News

Ce nume de botez au ales românii pentru copii în 2018! Care sunt cele mai populare nume de fete și băieți

31.03.2019 | 16:52
Ce nume au ales românii pentru botezul copiilor în 2018?

Botezul este prima și una din cele mai importante taine primite în Biserică. Iată ce au preferat românii în materie de nume pentru botez, în 2018. După ce afli că ai un copil, te gândești imediat la ce nume va purta pentru că se spune că numele influențează caracterul și personalitatea unei persoane, astfel că trebuie să ai mare grijă. Conform Direcției pentru Evidența Persoanelor, numele care sunt folosite din ce în ce mai rar sunt: Vasile, Constantin, Paraschiva sau Ecaterina.

Ce nume de botez au preferat românii în 2018?

„A existat, cu patru decenii în urmă, o modă Nadia, declanşată, evident, de medaliile de aur olimpic de la Montreal ale Nadiei Comăneci. A urmat, la o oarecare distanţă, moda Andrei-Andreea, care a ţinut considerabil mai mult.  Moda aceasta a fost însoţită şi de un mic fior evlavios, Andrei fiind ucenic al lui Ioan Botezătorul, apostol şi martir al creştinătăţii. Cunosc oameni care şi-au calculat un mic avans în ale virtuţii botezându-şi astfel copiii. Combinaţia Andrei-Luca e, din acest unghi, exemplară – şi, să recunoaştem, foarte frumoasă”

, a spus Radu Paraschivescu, scriitor, pentru Gândul.

Nume de băieți:
Anul 2018 a avut drept cele mai populare prenume pe: Maria (23.253), Ioana (6.037), Elena (5.839), Sofia (5.401) și Andreea (4.473).

Nume fete:
În privința băieților, cel mai des au fost folosite: Andrei (13.448), David (7.111), Alexandru (6.965), Ștefan (6.065) și Gabriel (5.621).

Ce nume de botez au preferat românii în 2018?
Ce nume de botez au preferat românii în 2018?

Numele de botez este foarte important

Se spune că numele influențează persoana, astfel că părinții trebuie să aibă mare grijă la alegerea acestuia. “Putem observa nume de-a dreptul exotice, nemaîntâlnite, nemaiauzite. S-ar putea să le creeze un disconfort pe întreg traseul de viața”, a precizat Ioan Hosu, sociolog, pentru ProTv.  Botezul copiilor este o practică regăsită în Sfânta Sciptură.

Botezul se săvârsește numai de preot sau de episcop în perioada de viață a copilului aflată între 8-40 de zile de la naștere. Dacă acesta este sănătos, se poate face oricând în timpul precizat, dacă este bolnav, este recomandat să se facă mai repede. Numai în cazuri speciale preotul are voie să ofere taina botezului acasă, la spital sau oriunde.