News

Ce pensie primește Trump după ce a fost președintele SUA. Suma nu e atât de mare pe cât se așteaptă toată lumea

22.01.2021 | 10:21
Ce pensie primeste Trump dupa ce a fost presedintele SUA Suma nu e atat de mare pe cat se asteapta toata lumea
ADVERTISEMENT

Donald Trump nu mai este, de două zile, președintele Statelor Unite. În urma celor patru ani de mandat la Casa Albă, miliardarul s-a ales cu o pensie insignifiantă în raport cu banii de care dispune din propriile afaceri.

De miercuri, 20 ianuarie, ziua în care, de la distanță, i-a predat ștacheta la Washington lui Joe Biden, Trump este îndreptățit să primească o pensie de 221.400 de dolari anual.

ADVERTISEMENT

Asta înseamnă, lunar, un venit de 18.450 de dolari, adică, dacă e să comparăm, sub cel mai bine plătit pensionar din România, care are un venit de peste 19.600 de dolari.

Ce pensie primește Trump după 4 ani ca președinte al SUA

Începând de miercuri, 20 ianuarie, ziua în care a părăsit oficial Casa Albă în calitate de președinte al SUA, Donald Trump are dreptul la o pensie anuală de 221.400 de dolari și alte beneficii care valorează cel puțin tot pe atât, potrivit CNN.

ADVERTISEMENT

Omul de afaceri american, care la începutul mandatului de la Washington avea o avere de peste 3 miliarde dolari, va primi, lunar, ”doar” 18.450 de dolari.

Alături de această pensie, de peste 200.000 de dolari pe an, Trump va mai avea o serie de beneficii substanțiale: decontarea călătoriilor, spații de birouri și bani pentru plata angajaților personali, sumă ce poate depăși 1 milion de dolari.

ADVERTISEMENT

Recent, Uniunea Națională a Plătitorilor de Taxe din SUA anunța că, începând cu anul 2000, cei patru președinți americani încă în viață au primit 56 de milioane de dolari în beneficii, de la stat.

În ultimele săptămâni s-a vorbit mult despre faptul că Trump ar putea pierde această pensie. Se pare că legea este de partea lui. CNN anunță că legea nu acordă pensie președinților al căror mandat se încheie prin demitere în urma procesului de impeachment.

ADVERTISEMENT

În ciuda faptului că procesul este în desfășurare în Senat, o condamnare nu poate duce la înlăturarea sa din funcție, deoarece mandatul său s-a încheiat înainte de proces.

Ce avere are Donald Trump

De la 3,1 miliarde de dolari în 2018 și 2019, averea fostului președinte american a scăzut în ultimii ani până la 2,5 miliarde de dolari, conform Forbes.

Publicația de profil estimează că în 2020 averea lui Donald Trump a fost de 2,5 miliarde de dolari. SUA a mai avut un preşedinte miliardar, pe John F. Kennedy. Averea lui era de 1 miliard de dolari când a ajuns cel de-al 35-lea preşedinte american.

Topul celor mai bogaţi preşedinţi ai SUA:

  1. Donald Trump – 2.5 miliarde de dolari
  2. John F. Kennedy – 1 miliard de dolari
  3. George Washington – 525 de milioane de dolari
  4. Thomas Jefferson – 212 de milioane de dolari
  5. Theodore Roosevelt – 125 de milioane de dolari
ADVERTISEMENT