Life

Ce nu e bine să faci când fulgeră și ești pe munte. Sfaturi esențiale pe timp de furtună

Ce nu e bine să faci când fulgeră afară? Există o serie de sfaturi pe care orice persoană trebuie să le cunoască când vine vorba de furtună.
07.07.2024 | 13:51
Ce nu e bine sa faci cand fulgera si esti pe munte Sfaturi esentiale pe timp de furtuna
Ce nu e bine să faci când fulgeră afară. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ce nu e bine să faci când fulgeră afară? Unele persoane se tem de fulgere, dar și de tunete. Adevărul este că în timpul unei furtuni, riscurile sunt unele cât se poate de mari, astfel că e bine să fim atenți.

Ce nu e bine să faci când fulgeră afară

Salvamontiștii vin cu recomandări esențiale în caz de furtună. Cei care obișnuiesc să meargă la munte sunt vizați direct, pentru că la altitudini mari, pericolul poate fi unul destul de mare. De asemenea, vremea se schimbă destul de brusc aici.

ADVERTISEMENT

Astfel, turiștii trebuie în primul rând să nu ignore prognoza meteo. Este bine să știe cum va fi vremea în ziua în care fac respectivul traseu. În caz contrar, pot să se trezească în centrul unor furtuni destul de puternice.

Ce să nu faci când fulgeră afară? Persoanele care sunt pe munte în momentul în care începe furtuna trebuie să fie atente. Salvamontiștii le recomandă să nu stea pe vârf, sau pe creste și nici pe zone plate expuse.

ADVERTISEMENT

Totodată, e recomandat ca nimeni să nu stea lângă stâlpi înalți, marcaje, ori lacuri sau locuri cu apă. Pe timp de furtună, cei aflați pe munte nu trebuie să staționeze nici sub copaci înalți. E recomandat să caute o porțiune care au copaci ceva mai mici.

Un refugiu interzis este o grotă pe munte. Există riscuri mari în timpul fulgerelor, astfel că este mai bine să evităm un astfel de loc. Ce altceva nu e bine să faci când fulgeră afară?

ADVERTISEMENT

Recomandările salvamontiștilor

Salvamontiștii spun că nimeni nu trebuie să se lipească cu tot corpul de pământ. În cazul unui impact electric, acesta va străbate tot corpul, iar în cel mai rău caz pot apărea leziuni ale organelor interne.

Cel mai bine este să alegem o zonă joasă, situate ceva mai departe de fulgere. Există însă și alte semne care pot fi luate în calcul. Spre exemplu, cine simte că părul se electrizează înseamnă că se află într-o zonă încărcată electric.

ADVERTISEMENT

Astfel, cel mai bine să caute un loc cât se poate de ferit. Totodată, persoanele care se află într-un grup mai mare este bine să se disperseze la cel puțin 15 metri distanță una de cealaltă.

Salvamontiștii ne spun și ce să facem în cazul în care o persoană e lovită de fulger. Astfel, în această situație, victima nu reține sarcina electrică descărcată. Drept urmare, putem să ne apropiem pentru acordarea primului ajutor.

ADVERTISEMENT
Dan Puric: „Am strâns 6.000 € pentru o fată oarbă, biserica vreo 4.000....
Dan Puric: „Am strâns 6.000 € pentru o fată oarbă, biserica vreo 4.000. I-am dat un telefon. «Băi Gigi, te rog din suflet, are nevoie de celule stem»”. Reacția lui Becali
De ce a fost Dacia aproape imposibil de cucerit. Secretele războinicilor neînfricați care...
De ce a fost Dacia aproape imposibil de cucerit. Secretele războinicilor neînfricați care o apărau de romani
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
România, sub atenţionare meteo dublă. Ţara se împarte între căldură extremă şi furtuni...
România, sub atenţionare meteo dublă. Ţara se împarte între căldură extremă şi furtuni în acest weekend
Nora milionarului român care şi-a înşelat soţia 16 ani cu cea mai cunoscută...
Nora milionarului român care şi-a înşelat soţia 16 ani cu cea mai cunoscută amantă din România, apariţie incendiară fără iubit!
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
Răsturnare de situație privind TESTAREA ANTIDROG a șoferilor
Răsturnare de situație privind TESTAREA ANTIDROG a șoferilor
Ce trebuie să mănânci de Sfântul Ilie ca să atragi norocul și prosperitatea...
Ce trebuie să mănânci de Sfântul Ilie ca să atragi norocul și prosperitatea în viața ta
Show-ul verii de pe Netflix. Deja a cucerit publicul
Show-ul verii de pe Netflix. Deja a cucerit publicul
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie:...
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Caz unic la alegerile locale din România: a câștigat primăria la un vot...
Caz unic la alegerile locale din România: a câștigat primăria la un vot diferență. Pierzătorul: „M-au lucrat cum nu credeam în viața mea”
Ce etnie avea, de fapt, regretatul actor Iurie Darie. Prenumele mai puțin obișnuit...
Ce etnie avea, de fapt, regretatul actor Iurie Darie. Prenumele mai puțin obișnuit pe care îl purta