News

Ce pensie vei avea peste zece ani, la un salariu brut de 5.000 de lei. Calculele nu arată prea bine

Modificările repetate ale modului în care sunt calculate pensiile în România nu par să fi adus prosperitate pentru cei care au muncit o viață întreagă.
13.05.2023 | 16:07
Ce pensie vei avea peste zece ani la un salariu brut de 5000 de lei Calculele nu arata prea bine
Salariații de astăzi vor avea parte de zile grele, la pensie / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Statul român nu pare să fi găsit, încă, formula prin care să-și recompenseze cetățenii, după 25-30 de ani în câmpul muncii. Formula de calcul a pensiilor reprezintă în continuare o necunoscută pentru mulți dintre cei aflați în prezent în câmpul muncii, care nu știu exact ce-i așteaptă peste 10-15 ani, atunci când vor ieși la pensie.

Cum se calculează pensiile în România

În realitate, modul de calcul al pensiilor nu este foarte complicat. Potrivit Adevărul, acesta se realizează prin înmulțirea punctajului mediu anual realizat cu valoarea unui punct de pensie.

ADVERTISEMENT

Punctajul mediu anual diferă la fiecare asigurat și rezultă prin împărțirea numărului de puncte realizat din însumarea punctajelor anuale la numărul de ani corespunzător stagiului complet de colectare. Mai departe, rezultatul se împarte la 12.

Pensie de 1.600 de lei, la un salariu de 5.000 de lei

Aplicând această formulă, rezultă că o persoană care mai are zece ani în câmpul muncii, cu un salariu brut de 5.000 de lei pe lună, va avea parte de o pensie de 1.600 de lei, în cazul în care cotizează doar la Pilonul I.

ADVERTISEMENT

În schimb, la un salariu brut lunar de 6.000 de lei, pensia va ajunge la 1.870 de lei, scrie Gândul.

Un salariu brut de 7.000 de lei aduce după sine o pensie de la stat de 2.160 de lei, iar la unul de 8.000 de lei (adică 4.700 de lei net), pensia abia ajunge la 2.500 de lei.

ADVERTISEMENT

Evident, modul și baza de clacul ar putea suferi modificări, în următorii zece ani. Calculele de mai sus sunt realizate pe baza metodologiei actuale, cu o contribuție de 25% din salariul brut la sistemul public de pensii.

Pensionarii români nu trăiesc suficient pentru a-și recupera sumele cotizate

Datele obținute indică faptul că salariații care au cotizat o perioadă de 35 de ani la sistemul de pensii nu vor putea să trăiască decent cu banii încasați de la statul român.

ADVERTISEMENT

De cele mai multe ori, pensionarii români mor înainte să-și recupereze măcar jumătate din sumele investite în acest sistem.

ADVERTISEMENT
Tags: