News

Ce persoane nu ar trebui să poarte mască de protecție. Alexandru Rafila: ”Trebuie să ne gândim la alternative”

19.05.2020 | 15:11
Ce persoane nu ar trebui sa poarte masca de protectie Alexandru Rafila Trebuie sa ne gandim la alternative
ADVERTISEMENT

Ce persoane nu ar trebui să poarte mască de protecție. Iată o chestiune care, deși ne aflăm în plină obligativitate a purtării acestui echipament, este adusă în discuție de voci importante din zona medicală internă.

Ce persoane nu ar trebui să poarte mască de protecție. Alexandru Rafila: ”Trebuie să ne gândim la alternative”

Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, spune că pentru anumite categorii de persoane sau pentru anumite tipuri de activități, utilizarea măștii de protecție nu e posibilă și că trebuie analizate astfel de situații.

ADVERTISEMENT

Aceste măști de protecție care sunt obligatorii în România în perioada stării de alertă pot îngreuna inspirați și pot provoca de asemenea crize de astm ori anxietate, ce poate genera, de asemenea, dificultăți în respirație.

În ceea ce-l privește, Alexandru Rafila recunoaște că pentru anumite categorii de persoane sau pentru anumite tipuri de activități, folosirea măștii nu este posibilă și că trebuie analizate astfel de situații.

ADVERTISEMENT

“Cred că lucrul la care trebuie să ne gândim cu toții ar fi câteva situații care pot apărea, în care chiar în spații închise masca nu poate fi utilizată sau pentru persoane cu astfel de dificultăți.

De exemplu, pe un elev care are o boală de tip astmatiform putem să îl plasăm într-un loc unde riscul de contaminare e mai mic.

ADVERTISEMENT

Probabil că la anumite categorii de persoane sau la anumite tipuri de activități, utilizarea măștii nu este posibilă.

Trebuie să ne gândim și la astfel de alternative, tocmai ca să avem flexibilitate când aplicăm reglementarea legală”, a explicat Alexandru Rafila la Digi 24.

ADVERTISEMENT

Amenzi usturătoare pentru cei fără mască

Grupul de Comunicare Strategică a transmis sâmbătă o serie de răspunsuri la eventualele întrebări pe care le au românii, odată cu intrarea în starea de alertă. Printre acestea, una foarte importantă – Vor fi sancționate persoanele care nu poartă mască? Iată răspunsul.

Purtarea măștii care acoperă nasul și gura este obligatorie începând cu 15 mai 2020 în spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă și în alte spații închise.

Persoanele care nu respectă obligația de a purta mască în spațiile menționate pot fi sancționate contravențional în baza Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Se pot da amenzi între 500 de lei și 2500 de lei

ADVERTISEMENT