Înainte de toate trebuie să reamintim că Parlamentul României este compus din Senat și Camera Deputaților. Toți parlamentarii sunt aleși prin vot universal în 42 de circumscripții electorale, corespunzătoare județelor din țara noastră, precum și Capitalei București.
Cum era de așteptat, deputații și senatorii au foarte multe beneficii, iar salariul este unul foarte avantajos. Mai mult, pensiile acestora variază în funcție de numărul de mandate, dar și de funcția deținută. Momentan, 839 de foști deputați și senatori primesc pensii speciale.
Conform Libertatea, există parlamentari cu o pensie de sub 2.000 de lei, însă este vorba despre cei care au avut un mandat scurt în legislatura 1990-1992. La pol opus, un parlamentar care a avut trei mandate are o pensie de peste 15.000 de lei, o pensie similară și pentru cei ce au mai multe mandate.
Prin comparație, un om de rând primește 1.373 de lei pentru 35 de ani de muncă. Pensiile speciale au fost mereu un subiect amplu dezbătut în societate, mai ales că oamenii de rând cer renunțarea la astfel de venituri. Pensiile speciale au fost suspendate în urmă cu mai mulți ani, însă CCR le-a reinventat.
Acum, în 2024, statul român a alocat 60 de milioane de lei pentru plata pensiilor speciale ale foștilor parlamentari, sumă la care se adaugă 30 de milioane de lei reprezentând restanțe din perioada în care pensiile au fost suspendate în 2023. Pentru Senat, pensiile speciale costă 22,8 milioane de lei.
Pensiile speciale ale parlamentarilor au fost temporar suspendate în perioada iulie – decembrie 2023, dar acum acestea ar trebui plătite retroactiv. O parte dintre politicieni se chinuie de ani buni să elimine pensiile speciale, însă Curtea Constituțională a României blochează orice demers de acest tip.
Un parlamentar muncește în medie 3 zile pe săptămână în Parlament, în restul timpului fiind plecat ”în teritoriu”. Conform sursei citate, programul de lucru începe de luni de la ora 14:00 până miercuri la ora 18:00.
Uneori se poate decide ca săptămâna de lucru să fie prelungită și vor fi programate ședințe ale comisiilor parlamentare și joi. Cât despre salarii, în medie parlamentarii câștigă cam 10.000 de lei pe lună. Desigur există foarte multe alte beneficii, de la decontări la diurne, la bonusuri de 2.000 de lei.
Cu siguranță un parlamentar cunoscut va pleca acasă cu foarte mulți bani, mai mulți decât ar visa vreodată un român. În teorie este un lucru corect și eficient, pentru că scopul ar fi ca parlamentarii să fie mulțumiți cu banii primiți pentru a nu fi tentați și corupți.