News

Ce pensii speciale au europarlamentarii! Beneficii fără număr pentru trimișii la Bruxelles

18.02.2021 | 14:17
Ce pensii speciale au europarlamentarii Beneficii fara numar pentru trimisii la Bruxelles
Europarlamentarii iau o pensie frumoasă de la Parlamentul European. Sursa foto - facebook
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune ce pensii speciale au europarlamentarii, dar și beneficiile de care aceștia se bucură. Vorbim despre indemnizații, diurne și deconturi pentru cazare și transport pe care le încasează din momentul în care au fost aleși. Când vine vremea pensionării, cei de la Bruxelles stau liniștiți. Spre deosebire de milioanele de pensionari din țară, aceștia nu așteaptă cu emoții venirea poștașului.

De altfel, fără doar și poate, statutul de europarlamentar câștigat măcar o dată în viață, reprezintă recunoaștere internațională, dar mai ales, în cazul românilor, o bătrânețe liniștită. Pensia de la Bruxelles este una impresionantă, cu mult peste cele oferite în țară.

ADVERTISEMENT

Este și normal având în vedere salariul pe care îl câștigă un europarlamentar. Indiferent de numele lui sau de țara de proveniență, aceștia primesc lunar aceeași sumă.

De ce pensii speciale se bucură europarlamentarii!

Concret, salariul brut al unui europarlamentar este de, atenție, 8.757 de euro în fiecare lună. Este adevărat că, din toți acești bani se scad asigurările sociale, dar şi impozitul. Ceea ce înseamnă că, în mâna europarlamentarului, ajung aproximativ 6.900 de euro.

ADVERTISEMENT

Din acești bani, unele țări aleg să-și ia cotă parte, adică să mai impoziteze o dată. Un alt detaliu interesant în calcularea pensiei pe care o are un europarlamentar este acela că salariul său de la Bruxelles reprezintă 38,5% din salariul de bază al unui judecător de la Curtea Europeană de Justiție.

Sursa foto – facebook

Ați crede că s-a terminat, dar nici pe departe. Beneficiile unui europarlamentar sunt numeroase. Astfel, fiecare ales care merge să-și reprezinte țara la Bruxelles are nevoie și de ajutoare.

ADVERTISEMENT

Vorbim de trei sau patru asistenți personali pentru care primeşte un buget de maximum 24.526 de euro/lunar. Un sfert din această sumă trebuie plătită asistenţilor de la Bruxelles, adică celor care stau efectiv în capitala Belgiei. De un singur lucru trebuie să țină cont europarlamentarii. N-au voie sub nicio formă ca angajaţii să fie rude.

Ce beneficii are un europarlamentar

De asemenea, un europarlamentar primește în fiecare lună 4.513 euro. Banii sunt repartizați pentru un birou parlamentar în ţara de origine. Totodată, aici sunt incluse și costurile de management, abonamentele la companiile de telefonie, internet, televiziune. În general, cam tot ce ține de sediul de parlamentar.

ADVERTISEMENT
Sursa foto – hepta.ro

Mai mult de atât, după ce acești bani intră în cont, Uniunea Europeană nu solicită justificare pentru cheltuiala lor.
Dacă ne raportăm la diurnă, veți vedea că și aceasta este una aparte. De fiecare dată când merge la Bruxelles, eurodeputatul încasează 320 de euro pe zi. Din banii aceștia trebuie ca să-şi achite cazarea şi mâncarea.

Atenție, fiecare europarlamentar în parte are asiguraţi și 4.500 de euro anual pentru călătorii, cazare și alte costuri în altă țară decât cea pe care o reprezintă.

Cum se poate pensiona un europarlamentar

Și totuși cum se poate pensiona un ales european? Răspunsul este unul cât se poate de simplu. Dacă acesta a împlinit vârsta de 63 de ani şi vrea să se retragă din funcție lucrurile sunt ferme. Eurodeputatul va beneficia de o pensie calculată la nivelul a 3,5% din salariul primit în fiecare an de mandat, însă nu mai mai mult de 70% din totalul respectivelor salarii.

