News

Ce pensie alimentară plătește Bogdan Aurescu. Ministrul afacerilor externe a divorțat discret de soția care îi era și subalternă

Bogdan Aurescu, ministrul de externe al României, a divorțat de soția lui, Garofița, alături de care are un copil. Cei doi erau căsătoriți din 2016.
04.05.2023 | 16:47
Ce pensie alimentara plateste Bogdan Aurescu Ministrul afacerilor externe a divortat discret de sotia care ii era si subalterna
Bogdan Aurescu, la o întâlnire cu Chrysoula Zacharopoulou, fost ministru de stat pentru dezvoltare din cadrul MAE francez / Foto (simbol): Andreea Alexandru / Mediafax Foto / Hepta
ADVERTISEMENT

Bogdan Aurescu a divorțat, într-o discreție maximă, de soția lui, Garofița, consilier diplomatic la Ministerul Afacerilor Externe. Cei doi erau căsătoriți din anul 2016 și aveau împreună un copil.

Cum și-au împărțit averea ministrul și fosta soție, după divorț

Cel mai vechi ministru din actualul cabinet s-a despărțit de soția lui, Garofița Aurescu, în cursul anului trecut. Cei doi nu aveau bunuri în comun, așa că partajul nu a fost unul complicat: ea a rămas cu un apartament în sectorul 6, pe care-l achiziționase în 2011, iar el cu două imobile în București și o mașină, de asemenea, cumpărate înainte de căsătorie.

ADVERTISEMENT

În urma divorțului, cei doi au convenit ca Bogdan Aurescu să plătească o contribuție creștere copil, care a fost de 20.000 de lei (pe tot anul), potrivit declarației de avere din iunie 2022 a fostei soții a ministrului. După separare, femeia a revenit la numele de fată, Porav.

Bogdan și Garofița s-au căsătorit în anul 2016, atunci când actualul ministru de externe, la acea vreme consilier la Cotroceni, trecea în declarația de avere un dar de nuntă în valoare de 1.000 de euro și 7.800 de lei.

ADVERTISEMENT

Bogdan Aurescu a mai avut o relație de lungă durată cu o angajată MAE

Bogdan Aurescu venea după o relație de lungă durată cu Brumar Catrinel, diplomat de carieră. Cei doi nu au fost căsătoriți niciodată, însă în 2007 au cumpărat împreună un apartament în cartierul Militari. În prezent, Catrinel Brumar are funcția de ministru consilier la Ministerul Afacerilor Externe.

Catrinel Brumar a fost Agent guvernamental al României la CEDO până în 2019, atunci când a fost eliberată din funcție și înlocuită de Viorel Mocanu. Decizia a fost luată în timpul mandatului Vioricăi Dăncilă, la scurt timp după ce Laura Codruța Kovesi a înaintat o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului legată de nelegalitatea procedurii de destituire din fruntea DNA.

ADVERTISEMENT

Ce venituri au foștii soți Aurescu

Anul trecut, Bogdan Aurescu a declarat venituri cumulate de aproape 300.000 de lei, respectiv 25.000 de lei pe lună. În afară de salariul de la MAE, Aurescu a încasat bani din activitatea didactică la Universitatea București, Școala Națională de Studii Politice și Administrative și Universitatea Titu Maiorescu. De asemenea, el a câștigat aproape 10.000 de lei din drepturi de autor.

De cealaltă parte, fosta soție a ministrului a declarat venituri anual de de 87.000 de lei din activitate diplomatică și de 5.000 de lei din închirierea apartamentului (7.600 de lei pe lună).

ADVERTISEMENT

Bogdan Aurescu rezistă în guvern din 2019

Bogdan Aurescu are 49 de ani și este ministru al afacerilor externe din 4 noiembrie 2019. În actualul mandat, el a fost reconfirmat în poziția de ministru în toate cele patru cabinete (Orban 1, Orban 2, Cîțu și Ciucă). Anterior, el a mai îndeplinit această funcție în perioada 2014-2015.

Aurescu lucrează în Ministerul Afacerilor Externe din anul 1996, când s-a angajat ca referent în cadrul Direcției Juridice și Tratate. Ulterior, în perioada 2004-2009, Bogdan Aurescu a fost Agent al României pentru Curtea Internațională de Justiție, și a prezentat țara noastră în procesul cu Ucraina, finalizat cu un câștig de 9.700 km pătrați. De atunci, el a devenit cunoscut în spațiul public drept ”eroul de la Haga”.

Bogdan Aurescu are o relație bună cu fostul premier Adrian Năstase, căruia i-a fost asistent la Facultatea de Drept a Universității București și alături de care a publicat câteva tratate. În 2015, Aurescu l-a invitat pe Năstase la MAE pentru a participa la întrunirea unui consiliu consultativ.

ADVERTISEMENT
Tags: