Ce nu trebuie să faci înainte de a merge la ecografia abdominală. Pentru a obține cele mai bune rezultate, este bine să eviți să faci acest lucru. Cum se desfășoară, de fapt, procedura?
Uneori, pentru evaluarea organelor interne, medicul îți poate sugera să faci o ecografie abdominală. Ficatul, splina, pancreasul, rinichii, vezica biliară, intestinele, vezica urinară și organele reproducătoare pot fi evaluate la ecografie.
Dacă ai de făcut o ecografie abdominală, pentru prima dată, sunt câteva lucruri pe care este bine să le cunoști înainte de a intra în cabinetul medicului.
Mai întâi, pentru a avea rezultate cât mai precise, este recomandat să faci ecografia pe stomacul gol. Astfel, cu 6 – 8 ore înainte de ecografie bine să nu mănânci și să nu bei nimic, scrie dcmedical.ro. În acest fel, medicul poate obține imagini clare în timpul procedurii.
Un alt lucru recomandat este să porți îmbrăcăminte confortabilă, care este ușor de dat jos, în ziua ecografiei. Poate fi nevoie să te descalți, să ridici hainele de la talie în sus sau chiar să te dezbraci în timpul procedurii.
Din acest motiv, e bine să alegi articole vestimentare care să fie cât mai comode. Hainele strâmte ar trebui evitate atunci când mergi să faci o ecografie abdominală.
Dacă ți-e frică înainte de efectuarea unei ecografii abdominale află că nu ai de ce, pentru că procesul este unul rapid, care nu doare deloc.
După ce te așezi pe masă, medicul va aplica un gel pe abdomenul tău, care facilitează transmiterea undelor sonore. După aceea, acesta va utiliza un transductor, adică un aparat mai mic decât un telefon, pentru a putea obține imagini ale organelor interne.
În unele cazuri, medicul îți poate cere să schimbi poziția corpului sau să-ți ții respirația pentru câteva secunde în timpul procedurii.
De obicei, o ecografie abdominală durează între 30 și 60 de minute. La final, medicul îți va oferi șervețele astfel încât să ștergi surplusul de gel care a rămas pe piele.
După ce este gata ecografia, activitățile tale obișnuite pot fi reluate imediat. De altfel, poți mânca și bea lichide în mod normal, deoarece nu ai nevoie de o recuperare anume.
În privința rezultatelor, medicul ți le va explica pe baza imaginilor observate și, totodată, îți va oferi un raport scris pe baza informațiilor.