News

Ce pensie va primi un român în funcție de salariul actual. Venit foarte mic în unele cazuri: ”Vom fi asistați social”

Ce pensie va încasa un cetățean român în funcția de salariul pe care îl primește în prezent. Pentru milioane de români, venitul va fi foarte mic.
01.03.2024 | 10:19
Ce pensie va primi un roman in functie de salariul actual Venit foarte mic in unele cazuri Vom fi asistati social
Ce pensie va primi un român în funcție de salariul din prezent. Calculul extrem de simplu. Sursa foto: Hepta / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un cunoscut analist economic din țara noastră prezintă un calcul extrem de simplu care ne spune ce pensie va încasa un român în funcție de salariul pe care îl are în prezent.

Ce pensie va primi un român în funcție de salariul din prezent. Calculul extrem de simplu

La ora actuală, în România, conform datelor oficiale venite de la Guvern la finalul anului 2023, numărul total al beneficiarilor de pensie minimă (suma de 1.281 de lei) trece de 1,1 milioane de beneficiari.

ADVERTISEMENT

Pe viitor, numărul cetățenilor al căror venit va fi unul la nivelul cel mai de jos ar putea să crească accelerat. Analistul economic Adrian Negrescu a vorbit despre pensia pe care o vor încasa în viitor actualii cetățeni încă angrenați în câmpul muncii.

Acesta a prezentat un calcul extrem de simplu pe care îl putem aplica fiecare dintre noi pentru a vedea, cu aproximație, cam care va fi pensia pe care o vom primi de la stat.

ADVERTISEMENT

Pentru cei care se gândesc ce vor face la pensie, să facă un calcul simplu. Să se gândească cât câștigă acum salariul și să calculeze ce înseamnă 30% din acești bani.

Ei bine, 30% din acești bani pe care îi primesc în prezent, în cel mai bun caz, îi vor primi și la pensie”, a explicat Adrian Negrescu, în cadrul conferinței organizate de Fundația Institutul de Studii Financiare, notează DC News.

ADVERTISEMENT

Situație grea pentru milioane de români

În 2023, țara noastră raporta un număr record de români plătiți cu salariul minim pe economie. Potrivit statisticilor, în România, 1,897 milioane încasau salariul minim pe economie, fiind înregistrată o creștere de 52% comparativ cu finalul anului 2022.

Dacă aplicăm calculul prezentat de Adrian Negrescu, ar rezulta că un cetățean cu un salariu de 3.300 de lei (valoarea minimului pe economie), ar primi o pensie de 990 de lei. Aceasta va fi, de fapt, 1.281 de lei, cât e venitul minim conform legii. ”Dacă nu vom pune bani deoparte vom fi, din păcate, asistați social”, avertizează economistul.

ADVERTISEMENT

Ceva mai bine ar sta cei cu salariul mediu pe economie. Acesta este, în 2024, în valoare de circa 7.500 de lei. Pensia pentru un cetățean care primește această sumă s-ar învârti în jurul a 2.200 de lei.

ADVERTISEMENT