Life

Ce nu trebuie să faci de 1 aprilie. Obiceiuri și superstiții de Ziua Păcălelilor

Data de 1 aprilie este cunoscută în toată lumea drept Ziua Păcălelilor. Iată care sunt tradiţiile, superstițiile și obiceiurile de care trebuie să ții cont ca să-ți meargă bine.
31.03.2022 | 14:46
Ce nu trebuie sa faci de 1 aprilie Obiceiuri si superstitii de Ziua Pacalelilor
ADVERTISEMENT

Pentru locuitorii întregii lumi, data de 1 aprilie este una încărcată de semnificații. De Ziua Păcălelilor, oamenii își dau silința să le facă apropiaților cele mai bune farse. În afară de asta, există numeroase obiceiuri și superstiții de care să se țină cont.

Ce nu trebuie să faci pe 1 aprilie ca să nu ai ghinion

Anual, în calendar este marcată data de 1 aprilie, cunoscută și drept Ziua Păcălelilor. În această zi, fiecare își dă silința să facă cele mai bune și mai inspirate farse persoanelor apropiate. Toată lumea încearcă să păcălească pe toată lumea, iar tradiția spune că nu trebuie să te superi.

ADVERTISEMENT

Se spune că cei care nu vor accepta glumele de 1 aprilie cu zâmbetul pe buze, vor fi urmăriți în tot restul anului de ghinion.

O altă superstiție este aceea că bărbații care sunt păcăliți de o femeie frumoasă, trebuie să o ia pe aceasta de soție. Totuși, dacă vor să respecte obiceiul până la capăt, sub nicio formă nu trebuie să-și programeze nunta de Ziua Păcălelilor. În caz contrar, trebuie să se aștepte la un mariaj nefericit.

ADVERTISEMENT

De asemenea, persoanele care nu pun la cale o farsă în această zi, tot anul vor fi ținta glumelor și a farselor celorlalți.

Totodată, glumele nu trebuie făcute după ora 12:00, ci doar dimineața. Păcălelile făcute după ora prânzului îi vor aduce celui care le-a pus în scenă 12 luni fără noroc. 

ADVERTISEMENT

Obiceiuri și superstiții de Ziua Păcălelilor 2022, din toată lumea

Când vine vorba despre originea Zilei Păcălelilor, francezii spun că la ei s-a sărbătorit pentru prima dată, în anul 1564. Atunci, Carol al IX-lea a stabilit că prima zi a anului va fi 1 ianuarie și nu 1 aprilie, după calendarul iulian, așa cum se obișnuia.

În Franța, în această zi, oamenii obișnuiesc să le lipească prietenilor un pește de hârtie pe spate. Când cineva a descoperit farsa, trebuie să strige „Poisson d’Avril” (Ziua păcălelilor).

ADVERTISEMENT

De altfel, în Spania, celor păcăliți de 1 aprilie li se atribuie cuvântul „nătărăi”, însă nu au voie să se supere pentru că sunt numiți astfel.

Ziua Păcălelilor se practică și în Anglia și Statele Unite ale Americii, de mai bine de 200 de ani. Aici, păcălitul poartă numele de „noddy” și este obligat să poarte o coadă atașată de pantaloni.

O superstiție din bătrâni susține că bebelușii care se nasc de 1 aprilie vor avea succes în afaceri pe viitor. Însă, acestora nu le este recomandat să joace jocuri de noroc deoarece nu vor avea de câștigat pe acest plan.

Din seria obiceiurilor legate de căsătorie, se cunoaște faptul că îndrăgostiții nu trebuie să-și unească destinele de Ziua Păcălelilor. Bărbații care se încăpățânează să-și oficializeze relația pe 1 aprilie, trebuie să știe că soția lor va fi șefa în casă.

În Scoția, cineva păcălit de 1 aprilie este considerat „April Gook”. În traducere, asta înseamnă „cuc de aprilie”, iar scoțienii folosesc această expresie pentru a defini un „prostănac”.

De altfel, în culturile occidentale, ziua de 1 aprilie nu trebuie să treacă fără ca măcar o păcăleală, oricât de mică, să aibă loc. Dacă o persoană cade victima unei farse înainte de amiază, atunci trebuie să se considere norocoasă, căci astfel i-a fost alungat tot ghinionul pentru anul în curs.

ADVERTISEMENT