Life

Ce o macină pe Mioara Velicu în prag de Crăciun: „Sunt supărată în sufletul meu”

Mioara Velicu are un mare regret în pragul sărbătorilor de iarnă. Ce amintiri legate de Crăciun are cântăreața, din perioada tinereții?
23.12.2022 | 10:30
Ce o macina pe Mioara Velicu in prag de Craciun Sunt suparata in sufletul meu
Mioara Velicu, interpretă de muzică folclorică. Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Mioara Velicu și-a amintit de Crăciunul de altădată, de tradițiile cu care a crescut, unele obiceiuri pierzându-se în negura timpului…

Mioara Velicu, în prag de Crăciun: „Sunt supărată în sufletul meu”

Cântăreața de muzică populară a dezvăluit, în exclusivitate pentru FANATIK, cum arătau sărbătorile de iarnă în sudul Moldovei, în Galați, acolo de unde este ea, dar și ce mare supărare are de ceva ani încoace în prag acestui important eveniment religios.

ADVERTISEMENT

Folclorista apreciază faptul că mai sunt zone din țară unde românii nu au uitat să respecte sfintele tradiții de sărbători, fiind tristă, însă, că în regiunea ei datinile sunt pe cale de dispariție.

„Sunt supărată în sufletul meu pentru că în unele județe a dispărut tradiția. Oamenii care mai țin încă aceste obiceiuri sunt în Bucovina, Maramureș și Ardeal. Sunt și în Moldova de Sud, dar mai puțin se păstrează”, și-a spus of-ul Mioara Velicu, pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Cântăreața devenită cetățeancă de onoare în Galați, zâmbește și privește larg atunci când vorbește despre bucuria pe care o resimțea de sărbători când era tânără fată!

Artistei îi este dor de horele din satul ei

Mioara Velicu ține minte și acum petrecerile care se organizau la sat, unde fetele și flăcăii încingeau hore până dimineața și fiecare sătean venea cu cele mai alese ținute. Horele de sărbători erau prilejul ideal ca junii de la țară să își prezinte costumele noi și cămășile care mai de care mai frumoase, realizate manual de cele mai pricepute croitorese.

ADVERTISEMENT

„Știu că de fiecare dată, de sărbători, se făcea hora satului, se făcea seara bal. Acolo se cunoșteau oamenii. Acolo se prezentau costumele frumoase, te duceai în costumele naționale. Fiecare avea altă ie, fiecare avea alte straie. Se auzea, pe 24 Decembrie, pentru că la noi nu se cânta înainte de Ajun, dar cu o zi înainte de Crăciun tot satul suna… La fiecare casă se auzeau fel și fel de colinde, frumoase, la fiecare casă”, ne-a istorisit Mioara Velicu.

Interpreta de muzică folclorică susține că mergea des la colindat cu frații și prietenii ei de pe uliță, iar fericirea pe care o simțea când pășea în casa fiecărui român nu se compara cu nimic din lume!

ADVERTISEMENT

„Ne duceam cu sacoșa plină acasă și eram satisfăcuți”

„Și eu mergeam cu frații mei și cu prietenii mei la colindat acolo, pe uliță. Nu ne duceam pentru bani. Faptul că ne duceam în fiecare casă și faptul că noi cântam despre Nașterea Domnului era extraordinar. Căpătam nuci, mere, bani. Ne duceam cu sacoșa plină acasă și eram satisfăcuți că am făcut ceva pentru aceste sărbători minunate”, ne-a mai zis Mioara Velicu.

Cu toate că este apreciată nu doar de oamenii de rând, aceasta fiind distinsă cu titlul de cetățean de onoare al mai multor localități, printre care Tecuci și Bârlad, pe lângă recunoașterea primită în numele județului Galați, vedeta nu ține foarte mult la premii. Pentru Mioara Velicu, cel mai mare dar este dragostea pe care publicul i-o oferă de atâta amar de vreme, la fiecare concert pe care îl susține.

„Nu sunt înnebunită să primesc titluri sau distincții sau nu știu ce. Pe mine mă interesează să cânt. Să mă placă publicul. Să aduc cântece noi de fiecare dată. Vreau să am activitate. Chiar dacă am 60 de cântec și 78 de viață, vreau să merg înainte pe drumul cântecului. Îmi place ceea ce fac, pentru că publicul mă iubește. Sunt datoare cu cântece noi de fiecare dată”, ne-a mărturisit cu sinceritate cântăreața de muzică populară.

ADVERTISEMENT