News

Ce pot obține pensionarii cu pensii mici, după promulgarea Legii Pensiilor. Cum se pot obține banii

09.08.2019 | 20:03
Ce pot obtine pensionarii cu pensii mici dupa promulgarea Legii Pensiilor Cum se pot obtine banii

Noua Lege a Pensiilor vine cu vești bune pentru o anumită categorie de români. Este vorba despre cei care încasează pensii mici, aceștia urmând să aibă posibilitatea de a solicita și acordarea unei indemnizații sociale minime,

Cum poți obține bani mai mulți dacă ai o pensie mică

Mai concret, actul normativ promulgat recent vine în întâmpinarea celor care sunt deja pensionați, putând solicita indemnizația socială minimă, cu trei luni înainte de aplicarea legii. De reținut este faptul că în această categorie se încadrează doar pensionarii care au un stagiu de cotizare sub pragul de 15 ani.

Prin urmare, pensionarii aflați în plată care au stagiul de cotizare mai mic de 15 ani, beneficiază de recalculare în conformitate cu noua formulă impusă de lege, iar dacă suma rezultată este mai mică decât valoarea indemnizației sociale minime, au posibilitatea de a opta pentru aceasta din urmă.

Nu va mai fi nevoie să stai la coadă pentru a solicita indemnizația socială minimă. Sursa foto: bznews.ro
Nu va mai fi nevoie să stai la coadă pentru a solicita indemnizația socială minimă. Sursa foto: bznews.ro

Ce trebuie să faci pentru a primi indemnizația socială minimă

În ceea ce privește procedura solicitării indemnizației sociale minime, acest lucru se va face prin Poștă, urmând ca mai apoi Casa de Pensii să transmită fiecărui beneficiar un plic pretimbrat și un formular prin care își vor putea exprima opțiunea. În acest mod, oamenii nu vor mai fi nevoiți să se deplaseze la ghișeele instituției și să îndure cozi interminabile.

Cei care nu își vor exprima opțiunea în decurs de trei luni, vor trebui să se mulțumească cu pensia rezultată în urma recalculării pe baza contributivității.  Conform legislației intrate deja în vigoare, pensionarii care au realizat stagiul minim impus de noul act normativ, între 10 și 15 ani, la data stabilirii dreptului la pensie, sunt exceptați în mod automat de la această facilitate. În ceea ce-i privește pe românii care au o vechime de minimum 15 ani, aceștia vor primi 45% din salariul minim brut pe țară, sumă la care se adaugă câte 1% pentru fiecare an în plus la vechime.