News

Ce pățeau deținuții de la Auschwitz care încercau să evadeze! Au trecut 77 de ani de la eliberarea lagărului de exterminare

Ce pățeau deținuții de la Auschwitz care încercau să evadeze și ce se întâmpla cu familiile celor care reușeau. 77 de ani au trecut de la eliberarea lagărului de exterminare.
27.01.2022 | 18:51
Ce pateau detinutii de la Auschwitz care incercau sa evadeze Au trecut 77 de ani de la eliberarea lagarului de exterminare
Ce pățeau deținuții de la Auschwitz care încercau să evadeze!
ADVERTISEMENT

Lagărul de la Auschwitz sau Auschwitz-Birkenau reprezintă o pagină înfiorătoare a omenirii. Oficial, discutăm despre un complex de lagăre de concentrare și exterminare al Germaniei naziste, complex în care și-au pierdut viața cel puțin 1,5 milioane de persoane, cei mai mulți dintre ei fiind evrei.

Neoficial, în aceste locuri lumea a uitat să mai existe, să spere și să fie așa cum a fost ea lăsată. Interesant este că nemții au ales locul unde să fie amplasat lagărul ghidându-se și după calea ferată. Astfel, localitatea reprezenta un important nod feroviar.

ADVERTISEMENT

Ce pățeau deținuții de la Auschwitz care încercau să evadeze!

Nu mai puțin de 44 de linii paralele erau în acel loc, ceea ce facilita transportul unui număr de evrei atât de mare, dar și al altor naționalități din întreaga Europă. Concret, după ce armata germană a intrat în Polonia, aceasta a preluat cazărmile orașului Oswiecim, pe care l-a transformat în cel mai mare complex de lagăre al perioadei naziste.

De remarcat că, atunci când încă se construia locul, Heinrich Himmler a solicitat încercuirea lui cu garduri de sârmă ghimpată, sub tensiune electrică, dar și cu ziduri imposibil de trecut și care să fie flancate de turnuri de observație dotate cu pistoale mitralieră.

ADVERTISEMENT

După nici doi ani de zile, pentru că nu mai avea locuri de primire, nemții au ridicat alte două lagăre alăturate, respectiv Birkenau Brzezinka și Auschwitz II. În curând, dimensiunile crimelor aveau să depășească orice limite ale imaginației și realitatea crudă și dramatică a pus stăpânire pe lagăre.

Deportații erau aduși cu forța în lagăre, transportați în trenuri de marfă, la fel cum se întâmpla cu animalele, dispuși în rânduri compacte, sortați pe categorii și umiliți până la moarte. Bătrânii și copiii erau separați din start de grupurile declarate apte pentru muncă.

ADVERTISEMENT

Din nefericire, mulți dintre ei se pregăteau fără să știe pentru ultimul drum al vieții atunci când se îndreptau spre camerele de gazare, ascunse sub forma unor dușuri. Ceilalți intrau în spații de carantină acolo unde erau înfometați și lăsați pradă tuturor deznădejdilor pământului.

Tunși la zero indiferent de sex, înregistrați și tatuați cu respectivele numere pe braț, cu toții urmau a fi integrați într-o grupă de muncă acolo unde de multe ori își petreceau restul zilelor. Pentru că, din nefericire, pentru mulți dintre ei eliberarea a venit prea târziu.

ADVERTISEMENT

Cum au fost eliberate lagărele

Atrocități înfiorătoare s-au petrecut în lagărele de exterminare. Nu o dată femeile și copiii au servit drept cobai de experiență pentru doctori malefici, poate cel mai cunoscut dintre ei fiind Josef Mengele, Îngerul Morții, așa cum a fost poreclit de deținuți.

Mengele a fost cel care a efectuat experimente inumane pe deportați, mai ales pe cupluri de gemeni și care a intrat definitiv în istoria omenirii drept una dintre cele mai înfiorătoare persoane. Despre toate nenorocirile pe care medicul șef al lăgărelor le-a comis, FANATIK a scris pe larg AICI.

În ianuarie 1945, pentru a șterge urmele acestor masacre colective, conducătorii naziști au decis să distrugă orice urmă a crimelor pe care le-au comis în acel spațiu. Drept pentru care au trecut la ștergerea definitivă de pe fața pământului a lagărelor.

Multe dintre barăci au căzut pradă incendiilor, altele, construite din cărămidă, au fost distruse prin explozie. Doar că, armata sovietică a înaintat mai repede decât se așteptau naziștii și o parte a lagărului de la Auschwitz, cu cele 39 de incinte ale sale, a rămas nedistrusă.

De remarcat că, UNESCO a declarat lagărele de la Auschwitz, în 1979, ca parte a moștenirii culturale universale a omenirii pentru ca asemenea atrocități să rămână vii în amintire, iar victimele terorii naziste să nu fie uitate niciodată.

Printre barăcile care compun acest teritoriu al groazei, acum crește iarba. Este liniște, parcă prea liniște. Au apărut flori, soarele se ridică, soarele coboară, însă prezența crematoriilor, a furnalelor, a barăcilor de triere și a zidului morții, obligă la o permanentă rememorare a tot ce s-a întâmplat atunci.

Ce pățeau deținuții care încercau să evadeze

Potrivit statisticilor oficiale peste 800 de deținuți au încercat să evadeze de la Auschwitz. Numai 144 au reușit, în condițiile în care soarta a 331 de evadați este încă necunoscută.

O pedeapsă obișnuită pentru încercările de evadare era moartea prin înfometare. Deținutul nu mai primea rația de mâncare și sfârșea în chinuri teribile.

De asemenea, familiile celor care reușeau să evadeze erau uneori arestate și trimise la Auschwitz pentru a opri alte încercări. Un alt detaliu interesant este acela că dacă un prizonier evada, zece deținuți erau aleși la întâmplare și erau omorâți pe loc.

ADVERTISEMENT
Tags:
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
ÎPS Teodosie cheamă ploaia, în această seară, pe câmpurile din Constanța. În jumătate...
ÎPS Teodosie cheamă ploaia, în această seară, pe câmpurile din Constanța. În jumătate de județ a fost deja potop
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Admitere facultate 2024. Cea mai căutată specializare: 25 de candidaţi pe un loc
Admitere facultate 2024. Cea mai căutată specializare: 25 de candidaţi pe un loc
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui...
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui Ion Ţiriac în faţa tuturor: Gratis! Nu ştiu de ce nu am luat două
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri...
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri grave
Șoșoacă o bate pe Simona Halep. A făcut înconjurul lumii
Șoșoacă o bate pe Simona Halep. A făcut înconjurul lumii
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția...
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția lui. Este superbă și are siluetă de model! Nașii sunt și ei foarte cunoscuți!
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară...
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară din plenul Parlamentului European
Tatăl lui Salman Khan rupe tăcerea! De ce nu s-a căsătorit actorul cu...
Tatăl lui Salman Khan rupe tăcerea! De ce nu s-a căsătorit actorul cu Iulia Vântur: „Femeia să fie dedicată, să gătească...”