Life

Ce nume sunt pomenite de Sfânta Cuvioasă Parascheva. Sărbătoarea are loc pe 14 octombrie

Cine își sărbătorește onomastica de Sfânta Cuvioasă Parascheva. Este o zi cinstită pe 14 octombrie și are cruce roșie în calendar.
13.10.2022 | 10:30
Ce nume sunt pomenite de Sfanta Cuvioasa Parascheva Sarbatoarea are loc pe 14 octombrie
Cine își sărbătorește onomastica de Sfânta Cuvioasă Parascheva. Se cinstesc pe 14 octombrie. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Ce nume sunt pomenite de Sfânta Cuvioasă Parascheva. Sărbătoarea are loc în fiecare an în data de 14 octombrie și aduce numeroase motive de sărbătoare pentru foarte multe persoane care își cinstesc onomastica.

Cine își sărbătorește onomastica de Sfânta Cuvioasă Parascheva. Se cinstesc pe 14 octombrie

Sfânta Cuvioasă Parascheva este trecută în calendar, potrivit crestinortodox.ro, cu cruce roșie și este o sărbătoare cinstită de peste 60.000 de persoane. Printre numele care au un motiv de bucurie pe 14 octombrie se numără cei care au primit prenumele Cuvioasei la botez.

ADVERTISEMENT

Deși aparent doar persoanele care poartă numele Sfintei Parascheva își serbează onomastica, în realitate, sunt foarte multe derivate ale acestui nume sfânt.

Mai exact, cei cărora le putem spune „La mulți ani!” și alte urări sunt: Parascheva, Paraschiv, Chiva, Chivuța, Vuța, Paraschiva, Pachita, Paraschita, Parastita, Petcu, Parasca, Chivu, Paraschivița, Parascovea și Parasiia.

ADVERTISEMENT

În aceeași notă, numele Sfintei Cuvioase Parascheva este folosit ca nume de botez atât în România, cât și în țări din întreaga lume, printre care se numără: Grecia, Serbia, Croația sau Albania.

Care este semnificația numelui purtat de Sfânta Parascheva

Sfânta Parascheva este un nume sfânt și are o semnificație aparte. Pe lângă faptul că este făcătoare de minuni, numele acesta are origine grecești și vine de la substantivul paraskeue, care în traducere liberă înseamnă vineri.

ADVERTISEMENT

Acesta este motivul pentru care Cuvioasa mai este cunoscută și sub denumirea de Sfânta Vineri. De asemenea, cuvântul paraskeue amintește de ziua de dinaintea Sabatului.

Concret, este vorba despre o zi în care în trecut se făceau pregătiri de sărbătoare. Mai mult decât atât, data de 14 octombrie rămâne o zi de mare cinste pentru creștinii ortodocși de pretutindeni.

ADVERTISEMENT

Oamenii se roagă timp de o săptămână la moaștele Sfintei Parascheva, pelerinaj care are loc la Iași. În plus, se crede că rugăciunile închinate Cuvioasei au puterea de a face minuni și mulți se vindecă de boli grave sau scapă de alte probleme.

ADVERTISEMENT