Roman spune că are, pe lângă pensie, mai multe surse de venituri. ”Sunt bine plătit”, a transmis Roman la Antena 3.
”Eu și acum muncesc pentru a câștiga un ban în plus. Sunt profesor şi ţin nişte cursuri pentru care sunt bine plătit, sunt şi preşedinte şi profesor la o universitate din Geneva pentru care de asemenea sunt bine platit şi am şi pensia mea. Am pensia mea şi pensia specială care a fost restabilită acum trei luni.
În cazul meu, fiind vorba de mai multe mandate, cinci mandate, am pensia 10.000 de lei“, a mărturisit Roman.
Așadar, 10.000 de lei, în condițiile în care mulți români au în medie 1.000 de lei pe lună. Așadar, Petre Roman se poate lăuda că strânge într-o lună cât majoritatea pensionarilor din România într-un an.
În țara noastră, românii pot opta și beneficia pentru un anumit tip de pensie, în funcție de câți ani au muncit. Mai exact e vorba, momentan, de o limită de vârstă pentru o pensie pentru limită de vârstă, pensie anticipată sau pensie anticipată parțial.
Persoanele născute după 1 iulie 1971 trebuie să participe obligatoriu și la Pilonul II de pensii, un fond de pensii administrat privat. De asemenea, persoanele născute între 1 iulie 1961 și 1 iulie 1971 pot contribui opțional la un fond de pensii administrat privat.
Între timp, în România există patru sisteme de pensii, conform legii: pensia de stat, cunoscută și Pilonul I, pensia privată obligatorie (Pilonul II), pensia facultativă (Pilonul III) și pensia ocupațională (Pilon IV).
Conform legii, contribuția obligatorie pentru Pilonul II e de 3.75% și e reținută automat din salariul brut. Momentan, vârsta de pensionare e de 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei, însă se vorbește despre o uniformizare a vârstei la 65 de ani indiferent de sex.
Potrivit unui calcul, cea mai mică pensie din România e de 1.000 de lei. În august 2022, o pensie medie în România era de 1.776 de lei, deci mult sub veniturile lui Petre Roman.