Vara și toamna sunt sezoanele ideale de mers la munte cu cortul. Pentru aventurierii care vor să aibă parte de o asemenea experiență, reprezentanții Salvamont au serie de recomandări și de sfaturi.
Mersul pe munte cu cortul este o experiență inedită. Însă, înainte de a pleca într-o astfel de aventură, este esențial să știi anumite reguli care te pot salva în situații neplăcute.
Pe teritoriul României, în Parcul Național Retezat, turiștii au la dispoziție nouă locuri unde pot rămâne peste noapte cu cortul. Acestea sunt ușor de reperat, iar vara, fiind în apropierea Salvamont, beneficiază de prezența permanentă a salvamontiștilor.
Zonele unde turiștii pot campa și pot sta peste noapte sunt Râuşor, Pietrele, Genţiana, Stâna de Râu, Stănuleţi, Dracşanu, Poiana Pelegii, Bucura, Zănoaga, Buta. Dintre toate, doar refugiile Bucura, Poiana Pelegii și Buta beneficiază de prezența permanentă a salvamontiștilor.
Turiștii trebuie să rețină că aceste refugii nu pot fi ocupate oricând, ci doar în situații extreme în care chiar este necesar. De exemplu, în situații neprevăzute sau în caz de condiții meteo extreme.
Cei care vor să se aventureze în această zonă, trebuie să vină neapărat cu propriul cort. Înainte a amplasa cortul, turiștii trebuie să țină cont de câteva detalii menite să le facă șederea plăcută și fără incidente.
În primul rând, montarea corturilor se poate face doar în locurile permise. De asemenea, cortul trebuie montat fără a se distruge plantele din jur și fără a săpa șanțuri.
”Locurile de campare sunt pentru odihnă. Respectă intimitatea celorlalți – pe munte, oamenii sunt egali. Focul deschis este interzis pe teritoriul parcului. Recomandăm turiștilor să folosească un primus pentru prepararea hranei”, au transmis reprezentanții Parcului Național Retezat, potrivit adevarul.ro.
Turiștii trebuie să țină cont de mai multe reguli, printre care și respectarea orele de odihnă ale colegilor de campare. Aventurierii nu trebuie să arunce deșeurile peste tot, ci doar în locurile amenajate și nici nu trebuie să aprindă focul în locurile nepermise.
Un sfat foarte important care ar putea să le salveze viața este să nu deranjeze animalele sălbatice și nici să nu încerce să le hrănească. În cazul unor incidente, turiștii trebuie să fie pregătiți să acorde primul ajutor celor care au nevoie.
Turiștii care merg la munte pentru a practica anumite sporturi, trebuie neapărat să țină cont de recomandările jandarmilor sau a salvamontiștilor. În acest fel, drumeția lor va fi una plăcută și lipsită de incidente.