Experții în siguranță alimentară din România spun ce perioadă poți păstra carnea gătită la frigider. Când este momentul să o arunci la gunoi pentru că poți risca să te trezești cu probleme serioase de sănătate și să ajungi la spital.
În perioada sărbătorilor mari de peste an gospodinele obișnuiesc să pregătească preparate culinare în cantități mari, însă specialiștii trag un semnal de alarmă în această privință. Carnea gătită nu rezistă o perioadă lungă.
Aceasta se ține la frigider un anumit interval, însă totul depinde și de felul în care este păstrată la rece. De asemenea, gospodinele trebuie să țină neapărat cont și de tipul cărnii, dacă este de pasăre, porc sau vită.
În general, carnea gătită nu poate fi păstrată mai mult de 3-4 zile la maximum 4 grade Celsius. După acest interval nu mai este sigură pentru consumul uman și trebuie aruncată la coșul de gunoi pentru a evita neplăcerile.
De asemenea, specialiștii demonstrează că friptura de porc se poate păstra între 4 și 5 zile. În momentul în care simțiți un miros nespecific, pete ciudate sau mucegai, nu se mai mănâncă, ci se aruncă direct la gunoi.
Carnea de pui sau curcanul gătit la cuptor trebuie să se consume într-o perioadă destul de scurtă. Aceste produse pot fi depozitate la frigider între 3 și 4 zile, în condiții stricte de temperatură și ambalare. În aceeași situație se încadrează și carnea de porc.
În ceea ce privește peștele gătit specialiștii spun că durata de valabilitate este mai scurtă. Așadar, acesta trebuie consumat în primele 3 zile de la prăjire, în caz contrar pot apărea riscuri. Fructele de mare se consumă în maxim 1-2 zile.
Peștele crud se ține, de asemenea, o perioadă scurtă la frigider, de 1-2 zile. Păstrarea în siguranță depinde foarte mult de temperatura la care este setat aparatul frigorific, dar și cât de des se deschide ușa acestuia.
Temperatura optimă pentru frigider trebuie să se încadreze între 3 și 4 grade Celsius. În cazul în care aparatul se folosește frecvent specialiștii recomandă să se seteze o temperatură mai scăzută pentru a compensa fluctuațiile.