Vremurile nu se anunță bune pentru toți românii care în următorii 30 sau 40 de ani vor ieși la pensie. De exemplu, cei care au în prezent un salariu de 4000 de lei, peste 35 de ani vor încasa o pensie foarte mică, din care se vor întreține cu greu și așa bătrânețea va deveni o adevărată povară.
Analiștii economici au pronosticuri dure. Românii care urmează să se pensioneze în viitorii 10 sau 20 de ani riscă să nu-și primească banii cuveniți, ci o sumă mai mică decât au contribuit, cât timp s-au aflat în câmpul muncii.
Situația nu se prevede a fi una roz din cauza faptului că, printre altele, populația activă se află pe o pantă descendentă. Numărul tot mai mic de angajați va aduce consecințe neplăcute sistemului de pensii.
Potrivit Observator, un român care beneficiază acum de un salariu net de circa 4.000 de lei, după 35 de ani de contribuții statul îi va oferi doar 1275 lei, bani care nu vor fi suficienți nici pentru jumătate din coșul minim de cumpărăturile necesare.
”Undeva la orizontul anilor 2050-2060 populaţia României va fi între 13 şi 16 milioane. În aceste condiţii, sistemul de pensii publice devine nesustenabil.
Vor fi mult prea puţini oameni care să lucreze şi să îţi plătească taxele, ca să susţină sistemul public de pensii”, a declarat pentru sursa menționată Adrian Codîrlașu, vicepreședinte CFA România.
Aducându-i-se la cunoștință scenariul de mai sus, ministrul muncii, Marius Budăi, pare optimist față de cum vor fi viitorii pensionari în următoarele decenii. Are, însă, o soluție.
”Dacă sprijinim mediul de afaceri, în primă fază să îşi apere locurile de muncă existente şi în paralel cu majorarea salariului minim din România- lucrurile vor arăta altfel.
Este hazardat, din punctul meu de vedere, să ne exprimăm legat de ce se va întâmpla cu sistemul de pensii peste 30 de ani”, a transmis Marius Budăi.
În urma recensământului, țara noastră avea la finalul lui 2022 peste 4 milioane 700 de mii de persoane ieșite la pensie.