Life

Ce nu e bine să mănânci dacă ai peste 60 de ani. Alimentul care îți pot distruge sănătatea

Dacă ai peste 60 de ani, atunci trebuie să acorzi o atenție sporită alimentației tale. În caz contrar te poți confrunta cu o serie de probleme.
31.01.2025 | 13:03
Ce nu e bine sa mananci daca ai peste 60 de ani Alimentul care iti pot distruge sanatatea
Ce să mănânci dacă ai peste 60 de ani. Sursă foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Dacă ai peste 60 de ani, e important să știi ce e bine și ce nu e bine să mănânci. Unele alimentele sunt mai periculoase decât par la prima vedere. Astfel, consumate regulat, acestea pot avea efecte devastatoare în timp.

Reguli alimentare esențiale

Odată cu înaintarea în vârstă, nevoile organismului se schimbă și ele. Astfel, este esențial să ne ascultăm corpul de fiecare dată. Odihna este foarte importantă, iar la fel și alimentația, dar și rutina zilnică.

ADVERTISEMENT

Ce să nu mănânci dacă ai peste 60 de ani? Nutriționistul Dr. Kara Landau a vorbit despre acest subiect. Există câteva greșeli pe care multe persoane le fac, fără ca măcar să își dea seama. Iar în timp pot apărea problemele de sănătate.

Astfel, evită să mănânci alimente bogate în zahăr. Totodată, evită să pui zahăr în ceaiul de dimineață sau în cafea. Același lucru este valabil și când vorbim de unele sosuri din comerț, care conțin zahăr.

ADVERTISEMENT

Totodată, dacă nu suntem siguri de anumite produse, cel mai bine e să citim eticheta. Deși la prima vedere nu pare un pericol atât de mare, zahărul poate face mult rău și poate duce la apariția diabetului de tip II.

„Zahărul intră în alimentație mai des decât v-ați putea imagina. Acesta poate proveni din zahărul adăugat în sosurile și dressingurile preparate. Asigurați-vă că analizați ingredientele produselor înainte de a le cumpăra”, spune specialistul.

ADVERTISEMENT

Ce e bine să mănânci dacă ai peste 60 de ani

Ce e bine să mănânci dacă ai peste 60 de ani? Proteine, în primul rând, pentru că odată cu înaintarea în vârstă se pierde din masa musculară. Totodată, acizii grași omega-3 trebuie și ei consumați, aceștia regăsindu-se în semințe, dar și în peștele gras.

Prebioticele sunt și ele importante. Odată cu înaintarea în vârstă diversitatea intestinală scade. Astfel, pentru o sănătate metabolică, dar și pentru un control al greutății, prebioticele joacă un rol esențial.

ADVERTISEMENT

Astfel, e recomandat ca dacă ai peste 60 de ani să consumi mai des cartofi, orez fiert, dar și ceapă sau usturoi. Totodată, legumele, dar și nucile, inclusiv caju sau fistic conțin bacterii benefice pentru intestin.

„Pe măsură ce îmbătrânim, diversitatea intestinală scade în mod natural, iar acest lucru poate avea un impact negativ asupra multor aspecte ale sănătății, inclusiv asupra hormonilor responsabili pentru sațietate, controlul greutății și sănătatea metabolică generală”, notează expertul.

ADVERTISEMENT
Tags: