Una dintre cele mai frecvente recomandări pe care o primim este cea legată de hidratare. Este bine să consumăm cel puțin 2 litri de apă pe zi. Totuși, puține persoane știu faptul că un consum excesiv de apă poate pune organismul în pericol.
Apa este esențială organismului. Pe lângă faptul că îl menține hidratat, îi oferă vitaminele și mineralele necesare. Fără apă, ar fi imposibil să trăim, însă, există cazuri în care prea multă apă poate fi dăunătoare.
Suprahidratarea este rezultatul incapacității organismului de a elimina apa consumată. Cu alte cuvinte, organismul reține apa și așa apare ceea ce se numește toxicitate hidrică.
Potrivit specialiștilor, toxicitatea hidrică apare în momentul în care apa din organism are un volum mult mai mare decât capacitatea rinichilor de a o excreta. În astfel de situații, se creează un dezechilibru electrolitic periculos pentru organism.
Suprahidratarea poate fi cauzată de doi factori. Primul este consumul excesiv de apă, iar al doilea factor este reținerea apei de către rinichi. Ambii sunt la fel de periculoși și pot duce la intoxicație cu apă.
Reținerea apei în organism poate fi și ea influențată de anumite afecțiuni deja existente. Printre cele mai comune se numără bolile hepatice, problemele renale sau diabetul necontrolat.
Suprahidratarea poate fi ușor recunoscută datorită simptomelor. Culoarea urinei poate indica o suprahidratare. Dacă aceasta este mai închisă la culoare, atunci volumul de apă din rinichi este unul crescut.
Toxicitatea apei poate duce la hiponatremie. Primele semne ale hiponatremiei sunt durerile de cap, vărsăturile, somnolența și greața. Uneori, poate fi afectat inclusiv sistemul nervos central, iar asta poate duce la comă și, ulterior, la deces.
Pentru a preveni suprahidratarea și intoxicația cu apă, este important să știm cum să ne hidratăm corespunzător. Specialiștii recomandă maxim 3 litri de lichide pe zi. Desigur, cantitatea poate să difere în funcție de vârstă și nu numai.
De exemplu, starea generală de sănătate, precum și nivelul de activitate sau sexul pot influența și ele cantitatea de apă băută într-o singură zi. De asemenea, în zilele caniculare, este perfect normal să se consume mai mult lichide decât în zilele obișnuite.