News

Ce nume grele și-au luat doctoratul la Academia de Poliție! Sute de lucrări sunt verificate

28.10.2020 | 16:40
La Academia de Poliție au făcut mai multe nume grele lucrarea de doctorat. Sursa foto - facebook
ADVERTISEMENT

Lista numelor grele care și-au luat doctoratul la Academia de Poliție este una aproape fără sfârșit. În ultimii ani de zile, școala s-a transformat într-o adevărată fabrică de diplome. Sute de persoane și-au terminat studiile aici, dar nu puține au fost cele care au avut probleme cu legea și au fost acuzate de plagiat. 

Numărul doctoratelor a crescut constant la Academia AI Cuza. Dacă în 2004, în domeniul Ordine Publică şi Siguranţă Naţională, abia au fost luate patru titluri, anii următori au adus un adevărat „boom” din acest punct de vedere. Zeci de persoane reușeau să-și ia anual doctoratul la această unitate de învățământ.

ADVERTISEMENT

Chiar și un fost candidat la alegerile prezidențiale se numără printre cei care au obținut titlul. Fostul deputat William Brînză şi-a susţinut teza „Infracţiuni asimilate corupţiei“ în 2004. Interesant este că la distanță de aproximativ zece ani de zile, acesta a fost pus sub acuzare tocmai pentru o asemenea faptă.

Listă de nume sonore care și-au luat doctoratul la Academia de Poliție!

Dacă ar fi să ne raportăm la oameni care au trecut prin Ministerul de Interne, atunci lista este una cu adevărat impresionantă. La Academia de Poliție și-au luat doctoratul Petre Tobă şi Gabriel Oprea, dar și Marian Tutilescu, fost şef al Poliţiei Capitalei.

ADVERTISEMENT
Sursa foto – hepta.ro

De asemenea, chestorul Bogdan Despescu, cel care are acum funcție de secretar de stat a bifat doctoratul aici. Între timp, jurnalista Emilia Șercan a semnalat, într-o investigație că acesta ar fi plagiat cel puțin 157 de pagini dintre cele 345 ale tezei de doctorat cu titlul „Criminalitatea în domeniul achizițiilor publice”.

Conform ziaristei, Despescu a folosit cel puțin patru surse bibliografice majore pentru a copia în teza de doctorat, iar 77 de pagini sunt plagiate dintr-o singură carte, un fragment de text dintr-un studiu al Societății Academice din România apare de patru ori, în pagini diferite ale tezei. Bogdan Despescu a respins acuzațiile de plagiat.

ADVERTISEMENT

Politicieni puternici cu doctorate la Poliție

Printre numele care și-au luat doctoratul la Academia de Poliție se mai află și fostul secretar general adjunct din Ministerul Afacerilor Interne, Mihai Şova. Culmea, dar și el a avut probleme cu legea, acesta fiind pus sub acuzare de DNA pentru că ar fi fotocopiat documente cu informaţii nepublice pentru a obţine foloase şi ar fi luat informaţii din documente ale DNA care priveau două dosare.

Sursa foto – facebook

Capitolul politicieni este unul aparte. Fostul prefect al Capitalei, Mioara Mantale are și ea un doctorat obținut la această unitate de învățământ, la fel ca soțul Gabrielei Firea, actualul primar din Voluntari, Florentin Pandele.

ADVERTISEMENT

Nu se termină prea ușor capitolul primari – și cel care conduce sectorul 3, Robert Negoiţă și-a luat diploma de la Poliție. Au existat probleme serioase cu lucrarea lui. Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare a decis, în cazul acuzaţiilor la adresa lui Robert Negoiţă, că lucrarea trebuie completată cu sursele bibliografice din care acesta ar fi copiat, precum şi cu documente netransmise de Academia de Poliţie, în caz contrar putând fi declarată neadmisibilă.

Alte doctorate, aceleași probleme

Doctoratul la Academia de Poliție l-a luat și Alina Bica, fostă şefă a DIICOT. Aceasta a obținut diploma în 2010, cu lucrarea „Spălarea banilor, mijloc de reinserţie a fondurilor financiare ilicite în circuitul comercial legal“. Culmea, dar lucrarea ei a fost coordonată de chestorul Florin Sandu, fost şef al Poliţiei Române.

