News

Ce pățesc românii care vor să-și cumpere o casă în rate. Alertă pe piața creditelor imobiliare. „A devenit imposibil chiar și prin Noua Casă”

Piața creditelor imobiliare începe să se prăbușească, astfel că românii au mari dificultăți dacă vor să achiziționeze un apartament sau o casă. Avansul mare, una dintre probleme.
17.06.2022 | 14:26
Ce patesc romanii care vor sasi cumpere o casa in rate Alerta pe piata creditelor imobiliare A devenit imposibil chiar si prin Noua Casa
Românii nu își pot achiziționa apartamente în rate. Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

”Explozia” pieței imobiliare din ultimii ani, prin prețurile exorbitante ale apartamentelor și dobânzile în creștere fac extrem de grea achiziția unui nou apartament, în aceste condiții.

Românii nu își mai permit credite ipotecare

Românii care au varianta creditului „Noua Casă” se lovesc de plafonul impus: la doar 70.000 de euro este extrem de greu să găsească un apartament sau o casă într-un oraș important, chiar dacă avansul e de doar 5%.

ADVERTISEMENT

Potrivit Observator, românii încep să renunțe la credite imobiliare și la visul de a avea o casă. În ultima perioadă, comparativ cu 2021, volumul creditelor imobiliare acordate, inclusiv „Noua Casă” au scăzut cu 20%.

Românii au devenit mai chibzuiți atunci când cheltuie bani și nu se mai gândesc așa de ușor la accesarea unui credit, potrivit sursei citate.

ADVERTISEMENT

Chiar mă gândeam că aş vrea să îmi schimb maşina, dar n-am curaj să mă bag la un credit. Tai din cheltuielile care nu mai sunt prioritare. Merg mai mult cu bicicleta şi nu mai merg cu maşina”, a explicat un român.

“Este dificil pentru toată lumea. Mai ales că eu lucrez în învăţământ şi salariile nu sunt chiar aşa”, a completat un altul.

ADVERTISEMENT

Brokerul imobiliar Vlad Macarie a explicat că apartamentele au ajuns să fie considerate un bun de lux: “Întrebarea de bază: dacă mai este negociabil. Şi eu le zic: Ok, e negociabil, putem negocia 1.000 – 2.000. Haideţi, dom’le: 10.000, 20.000, că atât avem bugetul”. Așadar, oamenii nu își mai permit să achiziționeze apartamente, chiar dacă și-ar dori acest lucru.

Statul român încearcă să ajute tinerii cu programul „Noua Casă”, însă sunt puține orașe mari unde cu 70.000 de euro, atât cât oferă banca, s-ar putea achiziționa un apartament decent. În București, de exemplu, dacă în sud există apartamente care să îndeplinească acest criteriu, situația se schimbă radical în restul Capitalei. Acolo, prețurile cresc chiar și cu 60.000 de euro, astfel că oamenii renunță la acest vis.

ADVERTISEMENT

Problema e și mai complicată în cazul creditelor ipotecare, unde oamenii trebuie să scoată un avans de 15%, pe care nu și-l permit.

Tot ce depăşeşte 70.000 de euro presupune din partea unui client să vină cu un avans de 15%, iar 15% este o sumă greu de economisit şi de oferit ca şi avans în faţa băncii sau a dezvoltatorilor“, a explicat Adrian Pandelescu, specialist în domeniul imobiliar.

În 2021, 7.600 de oameni au solicitat un credit garantat de stat pentru a-și achiziționa un apartament, dar în 2022 cifra a scăzut la jumătate. Specialiștii recomandă românilor să strângă cureaua și să economisească bani, drept soluție pe termen lung.

ADVERTISEMENT
Tags: