei turiste străine care a devenit voluntară într-un proiect unic în ţară, la Timiş: "Oamenii vor fi mai fericiți"
Câţi bani poate primi Nadia Comăneci, lună de lună, de la statul român....
Câţi bani poate primi Nadia Comăneci, lună de lună, de la statul român. Suma a fost făcută publică
A recunoscut tot, în sfârșit! De ce s-a bătut Anamaria Prodan cu Reghe:...
A recunoscut tot, în sfârșit! De ce s-a bătut Anamaria Prodan cu Reghe: 'Mi-am dat seama că...'
Modificări la SGR din 3 iulie! Se anunță schimbări la Sistemul de Garanție...
Modificări la SGR din 3 iulie! Se anunță schimbări la Sistemul de Garanție – Returnare, transmite ReturRO
EXCLUSIV Dezvăluiri cutremurătoare făcute de Marinela Chelaru. "Nu mă mai sună nimeni." Ce...
EXCLUSIV Dezvăluiri cutremurătoare făcute de Marinela Chelaru. "Nu mă mai sună nimeni." Ce pensie incredibilă are actrița
Paste cu sos de roșii și brânză feta. Un prânz gustos și sățios
Paste cu sos de roșii și brânză feta. Un prânz gustos și sățios
Ilinca Vandici rupe tăcerea despre infidelitatea fostului ei soţ, Andrei Neacşu. „Eu nu...
Ilinca Vandici rupe tăcerea despre infidelitatea fostului ei soţ, Andrei Neacşu. „Eu nu am zis că accept, am zis că iert”
REPORTAJ Lacrimogene de campanie în Mihăilești, Giurgiu: polițiști înarmați și jandarmi au venit...
REPORTAJ Lacrimogene de campanie în Mihăilești, Giurgiu: polițiști înarmați și jandarmi au venit să oprească un protest față de primar
Pepe și Yasmine Ody, nuntă cu peripeții. Aristul a avut mari emoții înainte...
Pepe și Yasmine Ody, nuntă cu peripeții. Aristul a avut mari emoții înainte de eveniment: „I-am comandat pe un site și de patru ori mi-au trimis banii înapoi”