News

Ce planuri au autoritățile pentru Lacul Morii! Plajă, teren de volei și promenadă, într-un loc cu numeroase probleme

Ce planuri au autoritățile pentru Lacul Morii și cum vor să schimbe felul în care arată zona în acest moment
26.08.2021 | 18:39
Ce planuri au autoritatile pentru Lacul Morii Plaja teren de volei si promenada intrun loc cu numeroase probleme
Lacul Morii s-ar putea schima din temelii. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Aproape incredibil pentru cei care stau în zonă, dar Lacul Morii, insula despre care la un moment dat s-a spus că putea să devină casa lui Nicolae Ceaușescu și întregul spațiul din jur ar putea fi redefinite în totalitate. Planuri au fost de ani de zile, ultimele fiind puse pe tapet chiar de fostul primar. Social democratul Gabriel Mutu a forțat în campania pentru alegerile locale de anul trecut și a promis o promenadă de zile mari.

Votanții au mers însă pe varianta de dreapta și edil a fost ales Ciprian Ciucu. Liberalul nu a stat nici el prea mult pe gânduri și a transmis că Lacul Morii se află printre obiectivele pe care încearcă să le termine cât mai repede posibil. Mai mult decât atât, noul primar a lansat și un termen până la care zona trebuie refăcută din temelii.

ADVERTISEMENT

Ce planuri au autoritățile cu Lacul Morii!

Astfel, Ciucu a dat asigurări că până în 2023, Lacul Morii va arăta la fel ca în străinătate. Vorbim despre un parc curat în apropierea digului, terase, teren de volei pe nisip, unul de care vor beneficia echipele din cartier multiple campioane naționale, dar și o zonă special amenajată pentru nunți.

Surprizele nu se termină aici – vor fi amenajate piste separate pentru alergare, dar și pentru pasionații de ciclism și vor exista elemente care vor îndemna chiar la plajă. Deocamdată situația este una departe de adevăr.

ADVERTISEMENT

După Revoluție niciun partid aflat la putere, indiferent de culoarea lui politică, nu a mai părut interesat cu adevărat de zonă, aceasta fiind lăsată de izbeliște. De aici și până la paragină nu a mai fost drum lung. A dispărut chiar și vaporașul adus aici pentru curse ocazionale, părți din acesta fiind dezmembrate de oamenii străzii și vândute la fier vechi.

Pavajul este deteriorat, la fel și scările și construcțiile de pe insulă. Gunoaiele erau la ordinea zilei, dar în privința aceasta situaţia a fost uşor remediată în luna aprilie. Zeci de voluntari au venit la prima acţiune de igienizare a locului. Au strâns atunci peste cinci mii de saci de mizerie şi au lăsat totul lună. La doar câteva zile, gunoiul şi-a făcut reapariţia, semn că metehnele vechi sunt greu de reparat

ADVERTISEMENT

Ciprian Ciucu a transmis că în zonă vor fi montate şi camere de supraveghere tocmai pentru a face imposibile astfel de gesturi. Şi Poliţia Locală va avea un rol mai amplu. Întregul cost al lucrărilor ar ajunge la 40 de milioane de lei.

Cum a fost construit barajul de la Lacul Morii

Vă readucem aminte că Lacul Morii este un lac de acumulare de pe Râul Dâmbovița. Acesta a fost format în spatele barajului Ciurel, baraj executat pe timpul regimului comunist pentru protecția Bucureştiului împotriva unor eventuale inundații.

ADVERTISEMENT

Vorbim despre cel mai mare lac din București. Are o suprafață de 246 de hectare şi este poziţionat între cartierele Crângași, Giulești și comuna Chiajna. A fost o dorinţă a fostului preşedinte Nicolae Ceauşescu. Aflat într-o vizită de lucru, acesta şi-a exprimat intenţia de a industrializa locul.

Aşa a ordonat construcţia barajului înconjurat de un dig la jumătatea căruia se află şi o insulă. Barajul avea să înghită peste noapte casele oamenilor, locurile de veci, dar și biserica a cărei cruce se mai poate vedea în zilele de caniculă, atunci când apele sunt scăzute.

Nu toată lumea a fost mulțumită de felul în care s-au petrecut lucrurile. Oamenii spun că au fost obligaţi să-şi mute pe repede înainte morţii. Unii dintre ei nici măcar n-au mai apucat, dar buldozerele n-au mai putut fi oprite. Groparii și soldații au muncit non stop în acea perioadă și, conform statisticilor, au reușit să mute undeva în jurul a 11 mii de decedați. Preoții din zonă spun însă că acolo își dormeau somnul de veci mult mai mulți oameni.

Contre legate de noul proiect de pe Lacul Morii

Chiar în luna ianuarie a acestui an, primarul Ciprian Ciucu a ţinut să trimită o săgeată către Nicuşor Dan. Liberalul a explicat că aşteaptă de ceva timp un răspuns în privinţa proiectului. “La un moment dat, o să primesc răspuns, pentru că şi eu trebuie să îmi fac bugetul de investiţii pentru la anul şi oamenii nu ştiu că de fapt bulevardele principale aparţin de Primăria Capitalei şi îmi cer mie soluţii.

Eu vreau să găsesc soluţii şi să obţin finanţări, dar vreau să ştiu, se ocupă de ele sau mă ocup eu. Atâta am cerut, o întâlnire, pe mai multe canale, ca să discutăm despre bugetul de investiţii. Faci tu Lacul Morii sau îl fac eu, termini tu Prelungirea Ghencea sau mi-o dai mie, adică lucrări de genul acesta, pentru că nu putem să începem anul, fără să avem o astfel de discuţie”, a explicat Ciucu.

Nicuşor Dan a explicat că prin PNRR, Primăria Capitalei propune amenajarea cursului râului Dâmboviţa de la Lacul Morii până la Biblioteca Naţională. Doar că nu imediat. ”Obiectivul nostru pentru buget este după ani de zile în care nu am avut nici un fel de credibilitate, nici în faţa băncilor, nici în faţa firmelor care au prestat pentru noi, să avem în sfârşit un buget realist, în sensul că să estimăm veniturile atâta cât ştim ca o sa le avem şi sa reducem cheltuielile astfel încât să ne încadrăm în aceste venituri.

Pe investiţii, pentru moment, vom introduce numai acele lucruri care sunt începute, cum ar fi Prelungirea Ghencea sau Podul de la Doamna Ghica sau Cartierul Henri Coandă sau clădirile cu risc seismic, după aceea vom avea mai multe rectificări în care vom avea mai multe proiecte mari cum ar fi Parcul Naţional Văcărescu sau Lacul Morii sau sistemul de mari parcări în jurul oraşului pentru care să venim în paralel cu finanţările europene”, a mai declarat Nicuşor Dan.

ADVERTISEMENT
Tags: