Life

Ce nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun. Greșeala banală pe care o fac mulți români

Crăciunul vine cu magie, cadouri și, pe meleagurile autohtone, cu multe superstiții. Nu ar trebui să-ți lipsească aceste preparate de pe masa festivă, dacă vrei să ai noroc.
25.12.2022 | 09:00
Ce nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Craciun Greseala banala pe care o fac multi romani
Ce alimente să nu-ți lipsească de pe masa de Crăciun dacă vrei să-ți meargă bine tot anul. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Orice moment e bun pentru a strecura puțină magie, iar Crăciunul este, cu siguranță, ocazia ideală pentru asta. Românii se pricep la supranatural, drept dovadă avem o colecție impresionantă de tradiții și superstiții pentru sărbători, iar unele dintre acestea ne învață ce alimente ar trebui să avem pe masă în ziua Nașterii lui Iisus, pentru a ne merge bine tot anul.

Tradiții și superstiții de Crăciun

Tradițiile românești au un farmec aparte, iar dacă le adaugi și câteva superstiții, tacâmul e complet. Punem busuioc sub pernă de Sfântul Andrei pentru a ne visa ursitul și putem spune cât de roditor va fi anul care vine după crenguțele pomilor fructiferi lăsate în apă de la Sfântul Nicolae până la Revelion. 

ADVERTISEMENT

În aceste condiții, tradițiile și obiceiurile de Crăciun nu puteau lipsi. De prin popor și din toate colțurile țării s-au adunat cele mai de preț învățături, de care bătrânii țineau cont cu promisiunea că vor avea parte de noroc și bunăstare.

De pildă, locuitorii Bucovinei știu că sărbătoarea Nașterii Domnului este despre bunătate și generozitate, dar nu oferă lucruri cu împrumut în această zi și, mai mult, le recuperează și pe cele înstrăinate pe parcursul anului.

ADVERTISEMENT

Tot de aici vine și presupunerea că dacă nu ar mai exista colindătorii, capabili de să alunge spiritele rele prin cântul lor, atunci diavolii ar pune stăpânire pe omenire.

În Moldova, oamenii sunt strângători. Nimic nu se aruncă în ziua de Crăciun, nici măcar gunoiul, pentru a nu risca să dai afară din casă și bogăția.

ADVERTISEMENT

Iar pentru a fi curați și feriți de boli tot anul, trebuie neapărat ca în dimineața sărbătorii să ne spălam chipul cu apa în care a fost pusă o monedă de argint.

Ce să nu îți lipsească de pe masa de Crăciun

Superstiții există și cu privire la bucatele care nu trebuie să ne lipsească de pe masa de Crăciun. Știm cu toții despre strugurii și peștele care se așază cu grijă pe farfurii și platouri de Revelion, însă dacă nu te-ai apucat încă de pregătit mâncărurile tradiționale, poți să ții cont și de aceste sfaturi.

ADVERTISEMENT

Delicioasele sarmale merg perfect cu puțină mămăliguță caldă, dar pe lângă gustul delicios, aceasta ar putea să fie înzestrată și cu noroc. Galbenul simbolizează aurul, astfel că dacă o vei avea pe masa de Crăciun, te vei bucura și de belșug în anul care vine.

Dacă vrei să depășești toate obstacolele care îți ies în cale, nu uita să mănânci o porție de friptură de porc, deoarece se consideră că animalul nu merge niciodată cu spatele.

Ce nu ai voie să faci în Ajunul Crăciunului

Ei bine, dacă bucatele pentru masa de Crăciun sunt pregătite, ai grijă să nu le guști în Ajun, căci o superstiție din bătrâni ne învață că în ziua dinaintea sărbătorii nu trebuie să mâncăm nimic, asta dacă ne dorim un viitor norocos.

Oricât de tare te-ar supăra cineva în Ajun, nu riposta, nu te certa și, mai ales, nu îl lovi! În caz contrar, tot răul pricinuit se va întoarce împotriva ta.

La final, ar fi bine să știi că dacă oaspeții ți-au intrat în casă, ar fi bine să și rămână, pentru a nu risca ca atunci când le deschizi ușa, să iasă pe lângă ei și norocul tău.

ADVERTISEMENT
"Şi-au ales locul, nu s-au dus la întâmplare". Două fete de 15 ani au murit după ce s-ar fi aruncat de pe un turn, în Hunedoara. Una dintre ele ar fi lăsat un bilet de adio
După ce a vândut casa de la Moroșanu, ”călărețul” Sergiu s-a apucat de...
După ce a vândut casa de la Moroșanu, ”călărețul” Sergiu s-a apucat de ”afaceri”. A fost și în arest
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Cât de frumoasă este fosta soţie a fiului lui Ion Ţiriac. Mama singurilor...
Cât de frumoasă este fosta soţie a fiului lui Ion Ţiriac. Mama singurilor nepoţi ai miliardarului arată răvăşitor la 41 de ani
Centralele de apartament vor fi interzise în România. Vezi când va intra în...
Centralele de apartament vor fi interzise în România. Vezi când va intra în vigoare noua directivă a Comisiei Europene
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă...
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă a realizat ce era ascuns în el. A țipat la soție și copii să iasă din casă și a chemat poliția de urgență
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Leguma banală ce previne formarea condensului pe parbrizul mașinii
Leguma banală ce previne formarea condensului pe parbrizul mașinii
Tzancă Uraganu, ameninţat de interlopi cu pistoale: „Am fost tâlhărit, vor taxă de...
Tzancă Uraganu, ameninţat de interlopi cu pistoale: „Am fost tâlhărit, vor taxă de protecţie, mă aflu într-un loc ascuns”
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„Am spart gheața! România merită în Schengen”. Austria acceptă ridicarea granițelor aeriene pentru...
„Am spart gheața! România merită în Schengen”. Austria acceptă ridicarea granițelor aeriene pentru România, cu câteva condiții
Categoria de pensionari care va primi 2.000 lei în plus la pensie după...
Categoria de pensionari care va primi 2.000 lei în plus la pensie după recalculare. Venitul le crește substanțial
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română