Life

Ce poți face cu mâncarea rămasă de la masa de sărbători. Cum recomandă bucătarii să refolosești friptura, cozonacul, dar și alte preparate festive

Cum să refolosești mâncarea rămasă după sărbătorile de iarnă. Nu trebuie să fii bucătar priceput pentru a încerca noi rețete.
04.01.2025 | 09:22
Ce poti face cu mancarea ramasa de la masa de sarbatori Cum recomanda bucatarii sa refolosesti friptura cozonacul dar si alte preparate festive
Motivele pentru care nu este recomandat să arunci mâncarea rămasă după sărbători. Sursa foto: Pixabay

De sărbători, românii au pus pe masă cele mai delicioase preparate. Ca în fiecare an, o mare parte din mâncare a rămas neatinsă. Chiar dacă primul instinct este să o arunci, bucătării te învață cum să o refolosești.

Risipa alimentară crește în perioada sărbătorilor de iarnă

Este deja tradiție ca pe masa de sărbători să se regăsească cât mai multe preparate. Gospodinele gătesc fel de fel de bunătăți pe care le servesc celor dragi sau invitaților.

Ca de obicei, o mare parte din mâncarea de sărbători rămâne neatinsă. Inclusiv studiile au demonstrat că în această perioadă a anului, risipa alimentara crește, iar peste 2 tone de mâncare ajung la gunoi.

Dacă nu vrei să contribui la risipa alimentară, ei bine, trebuie să știi că mâncarea rămasă după Crăciun sau după Revelion are ”salvare”. Potrivit bucătarilor, aceasta poate fi refolosită fără nicio problemă.

Bucătarii cu experiență susțin refolosirea mâncării, mai ales că vorbim despre preparate care permit acest lucru. Persoanele care nu duc deloc lipsă de imaginație pot crea noi feluri de mâncare din ce a rămas de la masa de sărbători.

Cum poți refolosi mâncarea rămasă după sărbători

Potrivit bucătarilor, cozonacii, piftiile, friptura sau salata de boeuf pot fi refolosite fără nicio problemă. Cei care nu știu exact ce sa facă cu ele, au la dispoziție pe internet o mulțime de rețete.

De exemplu, dacă a rămas pește de la masa de Revelion, îl poți integra foarte ușor într-o rețetă de tagliatele cu ton. Nu doar peștele poate fi refolosit în acest fel, ci și orice alt tip de carne.

Tot carnea care a rămas de la masa de sărbători poate fi servită alături de un sos. Poate fi vorba despre un sos din boabe de piper verde sau orice alt sos, în funcție de preferințe. Alături de carne mai pot fi servite și frigănele, pe care le poți face din pâinea tare rămasă de la masa de sărbători.

Cozonacii pot fi și ei refolosiți în fel de fel de rețete. În funcție de preferințe, cu ajutorul lor se pot prepara french toast din cozonac, tiramisu cu cozonac sau chiar budincă de cozonac cu bezea.

Este foarte important de reținut că mâncarea rămasă de la sărbători trebuie reinterpretată, nu gătită din nou sau reîncălzită. În acest fel, vei fi în afara oricărui pericol și nici nu vei contribui la risipa alimentară.

Tags: