Life

Ce pățești dacă faci presiunea greșit la anvelope vara. Riscurile pe care orice șofer trebuie să le cunoască

Ce se poate întâmpla dacă faci presiunea greșit la anvelope vara. Orice conducător auto trebuie să cunoască aceste riscuri.
27.06.2024 | 17:57
Ce patesti daca faci presiunea gresit la anvelope vara Riscurile pe care orice sofer trebuie sa le cunoasca
Riscurile la care te expui dacă faci presiunea greșit la cauciucuri vara. Sursa foto: Freepik/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă dacă faci presiunea greșit la anvelope vara. Toți conducătorii auto trebuie să știe că se pot expune la riscuri destul de mari. Care este presiunea corectă pentru autoturismul tău?

Ce poți să pățești dacă faci presiunea greșit la anvelope vara. Riscurile la care te expui

În timpul verii, șoferii trebuie să fie foarte atenți le presiunea din roți, mai ales dacă temperaturile de afară sunt foarte ridicate. Vara, pe caniculă, se recomandă să ai în roți o presiune normală sau mai joasă.

ADVERTISEMENT

Atunci când anvelopele rulează pe asfaltul foarte încins, care poate depăși 60 de grade Celsius în zilele caniculare, pot apărea diverse probleme.

Căldura este transferată pneurilor mașinii. Cu cât autoturismul va frâna, va accelera și va vira mai des, cu atât temperatura cauciucurilor va crește mai mult. În acest fel, suprafața de contact a anvelopei cu asfaltul ar putea depăși 90 de grade Celsius.

ADVERTISEMENT

Acesta este un motiv pentru care anvelopele de iarnă trebuie evitate în timpul verii. Acestea își pierd elasticitatea și ajung să devină rigide, iar aderența lor va scădea pe măsură ce crește temperatura.

Anvelopele de iarnă sunt realizate dintr-un cauciuc diferit. Pe măsură ce crește temperatura, cauciucul devine mai elastic, iar aderența este mai bună. Presiunea din roți reprezintă un alt aspect important de care orice șofer trebuie să țină cont.

ADVERTISEMENT

Pe tichetele lipite în anumite zone ale autoturismului este menționată, de către producător, presiunea corectă a pneurilor. Manualul de utilizare al mașinii conține, de asemenea informații în acest sens.

Presiunea corectă a pneurilor este menționată de producător pe etichete lipite în anumite zone ale mașinii. Aceste informații se află și în manualul de utilizare al mașinii.

ADVERTISEMENT

Din cauza unei presiuni mai mici, se poate ajunge la o uzură prematură, dar și la supraîncălzirea anvelopelor. Mai mult, cresc distanțele de frânare, iar mașina nu se mai comportă prea bine la viraje, notează promotor.ro.

Care este, de fapt, presiunea corectă a cauciucurilor

În cazul în care umfli roțile prea mult, scade suprafața de contact a pneurilor cu carosabilul. Totodată, scade și aderența. Din acest motiv, e important ca presiunea din roți să nu fie nici mai mică, nici mai mare decât cea indicată de producător.

Atunci când temperaturile sunt mari, crește și presiunea din anvelope. E important a presiunea să fie verificată “la rece”, nu atunci când temperaturile de afară sunt mai mari de 35 – 40 de grade Celsius.

Din cauza temperaturilor prea mari, se poate ajunge și la situații mai rare, cum ar fi desprinderea anvelopelor din jante. Astfel, în orice anotimp, șoferii trebuie să se asigure că presiunea din roți este una normală.

ADVERTISEMENT
Tags:
Imagini stupefiante cu iubita lui Ronaldo la saună! Cum a apărut Georgina: „Cel...
Imagini stupefiante cu iubita lui Ronaldo la saună! Cum a apărut Georgina: „Cel mai ciudat lucru pe care l-am văzut”
Unde în lume mai sunt paradisuri fiscale: lista scurtă a țărilor cu zero...
Unde în lume mai sunt paradisuri fiscale: lista scurtă a țărilor cu zero taxe pe afaceri
Boala a pus stăpânire pe creierul gimnastei care a făcut istorie pentru România....
Boala a pus stăpânire pe creierul gimnastei care a făcut istorie pentru România. Tragediile tăcute ale marilor sportivi
Boala care a umplut spitalele de câteva zile. Cele mai multe cazuri, pe...
Boala care a umplut spitalele de câteva zile. Cele mai multe cazuri, pe litoral sau în zonele de munte
Cât a putut să cheltuie, într-o singură zi, la plajă celebrul Pescobar: Îmi...
Cât a putut să cheltuie, într-o singură zi, la plajă celebrul Pescobar: Îmi cer eu scuze de la nota asta mare, atât s-a putut
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
De ce a murit, de fapt, Andrei Versace. Ipoteza principală a anchetatorilor
De ce a murit, de fapt, Andrei Versace. Ipoteza principală a anchetatorilor
Filmul care s-a dovedit un eșec colosal. Investițiile au fost colosale
Filmul care s-a dovedit un eșec colosal. Investițiile au fost colosale
Anamaria Prodan șterge iar pe jos cu Reghe. ''Un flaușat care vorbește mândru...
Anamaria Prodan șterge iar pe jos cu Reghe. ''Un flaușat care vorbește mândru cum agață, căsătorit fiind, «moartele de foame» prin Dubai''
„Avem acum un război în Europa pe care nu credeam că îl vom...
„Avem acum un război în Europa pe care nu credeam că îl vom mai vedea vreodată!” Europa trece la recrutare pe fondul creşterii amenințării unui război mai amplu cu Rusia
Charlotte, fiica adoptivă a lui Ilie Nastase, acuzații dure la adresa Ioanei Nastase:...
Charlotte, fiica adoptivă a lui Ilie Nastase, acuzații dure la adresa Ioanei Nastase: „M-a blocat în telefonul lui tata! Fratele meu a dispărut de 5 luni!” Care este replica Ioanei, soția tenismanului?!