Life

Ce nume se sărbătoresc, de fapt, pe 23 aprilie 2024. Peste un milion de români petrec

Peste un milion de români au motiv de sărbătoare pe 23 aprilie 2024. Cine sunt, de fapt, marii aniversații zilei de mâine.
22.04.2024 | 08:18
Ce nume se sarbatoresc de fapt pe 23 aprilie 2024 Peste un milion de romani petrec
Peste un milion de români sunt sărbătoriții zilei de 23 aprilie. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Ziua de 23 aprilie este foarte importantă pentru credincioșii din România. Mâine, va fi prăznuit unul dintre cei mai mari sfinți ai Bisericii Române. Numele lui este purtat de milioane de români, astfel că pentru ei va fi un moment de sărbătoare.

Pe 23 aprilie 2024, creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Gheorghe

Mâine, 23 aprilie, credincioșii din România îl sărbătoresc pe Sfântul Gheorghe, unul dintre cei mai mari sfinți din calendarul creștin ortodox. Sfântul Gheorghe este considerat unul dintre cei mai iubiți sfinți și nu este de mirare că peste un milion de români îi poartă numele.

ADVERTISEMENT

Anul acesta, Sfântul Gheorghe este sărbătorit chiar în Postul Paștelui. Cei care s-au abținut de alimentele pe bază de carne, lapte sau ouă, primesc dezlegare la vin și la ulei în această zi.

De obicei, în fiecare an, Sfântul Gheorghe este sărbătorit pe 23 aprilie. Însă, de la această regulă există și excepții. Sfântul Gheorghe poate fi sărbătorit într-o altă zi, în cazul în care 23 aprilie coincide cu Săptămâna Mare.

ADVERTISEMENT

Sfântul Gheorghe este trecut în calendar cu cruce roșie, ceea ce înseamnă că trebuie respectate anumite reguli. În ziua de 23 aprilie nu este recomandat să se facă treburi casnice, iar creștinii trebuie să meargă la slujba de la biserică.

Ce nume sunt aniversate cu ocazia Sfântului Gheorghe

În credința creștin ortodoxă, Sfântul Gheorghe este cunoscut ca fiind purtătorul de biruință. În ziua dedicată cinstirii lui, peste un milion de români își sărbătoresc onomastica. Ca de obicei, nu doar Gheorghe este sărbătorit, ci și derivatele lui.

ADVERTISEMENT

Pe 23 aprilie, se sărbătoresc românii care poartă numele de Georgeta, Gherghina, Gelu, George, Geta, Gica sau Gina. Tot printre aniversații zilei de mâine se numără și Georgiana, Gheorghița, Geluțu sau Geo.

Dintre cei peste un milion de români care se aniversează de Sfântul Gheorghe, 733.00 de mii sunt bărbați, iar peste 344.000 sunt femei. Printre numele predominate se numără Gheorghe în cazul bărbaților și Georgiana în cazul femeilor.

ADVERTISEMENT

Sfântul Gheorghe nu este sărbătorit doar în România, ci și în alte regiuni din Europa. Așa cum este de așteptat, tradițiile și obiceiurile diferă de la țară la țară. Sfântul Gheorghe este ocrotitorul Moldovei, dar și patronul Angliei, Moscovei și al Georgiei.

De ziua de Sfântul Gheorghe sunt legate o mulțime de tradiții și obiceiuri. Se pune că, pe 23 aprilie, cine se atinge cu urzică în zonele neacoperite ale corpului va fi ager tot anul. Tot de Sfântul Gheorghe, fetele nemăritate cultivă usturoi pe care îl păstrează un an întreg.

ADVERTISEMENT