News

Ce pensii speciale au diplomații. Le primesc după numai 15 ani de vechime în MAE

08.03.2021 | 16:31
Ce pensii speciale au diplomatii Le primesc dupa numai 15 ani de vechime in MAE
Angajații MAE pot ieși la pensie la vârsta de 60 de ani/ Foto: Inquam Photos - Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Statul român plătește pensii speciale pentru 811 persoane care au  lucrat în diplomație. Pensia lor medie este de 5.783 de lei, ceea ce înseamnă că suma lunară plătită  tuturor foștilor diplomați este de 4.690.000 lei.

Potrivit datelor din februarie ale Casei Naționale de Pensii Publice, pentru pensia unui fost diplomat, statul plătește peste contribuțiile de asigurări sociale, în medie, 3.030 de lei.

ADVERTISEMENT

Modul în care li se calculează pensia foștilor diplomați face ca, în majoritatea copleșitoare a cazurilor, pensia să fie mai mare decât ultimul salariu primit ca angajat al Ministerului Afacerilor Externe.

Baza de calcul a pensiilor speciale include sporurile

Ca și celelalte tipuri de pensii speciale, cu excepția celor ale magistraților, și pensiile de serviciu ale diplomaților au avut același istoric. Instituite în vremea guvernului Năstase, au fost eliminate în perioada în care Emil Boc era premier pentru ca apoi să fie din nou acordate în perioada guvernării Ponta, prin Legea 216/2015.

ADVERTISEMENT

Membrii Corpului diplomatic și consular al României cu o vechime de cel puțin 15 ani în Ministerul Afacerilor Externe, precum și personalul încadrat pe funcții de execuție specifice se pot pensiona la cerere și pot beneficia la împlinirea vârstei de 60 de ani de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentând salariul de bază brut lunar corespunzător încadrării în funcția de execuție deținută în administrația centrală, la care se adaugă indemnizațiile și sporurile avute în ultima lună de activitate în administrația centrală a Ministerului Afacerilor Externe înainte de data pensionării”, prevede această lege

În cazul celor care au fost ambasadori în alte state sau pe lângă organizații internaționale, pensia de serviciu se stabilește în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentând salariul de bază brut lunar corespunzător funcției de ambasador similar în plată în administrația centrală a MAE, la care se adaugă indemnizațiile și sporurile avute de acestea în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă vârsta standard de pensionare a foștilor diplomați este mai mică cu cinci ani decât în cazul celor care își primesc pensia doar pe baza contribuțiilor plătite de-a lungul vieții active, legea prevede derogări pentru diplomați din perspectiva vechimii. Astfel, pot beneficia de pensie de serviciu și cei cu vechime între 12 și 15 ca personal diplomatic și consular, însă în aceste cazuri cuantumul pensiei va fi micșorat cu 1% din baza de calcul, pentru fiecare an care lipsește din vechimea integrală de 15 ani. În schimb, pentru fiecare an care depășește vechimea cerută, la cuantumul pensiei se adaugă câte 1% din baza de calcul, fără a o putea depăși.

Pensia de serviciu se acordă și celor care, la împlinirea vârstei de 60 de ani, au altă ocupație. Pensia lor se stabilește în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentând salariul de bază brut lunar corespunzător încadrării în funcția de execuție avută la data încetării activității în administrația centrală a Ministerului Afacerilor Externe, la care se adaugă indemnizațiile și sporurile avute la data încetării activității în administrația centrală a Ministerului Afacerilor Externe, care nu au fost incluse în salariul de bază și care sunt prevăzute de legea salarizării în vigoare la data înregistrării cererii de acordare a pensiei de serviciu.

ADVERTISEMENT

În cazul decesului unui fost diplomat, soțul supraviețuitor și copiii minori, precum și copiii majori până la terminarea studiilor, dar nu mai mult de 26 de ani, beneficiază de pensie de urmaș, calculată din pensia de serviciu aflată în plată la data decesului, actualizată.

Nu doar foștii angajați ai MAE sunt beneficiari ai acestei legi, prevederile ei aplicându-se și în cazul persoanelor cu o vechime de cel puțin 15 ani în departamentele de Comerț Exterior din alte ministere, existente sau desființate, precum Ministerul Comerțului și Turismului, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Economiei, Ministerul Finanțelor, Ministerul pentru IMM-uri. Pe lângă vechime, acestora li se mai cere să fi fost cel puțin patru ani în misiuni permanente cu grade diplomatice sau consulare, la ambasadele, consulatele și alte reprezentanțe ale României din străinătate. În cazul lor, baza de calcul are ca referință salariul brut și sporurile primite în ultima lună de activitate.

Diplomația, o meserie cu multe avantaje

În cazurile în care diplomații au avut raporturile de muncă întrerupte, cu acordul angajatorului, pentru participarea la cursuri, stagii de practică și specializare sau perfecționare, în țară ori în străinătate, pentru îndeplinirea unei funcții de demnitate publică numite sau alese, precum și pentru a îndeplini funcții în calitate de reprezentanți ai statului român în cadrul organizațiilor internaționale, perioada se socotește ca vechime.

Includerea sporurilor în baza de calcul avantajează diplomații chiar și față de alte categorii de beneficiari de pensii speciale, unde baza de calcul nu ia în considerare sporurile, ci doar salariul brut. În cazul MAE, sporurile sunt cu atât mai mari în cazul celor aflați în misiune în străinătate, la momentul cererii de pensionare.

Sporurile vizează nu doar angajații Ministerului de Externe, ci și soțiile/ soții lor și copiii, mai ales în cazul în care respectivii angajați sunt în misiune în străinătate. Astfel, soțul sau soția diplomatului aflat în străinătate primește 25% din salariul lunar în valută al respectivului diplomat, dacă nu este încadrat în muncă, iar o indemnizație suplimentară se acordă pentru copiii aflați în întreținere. Două sporuri, ambele de 15%, sunt acordate unor diplomați pentru lucruri pe care oricum ar trebui să le facă fiind atribuții de serviciu: sporul pentru acces la informații clasificate și sporul pentru cei care lucrează cu cifrul de stat.

ADVERTISEMENT