News

Ce pensie va avea peste 35 de ani un român care câștigă acum 4.000 de lei pe lună. Suma va fi foarte mică, bătrânețea foarte grea

Ce pensie va încasa, peste 35 de ani, un român care în prezent are un salariu de 4000 de lei. Venitul va fi unul mic și bătrânețea grea.
21.01.2023 | 12:47
Ce pensie va avea peste 35 de ani un roman care castiga acum 4000 de lei pe luna Suma va fi foarte mica batranetea foarte grea
Ce pensie va încasa, peste 35 de ani, un român care în prezent are un salariu de 4000 de lei. Venitul va fi unul mic și bătrânețea grea. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Vremurile nu se anunță bune pentru toți românii care în următorii 30 sau 40 de ani vor ieși la pensie. De exemplu, cei care au în prezent un salariu de 4000 de lei, peste 35 de ani vor încasa o pensie foarte mică, din care se vor întreține cu greu și așa bătrânețea va deveni o adevărată povară.

Vremuri grele pentru viitorii pensionari ai României. Riscă pensii mai mici decât au contribuit în anii de muncă

Analiștii economici au pronosticuri dure. Românii care urmează să se pensioneze în viitorii 10 sau 20 de ani riscă să nu-și primească banii cuveniți, ci o sumă mai mică decât au contribuit, cât timp s-au aflat în câmpul muncii.

ADVERTISEMENT

Situația nu se prevede a fi una roz din cauza faptului că, printre altele, populația activă se află pe o pantă descendentă. Numărul tot mai mic de angajați va aduce consecințe neplăcute sistemului de pensii.

Potrivit Observator, un român care beneficiază acum de un salariu net de circa 4.000 de lei, după 35 de ani de contribuții statul îi va oferi doar 1275 lei, bani care nu vor fi suficienți nici pentru jumătate din coșul minim de cumpărăturile necesare.

ADVERTISEMENT

”Undeva la orizontul anilor 2050-2060 populaţia României va fi între 13 şi 16 milioane. În aceste condiţii, sistemul de pensii publice devine nesustenabil.

Vor fi mult prea puţini oameni care să lucreze şi să îţi plătească taxele, ca să susţină sistemul public de pensii”, a declarat pentru sursa menționată Adrian Codîrlașu, vicepreședinte CFA România.

ADVERTISEMENT

Ce spune ministrul muncii despre situația sistemului de pensii

Aducându-i-se la cunoștință scenariul de mai sus, ministrul muncii, Marius Budăi, pare optimist față de cum vor fi viitorii pensionari în următoarele decenii. Are, însă, o soluție.

”Dacă sprijinim mediul de afaceri, în primă fază să îşi apere locurile de muncă existente şi în paralel cu majorarea salariului minim din România- lucrurile vor arăta altfel.

ADVERTISEMENT

Este hazardat, din punctul meu de vedere, să ne exprimăm legat de ce se va întâmpla cu sistemul de pensii peste 30 de ani”, a transmis Marius Budăi.

În urma recensământului, țara noastră avea la finalul lui 2022 peste 4 milioane 700 de mii de persoane ieșite la pensie.

ADVERTISEMENT
Tags: