News

Ce pensii speciale primesc foștii funcționari de la Parlament. Încă o lege creată de Florin Iordache

02.03.2021 | 14:54
Ce pensii speciale primesc fostii functionari de la Parlament Inca o lege creata de Florin Iordache
Funcționarii publici de la Parlamentu au rămas cu pensiile speciale intacte/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Camera Deputaților și Senatului vor plăti în continuare pensii speciale, chiar dacă foștii parlamentari nu vor mai avea indemnizație pentru limită de vârstă. Beneficiari pensiilor speciale sunt funcționarii publici parlamentari, fiind vorba de 775 de persoane.

Cele două Camere ale Parlamentului vor trebui să aloce în continuare din bugetele proprii sume pentru pensii speciale, întrucât eliminarea pensiilor speciale pentru foștii parlamentari nu a condus și la eliminarea celor pentru funcționarii publici din Parlament, acestea din urmă fiind reglementată prin altă lege.

ADVERTISEMENT

Este vorba de Legea 215/2015 inițiată de către un grup de parlamentari PSD, printre care se afla Florin Iordache, actualul președinte al Consiliului  Legislativ, și actualii deputați Adrian Solomon și Carmen Mihălcescu.  La acea vreme, legea a fost adoptată în cu 194 voturi pentru, 94 de abțineri și doar patru voturi împotrivă.

Funcționarii, pensie specială cu vechime de 14 ani la Parlament

775 de persoane care au fost funcționari publici parlamentari beneficiază de o pensie al cărui cuantum mediu este de 4.810 lei, potrivit datelor din februarie ale Casei Naționale de Pensii Publice. Cuantumul total pe lună al pensiilor acestei categorii este de 3.727.775 lei. Pe lângă contribuțiile fiecăruia din aceste persoane la bugetul asigurărilor sociale de stat, pensia le este rotunjită de către bugetul de stat, în medie, cu 2.591 de lei. Plățile se fac prin intermediul bugetului Camerei Deputaților.

ADVERTISEMENT

Funcţionarii publici parlamentari cu un stagiu de cotizare de 30 de ani, din care cel puţin 14 ani în structurile Parlamentului, beneficiază de pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni înainte de data pensionării”, stipulează articolul  73 alineatul 3 al Legii 215/2015.

Pensia acordată nu poate depăşi nivelul salariului de bază brut, inclusiv sporurile, precum şi indemnizaţia de conducere şi salariul de merit din ultimele 12 luni anterioare datei pensionării, al funcţiei deţinute sau al funcţiei asimilate. Pentru fiecare an ce depăşeşte vechimea de 14 ani în Parlament se adaugă la cuantumul pensiei câte 1% din baza de calcul prevăzută.

ADVERTISEMENT

Legea lasă posibilitatea ca pensia să fie mai mare decât ultimul salariu primit înainte de pensionare, deoarece este prevăzut ca pensia să nu depășească salariul brut, nu pe cel net. Asta în condițiile în care oricum salariile angajaților de la Parlament au crescut consistent în ultimii ani.

Posibilitate de pensionare anticipată

Iar acestea nu sunt singurele facilități de care beneficiază funcționarii parlamentari. Ei pot beneficia de pensie specială și dacă au sub 14 ani de muncă la Parlament, dar cel puțin 4 ani. În acest caz, cuantumul pensiei se micșorează cu 1% din baza de calcul pentru fiecare an mai puțin din vechimea de 14 ani.

ADVERTISEMENT

Pensiile de serviciu stabilite în condiţiile prezentei legi se actualizează prin aplicarea la cuantumul pensiei de serviciu aflate în plată a procentului de majorare a salariului de bază de care beneficiază funcţionarul public parlamentar aflat în activitate, cu acelaşi nivel de salarizare şi pe aceeaşi funcţie publică. Dacă în urma actualizării rezultă o pensie mai mică, se păstrează pensia aflată în plată”, mai prevede legea.

De remarcat este faptul că legea permite ca la vechimea de 14 ani să fie luată în calcul și perioada în care beneficiarul a fost parlamentar, dacă este cazul. Cum sunt destul de frecvente cazurile în care un deputat sau senator a fost funcționar public la Parlament fie înainte, fie după mandatul de parlamentar, rezultă că legea a vizat tot un privilegiu  pentru clasa politică.

Funcționarii beneficiază și de derogare de la vârsta standard de pensionare, cu condiția să aibă un stagiu de cotizare de 30 de ani, din care cel puţin 14 ani în structurile Parlamentului. Cererea de pensionare în aceste condiții se poate face după împlinirea vârstei de 60 de ani.

Și pensiile speciale ale funcționarilor Parlamentului au avut o istorie agitată. Ele au fost instituite în 2006, cam în aceeași perioadă cu pensiile speciale ale parlamentarilor. Ca și la deputați și senatori, ele au fost eliminate în 2010, de către guvernul condus de către Emil Boc.

Reinstituirea lor a venit odată cu guvernul Ponta, când a fost refăcut întregul sistem de pensii speciale și chiar extins. Reinstituirea nu a fost făcute prin acte normative elaborate de către Guvern, dar inițiativele parlamentare în acest sens au aparținut partidului de guvernământ de atunci, PSD.

ADVERTISEMENT