Life

Ce nu trebuie să faci de 1 aprilie. Obiceiuri și superstiții de Ziua Păcălelilor

Data de 1 aprilie este cunoscută în toată lumea drept Ziua Păcălelilor. Iată care sunt tradiţiile, superstițiile și obiceiurile de care trebuie să ții cont ca să-ți meargă bine.
31.03.2022 | 14:46
Ce nu trebuie sa faci de 1 aprilie Obiceiuri si superstitii de Ziua Pacalelilor
ADVERTISEMENT

Pentru locuitorii întregii lumi, data de 1 aprilie este una încărcată de semnificații. De Ziua Păcălelilor, oamenii își dau silința să le facă apropiaților cele mai bune farse. În afară de asta, există numeroase obiceiuri și superstiții de care să se țină cont.

Ce nu trebuie să faci pe 1 aprilie ca să nu ai ghinion

Anual, în calendar este marcată data de 1 aprilie, cunoscută și drept Ziua Păcălelilor. În această zi, fiecare își dă silința să facă cele mai bune și mai inspirate farse persoanelor apropiate. Toată lumea încearcă să păcălească pe toată lumea, iar tradiția spune că nu trebuie să te superi.

ADVERTISEMENT

Se spune că cei care nu vor accepta glumele de 1 aprilie cu zâmbetul pe buze, vor fi urmăriți în tot restul anului de ghinion.

O altă superstiție este aceea că bărbații care sunt păcăliți de o femeie frumoasă, trebuie să o ia pe aceasta de soție. Totuși, dacă vor să respecte obiceiul până la capăt, sub nicio formă nu trebuie să-și programeze nunta de Ziua Păcălelilor. În caz contrar, trebuie să se aștepte la un mariaj nefericit.

ADVERTISEMENT

De asemenea, persoanele care nu pun la cale o farsă în această zi, tot anul vor fi ținta glumelor și a farselor celorlalți.

Totodată, glumele nu trebuie făcute după ora 12:00, ci doar dimineața. Păcălelile făcute după ora prânzului îi vor aduce celui care le-a pus în scenă 12 luni fără noroc. 

ADVERTISEMENT

Obiceiuri și superstiții de Ziua Păcălelilor 2022, din toată lumea

Când vine vorba despre originea Zilei Păcălelilor, francezii spun că la ei s-a sărbătorit pentru prima dată, în anul 1564. Atunci, Carol al IX-lea a stabilit că prima zi a anului va fi 1 ianuarie și nu 1 aprilie, după calendarul iulian, așa cum se obișnuia.

În Franța, în această zi, oamenii obișnuiesc să le lipească prietenilor un pește de hârtie pe spate. Când cineva a descoperit farsa, trebuie să strige „Poisson d’Avril” (Ziua păcălelilor).

ADVERTISEMENT

De altfel, în Spania, celor păcăliți de 1 aprilie li se atribuie cuvântul „nătărăi”, însă nu au voie să se supere pentru că sunt numiți astfel.

Ziua Păcălelilor se practică și în Anglia și Statele Unite ale Americii, de mai bine de 200 de ani. Aici, păcălitul poartă numele de „noddy” și este obligat să poarte o coadă atașată de pantaloni.

O superstiție din bătrâni susține că bebelușii care se nasc de 1 aprilie vor avea succes în afaceri pe viitor. Însă, acestora nu le este recomandat să joace jocuri de noroc deoarece nu vor avea de câștigat pe acest plan.

Din seria obiceiurilor legate de căsătorie, se cunoaște faptul că îndrăgostiții nu trebuie să-și unească destinele de Ziua Păcălelilor. Bărbații care se încăpățânează să-și oficializeze relația pe 1 aprilie, trebuie să știe că soția lor va fi șefa în casă.

În Scoția, cineva păcălit de 1 aprilie este considerat „April Gook”. În traducere, asta înseamnă „cuc de aprilie”, iar scoțienii folosesc această expresie pentru a defini un „prostănac”.

De altfel, în culturile occidentale, ziua de 1 aprilie nu trebuie să treacă fără ca măcar o păcăleală, oricât de mică, să aibă loc. Dacă o persoană cade victima unei farse înainte de amiază, atunci trebuie să se considere norocoasă, căci astfel i-a fost alungat tot ghinionul pentru anul în curs.

ADVERTISEMENT
Nicolae Stanciu, monolog dur, precum Gică Hagi, după România - Ucraina: „Până acum...
Nicolae Stanciu, monolog dur, precum Gică Hagi, după România - Ucraina: „Până acum am tăcut. Ne-ați jignit! Ce i-ați făcut lui George...”
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României...
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României la finalul meciului cu Ucraina: „Ce miracol, unii au rămas fără glas, iar alții au prins glas”
VIDEO EXCLUSIV Mesaje impresionante de la rude, prieteni și antrenori pentru jucătorii naționalei...
VIDEO EXCLUSIV Mesaje impresionante de la rude, prieteni și antrenori pentru jucătorii naționalei și selecționer. ”Faceți istorie!”. Am strâns emoțiile de la Euro într-un clip de poveste pentru România!
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată...
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată Europa. Germanii sunt cei mai interesaţi şi plătesc şi 100 euro pe kilogram
Cum a marcat-o pe Mihaela Borcea divorțul dureros de Cristi Borcea! A dat...
Cum a marcat-o pe Mihaela Borcea divorțul dureros de Cristi Borcea! A dat cărțile pe față, la 13 ani de la separare
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază...
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază sexy s-a pozat! FOTO
AVEM deciziile pentru PENSIONARI! CINE ia BANI în PLUS la PENSIE
AVEM deciziile pentru PENSIONARI! CINE ia BANI în PLUS la PENSIE
Edi Iordănescu, primele declarații după VICTORIA ROMÂNIEI de la München. Ce a transmis...
Edi Iordănescu, primele declarații după VICTORIA ROMÂNIEI de la München. Ce a transmis antrenorul
Urmează zile teribile în România. Anunț alarmant de la ANM
Urmează zile teribile în România. Anunț alarmant de la ANM
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca...
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca făcută alături de tatăl ei. Obiceiul de lux moștenit de la mama ei, Monica Gabor
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să...
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să cucerească Odesa: „Zelenski și păpușarii occidentali vor război”
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei...
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei iubit. De ce s-a despărțit, de fapt, de antrenorul naționalei României