Life

Ce pericole ascunde consumul excesiv de apă. Ce se întâmplă în organism în cazul suprahidratării

Ce este, de fapt, suprahidratarea. Când apare această afecțiune și cât de periculoasă poate fi pentru organism dacă nu este depistată la timp.
27.11.2024 | 22:09
Ce pericole ascunde consumul excesiv de apa Ce se intampla in organism in cazul suprahidratarii
Cât de periculoasă poate fi suprahidratarea pentru organism. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Una dintre cele mai frecvente recomandări pe care o primim este cea legată de hidratare. Este bine să consumăm cel puțin 2 litri de apă pe zi. Totuși, puține persoane știu faptul că un consum excesiv de apă poate pune organismul în pericol.

Când apare suprahidratarea în organism

Apa este esențială organismului. Pe lângă faptul că îl menține hidratat, îi oferă vitaminele și mineralele necesare. Fără apă, ar fi imposibil să trăim, însă, există cazuri în care prea multă apă poate fi dăunătoare.

ADVERTISEMENT

Suprahidratarea este rezultatul incapacității organismului de a elimina apa consumată. Cu alte cuvinte, organismul reține apa și așa apare ceea ce se numește toxicitate hidrică.

Potrivit specialiștilor, toxicitatea hidrică apare în momentul în care apa din organism are un volum mult mai mare decât capacitatea rinichilor de a o excreta. În astfel de situații, se creează un dezechilibru electrolitic periculos pentru organism.

ADVERTISEMENT

Suprahidratarea poate fi cauzată de doi factori. Primul este consumul excesiv de apă, iar al doilea factor este reținerea apei de către rinichi. Ambii sunt la fel de periculoși și pot duce la intoxicație cu apă.

Reținerea apei în organism poate fi și ea influențată de anumite afecțiuni deja existente. Printre cele mai comune se numără bolile hepatice, problemele renale sau diabetul necontrolat.

ADVERTISEMENT

Care sunt primele semne care indică un nivel crescut de apă în rinichi

Suprahidratarea poate fi ușor recunoscută datorită simptomelor. Culoarea urinei poate indica o suprahidratare. Dacă aceasta este mai închisă la culoare, atunci volumul de apă din rinichi este unul crescut.

Toxicitatea apei poate duce la hiponatremie. Primele semne ale hiponatremiei sunt durerile de cap, vărsăturile, somnolența și greața. Uneori, poate fi afectat inclusiv sistemul nervos central, iar asta poate duce la comă și, ulterior, la deces.

ADVERTISEMENT

Pentru a preveni suprahidratarea și intoxicația cu apă, este important să știm cum să ne hidratăm corespunzător. Specialiștii recomandă maxim 3 litri de lichide pe zi. Desigur, cantitatea poate să difere în funcție de vârstă și nu numai.

De exemplu, starea generală de sănătate, precum și nivelul de activitate sau sexul pot influența și ele cantitatea de apă băută într-o singură zi. De asemenea, în zilele caniculare, este perfect normal să se consume mai mult lichide decât în zilele obișnuite.

ADVERTISEMENT
Tags:
Horațiu Potra, mercenarul din Legiunea Străină săltat de polițiști, promitea acum 6 luni...
Horațiu Potra, mercenarul din Legiunea Străină săltat de polițiști, promitea acum 6 luni renașterea unui club de tradiție din România: „Voi readuce echipa în top!” » A pierdut primăria la 200 de voturi!
Cum au tratat publicațiile neoficiale ale AUR anularea alegerilor prezidențiale. „Lovitura de stat”...
Cum au tratat publicațiile neoficiale ale AUR anularea alegerilor prezidențiale. „Lovitura de stat” și „dictatorul Iohannis”, finanțate din bani publici
Unul din cei mai longevivi actori de comedie îi bate obrazul lui Mihai...
Unul din cei mai longevivi actori de comedie îi bate obrazul lui Mihai Bobonete. Îl acuză de vulgaritate: “La noi pot veni și copiii”
„Îi cunoșteau obiceiurile”. Detaliile operațiunii de lichidare a liderului pro-rus în Donețk
„Îi cunoșteau obiceiurile”. Detaliile operațiunii de lichidare a liderului pro-rus în Donețk
Uitată și părăsită de apropiați, marea campioană a României își duce viața în...
Uitată și părăsită de apropiați, marea campioană a României își duce viața în anonimat. Din ce a ajuns să trăiască acum una dintre cele mai mari campioane ale României
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la un an de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la un an de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Maurice Munteanu stârnește controverse! Ce spune acum despre Elena Lasconi, după ce a...
Maurice Munteanu stârnește controverse! Ce spune acum despre Elena Lasconi, după ce a susținut-o la prezidențiale: „Te trezești chiar degeaba?”
Cine este iubita lui Horaţiu Potra. Ana Maria și-a închis toate conturile de...
Cine este iubita lui Horaţiu Potra. Ana Maria și-a închis toate conturile de socializare înainte de precheziția mascaților. Ce postase acolo
De ce nu poate fi oprit fenomenul știrilor false de pe TikTok. Teodor...
De ce nu poate fi oprit fenomenul știrilor false de pe TikTok. Teodor Răileanu: ”Cu miliarde de utilizatori este, practic, tot un actor statal”
Sirianul la a cărui fermă a avut loc întâlnirea dintre Călin Georgescu și...
Sirianul la a cărui fermă a avut loc întâlnirea dintre Călin Georgescu și Horațiu Potra era mai de mult în vizorul autorităților. Motivul pentru care i s-a confiscat o armă
Mai mulți bani pentru pensionari. Majorări de peste 300 de lei din ianuarie
Mai mulți bani pentru pensionari. Majorări de peste 300 de lei din ianuarie
Călin Georgescu se teme pentru viaţa sa: Garda mea de corp principală e...
Călin Georgescu se teme pentru viaţa sa: Garda mea de corp principală e lângă mine zi şi noapte!
De ce nu sunt arestați Georgescu, Potra, Sechila și ceilalți golani neolegionari
De ce nu sunt arestați Georgescu, Potra, Sechila și ceilalți golani neolegionari
ANUNȚ privind FINALUL RĂZBOIULUI din UCRAINA! VEȘTI de la KREMLIN:
ANUNȚ privind FINALUL RĂZBOIULUI din UCRAINA! VEȘTI de la KREMLIN:
Cine este românul care a murit carbonizat în cabina unui tir la Milano
Cine este românul care a murit carbonizat în cabina unui tir la Milano
Cât de mult au ridicat audiențele Realitatea Plus femeia-locomotivă Anca Alexandrescu și candidatul...
Cât de mult au ridicat audiențele Realitatea Plus femeia-locomotivă Anca Alexandrescu și candidatul ezoteric Călin Georgescu
Singura gară din România care servește drept punct de frontieră pentru două țări!...
Singura gară din România care servește drept punct de frontieră pentru două țări! A fost inaugurată în 1870 și este inspirată după un palat din Viena