News

Ce numere de înmatriculare sunt interzise în România. Ce prevede legislația rutieră

29.08.2019 | 12:32
Ce numere de inmatriculare sunt interzise in Romania Ce prevede legislatia rutiera
O serie de numere de înmatriculare sunt interzise în România. Sursa foto: b365.ro

Știați că există numere de înmatriculare interzise în România? Conform legislației rutiere, nu toate numerele sunt permise din varii motive. În urmă cu ceva timp, în Suceava, a fost surprinsă o mașină care avea literele ICL. Vă întrebați de ce acestea sunt în afara legii? Ei bine, explicația e mai largă.

Numere de înmatriculare interzise în România: cele care încep cu I sau O

Potrivit regulamentului prevăzut de Codul Rutier, orice combinație de litere care începe cu I sau 0 este strict interzisă și asta deoarece cele două litere pot fi confundate cu cifrele 0 sau 1. Cu alte cuvinte, nici III sau OOO nu pot fi acceptate pe plăcuțele de înmatriculare. Deși unele litere sunt considerate obscene, sunt perfect normale din punct de vedere legal.

Cu alte cuvinte, COY, XXX, SEX, MUE, PIZ, ASS sau MUI sunt permise pe plăcuțele de înmatriculare. De asemenea, conform unei statistici, s-a constatat că majoritatea șoferilor, indiferent dacă sunt femei sau bărbați, solicită ca litere pe plăcuțe primele trei din prenumele lor sau numele de familie ori prescurtări ale acestora. Cele mai frecvente sunt INA, ENA, ELA sau DAN, ION, ADI etc.

numere înmatriculare interzise
Această plăcuță este teoretic interzisă în România. Mașina a fost surprinsă recent pe un bulevard din Suceava. Sursa foto: cancan.ro

ITP-ul este obligatoriu, conform legislației

„Cu ocazia realizării oricărei operațiuni privind înmatricularea unui vehicul, verificarea efectuării inspecției tehnice periodice și a asigurării obligatorii de răspundere civilă, respectiv a valabilității acestora, se poate face și pe cale informatică, în condițiile stabilite prin protocol încheiat între autoritatea competență din subordinea Ministerului Administrației și Internelor cu atribuții de organizare și coordonare a activității de evidență și eliberare a certificatelor de înmatriculare și a plăcuțelor cu numere de înmatriculare și Registrul Auto Roman, respectiv Comisia de Supraveghere a Asigurărilor”, este o altă informație importantă trecută în legislația rutieră de care șoferii trebuie să țină cont.