News

Ce persoane trebuie să se imunizeze cu a treia doză de vaccin împotriva COVID-19, conform lui Valeriu Gheorghiţă

Ce categorie de persoane trebuie să se vaccineze cu a treia doză. Anunțul lui Valeriu Gheorghiţă.
14.09.2021 | 11:40
Ce persoane trebuie sa se imunizeze cu a treia doza de vaccin impotriva COVID19 conform lui Valeriu Gheorghita
ADVERTISEMENT

Coordonatorul campaniei de vaccinare a informat despre persoanele care trebuie să se vaccineze cu cea de-a treia doză.

Ce persoane trebuie să se imunizeze cu a treia doză de vaccin

De asemenea, el a explicat că sunt anumite categorii de persoane care nu ar trebui să facă acest lucru. Așadar, Valeriu Gheorghiţă a explicat că vor fi două modalități prin care se vor imuniza persoanele care sunt eligibile pentru a face acest lucru.

ADVERTISEMENT

Este vorba, în primul rând, despre persoanele din categoria vulnerabilă, care trebuie să facă o continuare a schemei inițiale de imunizare. În această categorie intră pacienții care au tratamente care fac să scadă imunitatea, cei care au corticoizii în doză mare sau terapii biologice pentru bolile autoimune.

De asemenea, în  această categorie intră și persoanele imunodeprimate, dar și bătrânii.

„Vaccinarea persoanelor vulnerabile în continuarea schemei iniţiale de imunizare – se administrează persoanelor imunodeprimate – aici intrând persoanele cu transplant, pacienţii oncologici în tratament activ, alte imunodeficienţe, pacienţii care sunt în evidenţă cu infecţie HIV/SIDA, imunosenescenţă – adică vârstnicii, mai ales cei din centrele sociale, persoane peste 65-70 de ani”, a precizat Valeriu Gheorghiţă.

ADVERTISEMENT

Totodată, cei care vor beneficia de doza treia de vaccin împotriva coronavirusului sunt restul cetățenilor care au vârsta la care este posibil să facă acest lucru.

Cine nu are voie să facă a treia doză de vaccin contra COVID. Explicațiile medicului

Este vorba despre doza de booster, care va avea loc la șase luni de la terminarea schemei inițiale.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Gheorghiță a explicat că doza a treia de vaccin poate fi făcută doar dacă au trecut aceste șase luni de la rapelul din prima schemă și, de asemenea, nu trebuie să fi făcut coronavirus după ce a avut loc deja vaccinarea.

„Se pleacă de la premisa că după un interval de 6-8-9-12 luni, protecţia imună oferită prin vaccinare începe să scadă şi începem să avem acele cazuri de infecţii la persoane vaccinate”, a spus medicul Valeriu Gheorghiţă.

ADVERTISEMENT

Așadar, celor cărora nu le este recomandată a treia doză sunt persoanele care s-au îmbolnăvit deja de coronavirus după ce s-au vaccinat.

„O persoană care are istoric de trecere prin boală şi care a primit două doze de vaccin nu mai are recomandare fermă de a face această doză de rapel la şase luni, pentru că datele ne-au arătat că nivelul de anticorpi, chiar dacă scade, se menţine semnificativ mai crescut faţă de cel al persoanelor care nu au istoric de trecere prin boală”, a mai precizat Valeriu Gheorghiţă.

ADVERTISEMENT