Membrii Camerei Deputaților au votat miercuri, 6 aprilie, o modificare a legii 218/2002, care reglementează activitatea Poliției Române. Această modificare vizează articolul 36 al acestei legi.
“Ținând cont de interesul permanent al Poliției Române în vederea asigurării protecției și respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, precum și faptul că organele de poliție urmăresc să își desfășoare activitatea fără a contraveni întregului ansamblu de convingeri comunitare, se propune a fi operate intervenții legislative pe marginea prevederilor privind conducerea administrativă la sediul poliției, astfel încât acestea să prevină și să elimine apariția oricăror moduri neunitare de acțiune în rândul polițiștilor. În acest sens, se impune stabilirea unei durate determinate pentru aplicarea măsurii de conducere a unei persoane la sediul poliției și pentru desfășurarea activităților polițienești conexe acestei măsuri”, se arată în nota de fundamentare
Trebuie precizat că, anterior acestui vot, polițiștii puteau reține o persoană timp de 24 de ore, pe baza legii din 2002. Cu toate acestea, legea 192/2019, prin articolul 36, nu mai stabilește un interval.
Asta înseamnă, după cum arată nota de fundamentare că “luarea măsurilor legale față de persoana condusă la sediul poliției se realizează de îndată”, iar ,”polițistul este obligat să-i permită persoanei să părăsească, de îndată, sediul poliției după stabilirea identității, verificarea situației de fapt sau după finalizarea măsurilor legale care se impun”.
Modificările care au trecut de Camera Deputaților stabilesc acum că oamenii legii pot reține o persoană pentru doar 12 ore.
Mai trebuie subliniat faptul că o astfel de măsură poate fi luată atunci când polițiștii nu pot stabili identitatea unei persoane sau când există motive solide care să indice faptul că sunt folosite false.
De asemenea, reținerea unei persoane pentru 24 de ore poate fi dispusă și atunci când are un comportament sau bunuri suspecte, dar și când există indicii legate de o posibilă infracțiune.
Odată cu această nouă lege, polițiștii trebuie să elibereze o persoană după 12 ore, dacă nu au probe care să susțină arestarea, chiar dacă nu au reușit să îi determine identitatea.
“În situația în care identitatea persoanei nu a putut fi stabilită în termenul prevăzut la alin. (4), acest termen se prelungește cu perioada necesară stabilirii identității, verificării situației de fapt și, după caz, luării măsurilor legale, fără a depăși un termen de 12 ore de la momentul inițierii deplasării”, se arată în proiectul de lege.