ADVERTISEMENT
News

Ce pedeapsă riști pentru defăimarea drapelului sau a imnului național! Senatul a adoptat legea

Autor: Adrian Baciu | 02.09.2020 | 15:57
Ce pedeapsă riști pentru defăimarea drapelului sau a imnului național! Senatul a adoptat legea
Ce pedeapsă riști pentru defăimarea drapelului sau a imnului național! Senatul a adoptat legea. Sursa foto: hepta.ro

Senatul României a votat, miercuri, un proiect de lege care prevede o pedeapsă pentru defăimarea drapelului sau a imnului național.

ADVERTISEMENT

Astfel, cei care comit astfel de infracțiuni în legătură cu cele două embleme naționale riscă să petreacă mai multe luni în spatele gratiilor.

Inițiativa legislativă, adoptată de un parlamentar al celor de la PMP, a beneficiat de încrederea celor două mari rivale din Legislativ, PSD și PNL.

ADVERTISEMENT

Senatul a adoptat pedeapsa pentru defăimarea drapelului sau a imnului național

În viitorul apropiat, profanarea drapelului României sau intonarea imnului național al țării cu alt text sau cu altă partitură decât cele stabilite de lege vor fi pedepsite prin lege.

În acest sens, Senatul a adoptat miercuri, în calitate de primă Cameră sesizată, inițiativa legislativă a PMP care prevede pedeapsa cu închisoarea între 6 luni și 3 ani pentru defăimarea drapelului României sau a imnului de stat.

ADVERTISEMENT

Surprinzător, în favoarea inițiativei s-au coalizat și au votat senatorii PSD și PNL, iar împotrivă cei de la USR și UDMR.

”Profanarea drapelului României, intonarea imnului național al României cu alt text sau cu altă partitură decât cele stabilite de lege, cu intenția de a defăima drapelul României sau imnul național al României, precum și orice altă manifestare publică săvârșită cu aceeași intenție, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani”, se arată în act, conform G4Media.

ADVERTISEMENT

Cum este explicat acest proiect de lege

Autorul acestui proiect de lege este deputatul Partidului Mișcarea Populară, Marius Pașcan. Acesta a spus că demersul său vine în contextul în care fiecare stat membru al Uniunii Europene duce o politică de câștigare a respectului, inclusiv prin instrumentul legislativ, el dând exemplu în acest sens, Germania, țară despre care a spus că sancționează penal orice manifestări împotriva simbolurilor naționale.

În epoca globalizării, considerăm că simbolurile naționale trebuie apărate de lege în mod concret și eficace”, a precizat Pașcan, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT

În următoarea etapă, propunerea legislativă urmează să fie transmisă Camerei Deputaților, care este forul decizional în acest caz.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!