Cu toate acestea, votul anti-sistem, sau pro-partide care se consideră ”suveraniste” nu va schimba mare lucru. Da, AUR, SOS și POT (Partidul Oamenilor Tineri) vor avea undeva peste 30% după redistribuirea voturilor, însă cel mai probabil țara va fi condusă tot de către o alianță de partide pro-europene.
Mai exact de alianța clasică deja PNL+PSD, care va atrage probabil și UDMR și minoritățile. Cu aceste partide se va face o majoritate parlamentară și ”suveraniștii” vor rămâne izolați în Opoziție alături de USR, partid care spera să conducă țara.
Conform unui calcul făcut de știripesurse, în momentul în care mai erau puțin peste 1 milion de voturi de numărat, situația devine tot mai clară. Cel mai probabil această situație nu se va schimba nici după ce vor fi numărate toate voturile, pentru că trendul este același.
Așadar, observăm cum PSD are momentan 22% la Camera Deputaților și Senat, AUR are aproximativ 18%, PNL 14%, USR 12%, SOS 7%, UDMR 6% și POT 6%. Ar mai rămâne 10% procente de redistribuit, de la partidele care nu au trecut pragul electoral, astfel că cel mai probabil țara va fi condusă de alianța PSD – PNL – UDMR + minorități.
Acestora li se vor adăuga 17 deputați din grupul minorităților naționale, iar totalul de parlamentari va fi de 475. Majoritatea va avea nevoie de 238 de voturi. În condițiile în care AUR – SOS – POT au doar 159 de parlamentari, este destul de clar că aceștia nu vor ajunge la guvernare.
De asemenea, o alianță AUR – PSD a fost exclusă categoric în trecut de cei din PSD. Alte calcule ar fi PSD-PNL-UDMR-Minorități – 247 de parlamentari, PSD-PNL-USR-UDMR-Minorități – 306 parlamentari, PNL-USR-UDMR-Minorități – 185 parlamentari, PSD-AUR-SOS-POT – 283 de parlamentari și PSD-AUR-POT – 247.
Interesant, există și voci din aceste partide mari care s-ar opune unei alianțe, cum ar fi Rareș Bogdan. Cu toate acestea, după dezastrul de la prezidențiale, când Nicolae Ciucă a obținut sub 9% din voturi, vocea lui Rareș Bogdan nu mai pare să cântărească atât de greu în partid, drept dovadă și-a pierdut și postul de conducere din PNL.
”Eu sper să nu alunecăm spre zona neoprogresistă, cu USR-ul, cu acea zonă, cu REPER și cu SENS, și să ne păstrăm în matca Brătienilor, un partid liberal conservator, atașat valorilor neamului românesc. Sper ca colegii mei să înțeleagă că cea mai mare problemă pentru PNL a fost coaliția cu PSD, cea mai mare pierdere de voturi am făcut-o cu alianța cu PSD, pentru că practic nu am furnizat reforme.
Să lăsăm PSD să guverneze cu AUR sau cu oricine or dori ei și noi să ne facem puțin mea culpa, să ne punem puțin cenușă în cap cum se spune în popor, și în următorul an să stăm în opoziție. Asta e poziția mea. Unii dintre colegii mei să renunțe la șoferi, la secretare, la mașinile cu girofar și să se reîntoarcă în mijlocul oamenilor”, a explicat Rareș Bogdan.