News

Ce poate face DNA pentru a împiedica fuga din țară a lui Udrea și Oprescu. Precizările procurorului-șef, Crin Bologa

Deși au fost cazuri în care procurorii DNA au împiedicat fuga din țară a unor persoane care așteptau sentința instanței, parchetul anticorupție nu are competențe speciale în aceste cazuri.
22.05.2022 | 15:47
Ce poate face DNA pentru a impiedica fuga din tara a lui Udrea si Oprescu Precizarile procuroruluisef Crin Bologa
Procurorul sef al DNA, Crin Nicu Bologa/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Procurorul-şef al DNA, Crin Bologa, a afirmat, la Prima TV, că situațiile în care procurorii au putut să împiedice fuga din țară a unor persoane care erau pe cale să fie condamnate au fost  doar coincidențe legate de faptul că respectivii au fost reținuți din cauza altor dosare, transmite News.ro.

Piedone și Nelu Iordache, împiedicați să fugă din întâmplare

Potrivit lui Crin Bologa, procurorii anticorupție nu au niciun fel de atribuții pentru a bloca ieșirea din țară a persoanelor care-și așteaptă sentința, astfel că DNA nu a putut lua vreo măsură pentru a împiedica fuga Elenei Udrea sau a lui Sorin Oprescu.

ADVERTISEMENT

Doar în cazurile lui Cristian Popescu-Piedone și a lui Nelu Iordache a fost blocată plecarea lor, însă asta doar pentru că procurorii i-au reținut în alte dosare decât cele pentru care erau pe cale să fie condamnați.

Principala atribuţie a procurorilor şi a procurorilor DNA este efectuarea urmăririi penale în cauzele de mare corupţie şi medie corupţie şi susţinerea dosarelor noastre în instanţa de judecată. Procurorii, şi nici procurorii DNA, nu au nicio atribuţie după rămânerea definitivă a hotărârilor judecătoreşti de condamnare, nu au nicio atribuţie pentru a stopa sau a urmări persoanele condamnate definitiv, inclusiv persoanele condamnate pentru dosare de mare corupţie”, a declarat Crin Bologa.

ADVERTISEMENT

Cristian Popescu-Piedone a fost ridicat de la aeroport când era pe cale să părăsească țara, însă acest lucru nu a fost făcut cu scopul expres de a bloca o tentativă de sustragere de la executarea pedepsei.

Şeful DNA s-a referit la cazul Cristian Popescu Piedone, care a fost ridicat de pe aeroport când intenţiona să părăsească ţara, Bologa afirmând că acţiunea a avut loc pentru a i se aduce acestuia la cunoştinţă calitatea de suspect într-un nou dosar.

ADVERTISEMENT

Procurorul aflând că persoana în cauză vrea să plece din România, a apreciat că pentru buna desfăşurare a anchetei pe care o face într-un alt dosar penal şi pentru a-i aduce acestuia la cunoştinţă calitatea de suspect este necesară prezenţa acestuia la DNA. Au fost două dosare care s-au suprapus. Nu am luat această măsură – aducerea cu mandat de aducere – pentru a-l împiedica să se sustragă dintr-un dosar în care se aştepta o hotărâre, o condamnare sau o achitare, nu se ştia. Era condamnat în primă instanţă”, a afirmat Bologa.

În același mod s-a procedat și în ce-l privește pe fostul patron al companiei Blue Air, Nelu Iordache. „Şi acolo nu am luat această măsură a controlului judiciar pentru a nu scăpa de o condamnare într-un dosar, ci pentru că procurorul de caz a apreciat că este necesară această măsură pentru a efectua urmărirea penală în dosarul care îl priveşte”, a precizat șeful DNA.

ADVERTISEMENT

DNA ceruse control judiciar pentru Elena Udrea

Doar un judecător poate institui interdicția ieșirii din țară, procurorii putând doar să ceară acest lucru. Referindu-se la cazul Elenei Udrea, Bologa a spus că procurorii din subordinea sa au cerut aplicarea controlului judiciar, inclusiv prin interdicția de a părăsi țara, însă instanța a respins solicitarea, cu toate că Udrea avea deja la activ o sustragere de la condamnare, atunci când a fugit în Costa Rica.

A fost respinsă această măsură cerută de către noi, noi am atacat soluţia în instanţă şi ne-a fost respinsă şi calea de atac. Judecătorii au apreciat că nu au elemente suficiente care să arate că inculpata doreşte să plece din ţară sau să se sustragă, cu toate că noi aveam un precedent cu privire la acelaşi inculpat”, a mai declarat Bologa.

În ce-l privește pe Sorin Oprescu, Bologa a admis că DNA nu a cerut instanței să-l pună sub control judiciar pe fostul primar al Capitalei, dar a adăugat că nu existau indicii care să fie dus la ipoteza că Oprescu încearcă să se sustragă de la o eventuală condamnare.

În final, procurorul-șef al DNA a mai spus că instituția sa nu are atribuții în cadrul procedurilor prin care s-a cerut extrădarea Elenei Udrea și a lui Sorin Oprescu.

ADVERTISEMENT