News

Ce pedeapsă riști pentru defăimarea drapelului sau a imnului național! Senatul a adoptat legea

02.09.2020 | 15:57
Ce pedeapsa risti pentru defaimarea drapelului sau a imnului national Senatul a adoptat legea
ADVERTISEMENT

Senatul României a votat, miercuri, un proiect de lege care prevede o pedeapsă pentru defăimarea drapelului sau a imnului național.

Astfel, cei care comit astfel de infracțiuni în legătură cu cele două embleme naționale riscă să petreacă mai multe luni în spatele gratiilor.

ADVERTISEMENT

Inițiativa legislativă, adoptată de un parlamentar al celor de la PMP, a beneficiat de încrederea celor două mari rivale din Legislativ, PSD și PNL.

Senatul a adoptat pedeapsa pentru defăimarea drapelului sau a imnului național

În viitorul apropiat, profanarea drapelului României sau intonarea imnului național al țării cu alt text sau cu altă partitură decât cele stabilite de lege vor fi pedepsite prin lege.

ADVERTISEMENT

În acest sens, Senatul a adoptat miercuri, în calitate de primă Cameră sesizată, inițiativa legislativă a PMP care prevede pedeapsa cu închisoarea între 6 luni și 3 ani pentru defăimarea drapelului României sau a imnului de stat.

Surprinzător, în favoarea inițiativei s-au coalizat și au votat senatorii PSD și PNL, iar împotrivă cei de la USR și UDMR.

ADVERTISEMENT

”Profanarea drapelului României, intonarea imnului național al României cu alt text sau cu altă partitură decât cele stabilite de lege, cu intenția de a defăima drapelul României sau imnul național al României, precum și orice altă manifestare publică săvârșită cu aceeași intenție, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani”, se arată în act, conform G4Media.

Cum este explicat acest proiect de lege

Autorul acestui proiect de lege este deputatul Partidului Mișcarea Populară, Marius Pașcan. Acesta a spus că demersul său vine în contextul în care fiecare stat membru al Uniunii Europene duce o politică de câștigare a respectului, inclusiv prin instrumentul legislativ, el dând exemplu în acest sens, Germania, țară despre care a spus că sancționează penal orice manifestări împotriva simbolurilor naționale.

ADVERTISEMENT

În epoca globalizării, considerăm că simbolurile naționale trebuie apărate de lege în mod concret și eficace”, a precizat Pașcan, conform sursei citate.

În următoarea etapă, propunerea legislativă urmează să fie transmisă Camerei Deputaților, care este forul decizional în acest caz.

ADVERTISEMENT