Există și un nume pe care toți aceștia l-au preferat atunci când a venit vorba de coordonare. Fostul secretar de stat Ioan Dascălu și-a pus semnătura pe lucrările lui Florentin Pandele, Robert Negoiţă, dar și pe ale chestorilor Adrian Bărăscu, Bogdan Despescu şi Marian Tutilescu.

Sursa foto – ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Inclusiv Costel Cășuneanu, cel poreclit „regele asfaltului” și-a luat doctoratul la Academia de Poliție. Adrian Petrache, partener în afaceri cu greii Adrian Bittner și Dorin Cocoș şi-a susţinut și el teza de doctorat cu titlul „Terorismul şi securitatea României“, îndrumător de lucrare fiind Gabriel Oprea.

Ce se întâmplă cu Academia de Poliție

Între timp, ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a anunţat că a retras acreditarea Şcolii Doctorale de la Academia de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti. Măsurile au fost luate “în contextul nenumăratelor sesizări înregistrate la Ministerul Educaţiei şi Cercetării pe tema calităţii actului educaţional existent la nivelul Academiei de Poliţie”, dar şi ţinând cont de raportul Corpului de Control al Ministerului Afacerilor Interne.

În acest context, Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti va putea relua activitatea de evaluare în vederea autorizării şcolilor doctorale după 5 ani, conform prevederilor legale. Pentru a se asigura protecţia studenţilor aflaţi la studii universitare de doctorat, aceştia vor fi şcolarizaţi, conform legii, până la finalizarea studiilor.

Sursa foto – facebook

Interesant este că la Academia de Poliție au funcționat neîntrerupt două școli doctorale. Cea de Drept, înființată după Revoluție care a acordat un număr total de 335 de titluri de doctor și cea de Ordine Publică și Siguranță Națională. Aceasta a acordat și ea 348 de titluri de doctor, deși a fost înființată abia în 2002.

Conform unui raport al Corpului de Control al ministrului Afacerilor Interne, 74,3% dintre tezele susținute în perioada 2011-2016 la Academia de Poliție și trecute deja printr-o primă verificare cu softul de identificare a similitudinilor sunt suspecte de plagiat.

 

ADVERTISEMENT
Tags:
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul...
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul manager transsexual din fotbalul britanic
Rușii au schimbat simbolul de pe echipamentele militare trimise în Ucraina. Ce reprezintă...
Rușii au schimbat simbolul de pe echipamentele militare trimise în Ucraina. Ce reprezintă noul semn observat în apropiere de Harkov
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge...
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge românii să plătească pentru un pahar
Cristi Borcea se întoarce la marea dragoste după 12 ani! Decizie fără precedent...
Cristi Borcea se întoarce la marea dragoste după 12 ani! Decizie fără precedent luată de milionarul român
Cum arată casa Laurei Cosoi din București: a amenajat dormitorul copiilor într-un mod...
Cum arată casa Laurei Cosoi din București: a amenajat dormitorul copiilor într-un mod inedit! Actrița și familia ei și-au cumpărat o locuință de poveste și în Maramureș
10 ANI FĂRĂ PERMIS! E lege. Cine RISCĂ sancțiunea
10 ANI FĂRĂ PERMIS! E lege. Cine RISCĂ sancțiunea
Cum ar fi reușit vrăjitoarea Sidonia să-și scoată fiii din pușcărie. Detalii uluitoare
Cum ar fi reușit vrăjitoarea Sidonia să-și scoată fiii din pușcărie. Detalii uluitoare
Obligațiile băncilor înainte de a demara procedura de executare silită
Obligațiile băncilor înainte de a demara procedura de executare silită
Este BOMBA momentului în showbiz. Anamaria Prodan a făcut anunţul oficial
Este BOMBA momentului în showbiz. Anamaria Prodan a făcut anunţul oficial
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane...
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane de lei de la primăriile conduse de Clotilde Armand, Radu Mihaiu și Robert Negoiță. Cine le controlează
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a...
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a iubit la Palatul Peleș, chiar în fața angajaților