News

Ce poți face când câinele vecinului latră non stop. Se aplică atât românilor care stau la bloc, dar și celor de la curte

Ce pot face cei care stau la curte dar și la bloc atunci când câinele vecinului latră non stop. „Pe timpul nopții zgomotul este infernal, cu geamurile închise!”
25.02.2024 | 16:32
Ce poti face cand cainele vecinului latra non stop Se aplica atat romanilor care stau la bloc dar si celor de la curte
Câinii nu au nici o vină pentru comportamentul iresponsabil al stăpânilor / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Mulți din cei care se mută de la oraș în căutarea unor zone liniștite dau peste o surpriză neplăcută. Câinele vecinului latră non stop, mai ales noaptea. În lipsa unei reglementări amiabile cu proprietarul, sunt puține șanse ca această problemă să fie rezolvată.

Lătratul non stop, pacoste pentru vecini

Chiar dacă poate suna amuzant, lătratul câinelui vecinului nu este interzis prin lege. Suficient ca lucrurile să se complice pentru cei care doresc liniște. Un internaut și-a exprimat nemulțumirea în legătură cu această situație: s-a mutat într-o comună, într-o zonă liniștită.

ADVERTISEMENT

Sau cel puțin așa credea, până când vecinul său și-a luat un câine ciobănesc german pe care-l ține închis tot timpul într-un țarc de mici dimensiuni. Persoana în cauză a spus că patrupedul latră non stop, mai ales noaptea.

„Inițial s-a încercat înțelegerea amiabilă cu proprietarul, nicio șansă. A zis că face orice dorește în curtea lui și ne persifla că o să mai aducă un lup, ca să latre noaptea ‘în duet’”, relatează acesta, potrivit Avocatnet.

ADVERTISEMENT

Poliția n-a făcut nimic

Omul a relatat că reclamațiile la poliție nu au avut nici un efect. „Mereu ne spuneau cei de la Poliție că a fost avertizat stăpânul câinelui și apoi închideau petiția.. Nici nu știu dacă a fost sancționat în vreun fel, probabil doar avertisment (…)

Până la urmă, mai mulți locatari (e vorba de un complex de blocuri lângă curtea cu pricina) au depus la Parchet o petiție, prin intermediul Asociației de proprietari de care aparțin. „Cei de la Parchet de 3 luni de zile ne tot duc cu zăhărelul că mai durează, că a fost protest, că e programul încărcat, că X e în concediu și tot așa”.

ADVERTISEMENT

„Sunt și iubitor de animale și înțeleg întrutotul că și anume câinele nu are nicio vină. Dar pe timpul nopții zgomotul este infernal, cu geamurile închise!! Nici nu vreau să știu ce vom face la vară, când nu poți sta mereu cu geamurile închise noaptea. Eu unul nu am copii (…)Însă avem vecini cu și anume copii mici, nu reușesc să închidă un ochi, sunt zombie săracii părinți”.

ADVERTISEMENT

Puține opțiuni pentru reclamanți

Problema celor deranjați, și pe bună dreptate, de lătratul non stop al unui câine, este că nu au multe opțiuni. Legea nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice nu prevede concret ce trebuie făcut în aceste cazuri, sancționează doar „lăsarea în libertate ori fără supraveghere a animalelor care pot prezenta pericol pentru persoane sau bunuri”, ceea ce nu este cazul aici.

Într-o astfel de situație, specialiștii recomandă întocmirea cu insistență de sesizări în scris, către Poliția Locală, DSP, Poliția Animalelor. În caz de neerezolvare, reclamantul poate înainta o acțiune în răspundere civilă delictuală, solicitând daune morale.

Îm mod evident, legislația este făcută pentru oameni și nu pentru patrupede. Cu toate că lătratul unui câine este o reacție natural, iar lătratul non stop poate fi consecința unei traume (fizice sau psihice) la care este supus animalul, proprietarul câinelui este răspunzător pentru neplăcerile (poluarea fonică în acest caz) provocate vecinilor, în definitiv aceștia din urmă nu au nici o vină.

Suferințele câinilor

Unii câini latră mai mult decât alții pe timp de noapte. Rasele de câini de pază, de exemplu, sunt mai predispuse să facă acest lucru. Motivul este destul de simplu: instinctul de protecție al unui câine îl determină să reacționeze dacă crede că ceva îi amenință siguranța lui și a stăpânului.

Un câine a cărui rasă și educație au întărit acest comportament va fi, prin urmare, precaut față de orice lucru care pare suspect sau neobișnuit: un zgomot, o lumină, o persoană care trece pe stradă, un arici în grădină etc.

Ca și oamenii câinii pot fi, de asemenea, anxioși. Când se întâmplă acest lucru, câinele latră lamentându-sel, „plânge” sau chiar urlă. De asemenea, poate avea un comportament ciudat: neliniște, tremurături, automutilare, lipsă de igienă, salivare excesivă etc. Aceste semne indică o suferință care poate fi legată de mai mulți factori. Poate câinele  nu suportă să fie singur, poate e ținut numai într-un spațiu închis de mici dimensiuni etc.