Mai mult de atât și dacă vrea să renunțe la mandat, acesta își umple conturile. Astfel, cine alege să plece de la Bruxelles o face după ce primește o compensaţie proporţională cu cea a anilor în care a fost parlamentar european. Suma poate ajunge la 210.000 de euro.

Sursa foto – hepta.ro

Aceste pensii sunt plătite din bugetul Uniunii Europene. De remarcat că începând cu luna iulie a anului 2009, în cazul noilor deputați, s-a renunțat la aplicarea regimului complementar de pensii, introdus pentru deputați în 1989, acesta fiind în curs de eliminare.

La încheierea mandatului parlamentar, deputații în Parlamentul European au dreptul la o indemnizație tranzitorie, echivalentă cu salariul lor, pentru un număr de luni egal cu numărul de ani în care au fost deputați la Bruxelles.

Durata maximă pentru care această indemnizație poate fi acordată este de doi ani. În cazul în care un fost deputat în Parlamentul European preia un mandat în alt parlament sau o funcție publică, salariul pe care îl primește se deduce din indemnizația tranzitorie.

Dacă deputatul are dreptul simultan la o pensie pentru limită de vârstă și la o pensie de invaliditate, el nu le poate primi pe amândouă, fiind obligat să aleagă doar una dintre ele.

ADVERTISEMENT
„Cutremur” la Universitatea Craiova » Mitriță i-a înjurat pe secunzii lui Gâlcă, iar...
„Cutremur” la Universitatea Craiova » Mitriță i-a înjurat pe secunzii lui Gâlcă, iar antrenorul principal a ripostat!
Cât mai rămâne Domul de foc deasupra Europei. Căldura infernală bate record după...
Cât mai rămâne Domul de foc deasupra Europei. Căldura infernală bate record după record
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Românii din diaspora au trimis 6,5 miliarde de euro în ţară în 2023....
Românii din diaspora au trimis 6,5 miliarde de euro în ţară în 2023. Din ce stat vin cei mai mulţi bani
Andrei Burcă s-a căsătorit! Cât de frumoasă este şi cu ce se ocupă...
Andrei Burcă s-a căsătorit! Cât de frumoasă este şi cu ce se ocupă soţia fundaşului naţionalei
Vestea la care nimeni nu se aștepta! Sportivul a anunțat că are o...
Vestea la care nimeni nu se aștepta! Sportivul a anunțat că are o relație cu un bărbat! 'Cel mai frumos lucru în viață e să ai alături partenerul potrivit'
RĂSTURNARE de SITUAȚIE în ASASINATUL lui TRUMP! S-a aflat ACUM!
RĂSTURNARE de SITUAȚIE în ASASINATUL lui TRUMP! S-a aflat ACUM!
EXCLUSIV Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Detalii neștiute despre...
EXCLUSIV Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Detalii neștiute despre petrecerea anului
O rețetă românească face furori în Europa. Am aflat secretul
O rețetă românească face furori în Europa. Am aflat secretul
Romina Gingașu a pus ochii pe Piero Ferrari de la început și nu...
Romina Gingașu a pus ochii pe Piero Ferrari de la început și nu s-a lăsat până nu a luat-o de soție. Diferența de 45 de ani nu a contat. ''Îl invitam peste tot, dar mă refuza''
Răsturnare de situație. Gabriel Resources a obținut suspendarea executării hotărârii prin care România...
Răsturnare de situație. Gabriel Resources a obținut suspendarea executării hotărârii prin care România a câștigat procesul de arbitraj pentru Roșia Montană
Cum se folosește, de fapt, corect ventilatorul. Trucul care îți răcorește casa imediat,...
Cum se folosește, de fapt, corect ventilatorul. Trucul care îți răcorește casa imediat, necunoscut de români