News

Ce pedeapsă riscă Diana Șoșoacă după scandalul din Senat. Anunțul președintei Comisiei Juridice

14.04.2021 | 15:53
Ce pedeapsa risca Diana Sosoaca dupa scandalul din Senat Anuntul presedintei Comisiei Juridice
ADVERTISEMENT

Iuliana Scântei, președinta Comisiei Juridice din Senat, a anunțat ce pedeapsă riscă Diana Șoșoacă după scandalul provocat marți în Senatul României.

Potrivit oficialului PNL, senatoarea riscă să primească un avertisment public scris pentru derapajele din ultima vreme. Totodată, dacă Parlamentul va vota, senatoarea ar putea să nu mai primească acces la cuvânt de la tribuna Parlamentului timp de trei luni.

ADVERTISEMENT

Marți, 13 aprilie, ședința comisiei care urma să analizeze cazul Șoșoacă a fost suspendată, după ce senatoarea a făcut scandal și a chemat Poliția, pe motiv că ar fi fost lovită cu ușa de un angajat al Parlamentului.

Ce pedeapsă riscă Diana Șoșoacă după scandalul din Senat

Diana Șoșoacă, senatoarea intrată în Parlament pe listele AUR, în prezent independentă, a provocat un scandal uriaș la Comisia Juridică din Parlament. Disputa a pornit după ce președintele comisiei, Iuliana Scântei (PNL), i-a cerut acesteia să poarte o mască de protecție conformă. Senatoarea Șoșoacă a venit la comisie cu o mască din plastic.

ADVERTISEMENT

În urma episodului de marți, avocata ar putea primi un avertisment public scris. De asemenea, aceasta ar putea să aibă interzis la a mai lua cuvântul de la tribuna Parlamentului timp de trei luni, a declarat la RFI președinta Comisiei Juridice.

”Ultima sancțiune, așa cum prevăd regulamentul și statutul deputaților și senatorilor astăzi, o reprezintă avertismentul public scris. Avertismentul public scris este o măsură de formalizare practic a sancțiunii.

ADVERTISEMENT

Ea este aplicată de Biroul Permanent, în urma verificării de către Comisia Juridică a existenței unor abateri, care se subscriu aplicării acestui avertisment public scris

Noi vom înainta Biroului Permanent raportul, cu constatările abaterilor de la deontologia parlamentară și vom propune aplicarea acestei ultime sancțiuni disciplinare. Biroul Permanent va vota în plenul ședinței adoptarea, aplicarea acestei sancțiuni pentru senatorul în cauză și președintele Senatului va trebui să citească plenului sancțiunea.

ADVERTISEMENT

Efectul juridic al sancțiunii este că vreme de trei luni de zile, senatorul sancționat nu poate să reprezinte intern și internațional interesele alegătorilor, inclusiv prin luări de cuvânt”, a spus șefa Comisiei Juridice din Senat.

Ședința de marți a comisiei care urma să analizeze cazul Șoșoacă a fost suspendată, după ce senatoarea a făcut scandal și a chemat Poliția, pe motiv că ar fi fost lovită cu ușa de un angajat al Parlamentului.

Iuliana Scântei: ”Regulamentul nu prevede sancțiuni mai severe”

Senatoarea Scântei spune că Diana Șoșoacă a mai fost sancționată în Parlament, adăugând însă că regulamentul nu prevede sancțiuni mai severe.

”Din păcate, probabil că și această cultură a Parlamentului nu a permis în trecut să se reglementeze prin regulament niște măsuri foarte severe.

Ele sunt mai mult la nivel simbolic, întrucât comportamentul injurios și exercitarea mandatului în mod abuziv dacă nu constituie în sine o faptă contravențională penală sau civilă, la nivel parlamentar, regulamentul și codul de conduită prevăd sancțiuni simbolice pentru acel parlamentar.

Primele patru sancțiuni pot fi aplicate și au fost aplicate în cazul doamnei senator Șoșoacă de președintele Senatului, Anca Dragu și au constat în avertismente, mustrări, luarea cuvântului, însemnând întreruperea microfonului, îndepărtarea din sală”, a spus parlamentara PNL.

ADVERTISEMENT