News

Ce pedeapsă riscă Liviu Dragnea pentru interviul de la Realitatea Plus. A încălcat grav legea

26.06.2020 | 08:02
Ce pedeapsa risca Liviu Dragnea pentru interviul de la Realitatea Plus A incalcat grav legea
ADVERTISEMENT

Liviu Dragnea a revenit în prim-plan la mai bine de un an de când a fost condamnat în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman. Și nu oricum, ci printr-un interviu acordat Ancăi Alexandrescu, nimeni decât fosta sa consilieră, devenită între timp jurnalistă a postului Realitatea Plus.

În cursul zilei de joi am putut urmări doar o primă parte, pentru că discuția purtată prin Skype se întinde pe mai multe ore în care fostul lider PSD lansează acuzații grave la adresa magistraților care l-au trimis în spatele gratiilor „nevinovat”. Nu a fost iertată, însă, nici „trădarea” foștilor colegi și prieteni din partid, care până nu demult îl susțineau indiferent de situație.

ADVERTISEMENT

Pentru a putea lua legătura cu ea oricând, inclusiv online, Dragnea a avut grijă ca realizatoarea interviului să fie trecută pe lista cu membrii familiei. Publicarea lui, însă, i-ar putea atrage sancțiuni dure deținutului încarcerat la Penitenciarul Rahova.

Liviu Dragnea riscă să fie pedepsit pentru interviul difuzat de Realitatea Plus

Concret, Legea 254/2013, prevede la art. 82, lit o) anumite sancțiuni în situația în care „comunicarea cu exteriorul penitenciarului se face în alte condiții și prin alte metode decât cele stabilite prin reglementările în vigoare”. Dacă fostul lider PSD va fi găsit vinovat de comiterea unei astfel de abateri, riscă să aibă parte de o schimbare a regimului de executare.

ADVERTISEMENT

Nu doar că ar putea fi trimis în izolare timp de 10 zile, dar există riscul să rămână fără drept la vizită, pachet sau chiar cumpărături pentru următoarele trei luni. Pedeapsa se aplică, însă, numai în condițiile în care administrația centrului de detenție constată că au fost încălcate normele interne.

Reacția ANP după ce o primă parte a interviului cu Liviu Dragnea a fost difuzată la TV

În conformitate cu prevederile art. 66 din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, persoanele private de libertate au posibilitatea de a accesa, în vederea menținerii unei legături constante cu membrii de familie sau alte persoane, comunicările online (via Skype), în baza unei programări prealabile.

ADVERTISEMENT

Conform art. 136 din H.G. nr. 157/2016 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Legii nr. 254/2013 și art. 159 din Ordinul nr. 4800/2018 pentru aprobarea Regulamentului privind siguranța locurilor de deținere din subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor, comunicările online au caracter confidențial, asigurându-se supravegherea exclusiv vizual, pe toată perioada acordării dreptului.

Totodată, posibilitatea întreruperii acordării dreptului la comunicare online este prevăzută doar în situația constatării unui comportament necorespunzător – care periclitează starea de ordine și disciplină, de către persoana privată de libertate și interlocutor/i, ori în situația nerespectării identității interlocutorilor (verificarea identității interlocutorului/interlocutorilor se realizează la momentul efectuării conexiunii, prin validarea datelor menționate în cererea de acordare a dreptului).

ADVERTISEMENT

Sediul materiei în ceea ce priveşte situațiile care impun întreruperea acordării acestui drept este reprezentat de Ordinul nr. 4800/2018 pentru aprobarea Regulamentului privind siguranța locurilor de deținere din subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor – Secțiunea a 17-a“, a explicat Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) în comunicatul dat publicității joi seară.

ADVERTISEMENT