Supele, dar și ciorbele sunt delicioase, dar și sănătoase. De asemenea, sunt recomandate și în diete având în vedere conținutul destul de mic de calorii.
Sunt însă niște ingrediente la care toate gospodinele trebuie să fie atente atunci când prepară o supă. Acestea ne pot distruge întreaga rețetă și de asemenea, schimbă complet gustul preparatului nostru.
Medicii spun că leușteanul, care este bogat în quercitină și care este nelipsit din murături, trebuie evitat în supe. Acesta are o acțiune destul de puternică anti-oxidantă asupra sistemului imunitar.
Deși are nenumărate beneficii pentru organism însă, leușteanul nu este pentru oricine. Acesta conține uleiuri volatilice aromatice, dar și cumarină, un compus chimic cu un gust amar.
Acest ingredient este recomandat în cazul persoanelor care suferă de hipertensiune, astm, dar și septicemie, însă persoanele care suferă de infecții renale nu trebuie în niciun caz să îl consume.
Astfel, dacă avem pe cineva în familie, sau la masă, care suferă de probleme la nivelul rinichilor, cel mai bine ar fi să evităm leușteanul în ciorbă.
De asemenea, leușteanul nu este recomandat nici în cazul femeilor însărcinate, iar cele care alăptează trebuie să consume cantități foarte mici.
Nici medicii și nici bucătarii nu recomandă utilizarea leușteanului în ciorbe și nici în mâncăruri care au la bază carne de pui sau vită, pentru că ar putea strica întreg gustul, având în vedere ingredientele amare pe care le conține.
Dacă am înțeles care este treaba cu leușteanul adăugat în mâncăruri, să aflăm și ce alte greșeli majore mai pot fi făcute atunci când preparăm ciorbă sau supă.
În primul rând, multe gospodine apelează la celebrele produse de tip vegeta pentru a dat un gust mai bun supelor. Recomandat ar fi însă să folosească legume proaspete pentru un gust mai bun.
De asemenea, o altă greșeală este cea legată de temperatura de fierbere. Ciorbele și supele se fierb doar la foc mic și nicidecum la foc mediu sau mare, pentru că aromele nu vor mai avea suficient timp să se îmbine.
O greșeală frecventă întâlnită în nenumărate bucătării este adăugarea ingredientelor în același timp. Prima oară se pune carnea la fiert, și de abia apoi legumele, în funcție de textură.
Dacă adaugi sare în ciorbă, este important să știi când să faci acest lucru. Niciodată sarea nu se va adăuga la început ci de abia în momentul în care zeama de la ciorbă mai scade și este aproape gata.
În caz contrar, riscăm să ne trezim cu o supă sau o ciorbă mult mai sărată decât ne-am fi așteptat.
O greșeală extrem de frecventă este timpul de fierbere. Ciorba nu trebuie să fiarbă prea mult pentru că nu va mai fi gusoastă, iar o a mare parte din zeamă se va pierde și ea. Tocmai din acest motiv, se recomandă fierberea ciorbei la foc mic, încet.