News

Ce persoane din România nu ar trebui vaccinate anti-Covid. Anunțul medicului Alexandru Rafila

20.01.2021 | 13:00
Ce persoane din Romania nu ar trebui vaccinate antiCovid Anuntul medicului Alexandru Rafila
ADVERTISEMENT

Vaccinul anti-Covid, ajuns și în România odată cu finalul anului 2020, nu este indicat pentru toate persoanele. Medicul Alexandru Rafila anunță ce categorii de oamenii nu ar trebui să primească serul.

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății a adus clarificări asupra vaccinurilor contra coronavirusului administrate în acest moment în România.

ADVERTISEMENT

Medicul Rafila spune că oamenii foarte în vârstă, care au și diferite afecțiuni, nu ar trebui vaccinați. De asemenea, nu ar trebui vaccinate persoanele cu boli în faze terminale, asta pentru că vaccinul nu le aduce niciun beneficiu.

Persoanele din România care nu ar trebui să primească vaccinul anti-Covid, în viziunea medicului Rafila

Într-o emisiunea de la Antena 3, actualul deputat Alexandru Rafila a clarificat dacă persoanele fragile, trecute de 85 de ani și cu afecțiuni medicale grave, se pot vaccina, în contextul în care zeci de vârstnici din Norvegia au murit după ce au fost imunizați.

ADVERTISEMENT

Doctorul Rafila și-a exprimat o opinie personală și a apreciat că trebuie să existe o rezervă în a administra vaccinul acestei categorii.

”Eu pot să va spun o concluzie personală în acest moment, atâta timp cât nu avem o concluzie clară a autorităților norvegiene nu are rost să ne pronunțăm.

ADVERTISEMENT

Dar probabil că este legată de beneficiul și riscurile vaccinării. O persoană foarte în vârstă, care are o stare de sănătate fragilă datorită unor afecțiuni care fac să aibă o durata previzibilă a vieții scurtă, nu ar trebui probabil vaccinați.

Pentru că orice vaccin dă o reacție minimală la o persoană cu o stare de sănătate aparent corespunzătoare. La o persoană care este extrem de fragilă, probabil că vaccinul nu este indicat, pentru că speranța de viață este foarte limitată și administrarea vaccinului nu îi aduce nici beneficiu și există și un risc.

ADVERTISEMENT

La o astfel de persoană trebuie să existe o rezervă în administrarea acestui vaccin”, a spus medicul la postul de știri citat.

Ce spune medicul Rafila de vaccinarea persoanelor sănătoase de peste 85 de ani

Nu toate persoanele cu vârste înaintate prezintă afecțiuni grave. Tocmai de aceea, medicul Rafila punctează faptul că cei de peste 85 de ani, cu o stare de sănătate bună, trebuie să primească vaccinul fără probleme.

”Nu un om de 85 de ani care are o stare de sănătate bună. Pentru că există mulți și îi cunoaștem și noi, ei sunt beneficiarii vaccinării.

Dar dacă el are o boală, eventual într-un stadiu terminal, cu o speranța de viață foarte redusă, atunci probabil că pe aceste persoane nu are rost să le vaccinezi pentru că nu au niciun fel de beneficiu”, a mai explicat Alexandru Rafila.

ADVERTISEMENT