Chiar dacă nu au cotizat deloc de-a lungul vieții la sistemul public de pensii, și femeile casnice din România au parte, după vârsta de 62 de ani, de o anumită pensie. Ce valoare are aceasta în 2025.
La ora actuală, conform datelor oficiale prezentate de Organizația Internațională a Muncii (OIM), aproape jumătate dintre femeile din România nu au un loc de muncă pe hârtie. Doar italiencele și grecoaicele ne ”bat” la acest capitol.
Ei bine, dacă luăm partea neoficială a realității, printre româncele care figurează că stau acasă, multe muncesc de fapt la negru. Asta înseamnă că nu vor avea o pensie standard după 62 de ani.
Din fericire pentru femeile casnice, precum și pentru orice român care nu a cotizat de-a lungul vieții, ambele categorii de persoane au dreptul de a beneficia de un ajutor financiar din partea statului atunci când ating vârsta de pensionare.
Această ”pensie” mai este cunoscută și sub denumirea de indemnizație socială pentru pensionari. În prezent, odată cu implementarea Legii pensiilor, la 1 septembrie 2024, pensia minimă garantată este de 1.281 de lei pe lună.
Ministrul Muncii dădea garanții în urmă cu un an că această sumă va fi primită de toți pensionarii care primesc indemnizație socială, indiferent de valoarea pensiei recalculate.
”În cazul în care pensia recalculată este mai mică de 1.281 de lei, diferența se suportă de la bugetul de stat. Asta înseamnă că, indiferent de cuantumul rezultat în urma recalculării, niciun pensionar nu va primi mai puțin de 1.281 de lei”, au transmis reprezentanții Ministerului Muncii, conform RTV.
De la 1 ianuarie 2025, indemnizația socială pentru pensionari ar fi trebuit să se majoreze cu 10,4%. Din păcate pentru sute de mii de români, aceasta a rămas neschimbată. Măsura de majorare a fost amânată. De vină e Ordonanța ”Trenuleț”. Astfel, pensionarii vor continua să primească 1.281 de lei.
Dacă Guvernul și-ar fi respectat promisiunile, indemnizația socială pentru pensionari ar fi crescut cu 134 de lei, ajungând la 1.415 lei, față de 1.281 de lei cât este în prezent. În 2024, Ministerul Muncii se mai lăuda și cu o creștere de 12,1% a valorii punctului de referință pentru pensiile publice. Și această măsură a fost suspendată prin OUG nr. 156/2024.
În prezent, numărul total al românilor care au parte de indemnizaţie socială este de 916.293 persoane, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), citate de Agerpres.
Cei mai mulți beneficiari ai acestei indemnizații sunt din București – 38.831. Urmează români din județele Suceava (34.571 pensionari), Iași (30.766), Dolj (29.617), Prahova (27.197) și Bacău (26.761).