News

Ce poți face dacă ești nemulțumit de pensia primită după recalculare. Foarte mulți români trebuie să știe acești pași

Ce soluție ai dacă ești nemulțumit de pensia primită după recalculare. Foarte mulți români trebuie să cunoască pașii pe care îi au de urmat.
09.06.2024 | 15:27
Ce poti face daca esti nemultumit de pensia primita dupa recalculare Foarte multi romani trebuie sa stie acesti pasi
Ce să faci dacă nu ești mulțumit după pensia primită după recalculare. Sursa foto: Freepik, Pinterest/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ce poți să faci dacă ești nemulțumit de pensia primită după recalculare. Mulți români trebuie să știe ce pași au de urmat pentru a rezolva problema. Ce proiect de lege a fost propus de Ministerul Justiției?

Ce să faci dacă ești nemulțumit de pensia primită după recalculare. Mulți români trebuie să știe

Mulți pensionari și angajați din sectorul public s-au confruntat cu probleme în privința recalculării pensiilor și a salariilor. Aceste procese sunt, adesea, dificile și îndelungate și au generat mai multe litigii.

ADVERTISEMENT

Ministerul Justiției a propus, pentru a le oferi ajutor celor afectați, un proiect de lege având scopul de a simplifica procedura, dar și de a grăbi rezolvarea unor asemenea situații.

În prezent, proiectul de lege propus de Ministerul Justiției se află în dezbatere publică. Acesta prevede ca recalcularea pensiilor și salariilor bugetarilor să se realizeze în termen de 60 de zile.

ADVERTISEMENT

Dacă se întâmplă ca beneficiarii să aibă nemulțumiri în privința rezultatului recalculării, atunci au posibilitatea de a adresa o cerere de soluționare către instanțele competente.

Aceste cazuri trebuie soluționate cu prioritate, în termen de 60 de zile de la învestirea Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), după cum stipulează acest proiect de lege.

ADVERTISEMENT

În plus, obligativitatea motivării deciziei în termen de 15 zile de la pronunțare reprezintă un alt aspect important al proiectului. Fără motivare, soluția nu va avea efecte, iar procesul pentru cei implicați ar putea fi prelungit.

Scopul ordonanței de urgență este de a institui niște măsuri clare pentru procesele legale privind stabilirea și plata drepturilor salariale, precum și de natură salarială a personalului care e plătit din fonduri publice.

ADVERTISEMENT

Măsurile includ și procesele care au legătură cu emiterea sau cu anularea actelor administrative și raporturile de muncă ale acestui personal. Ordonanța este aplicată, totodată, și în cazul stabilirii și plății drepturilor la pensie. Aici este inclusă actualizarea, recalcularea și revizuirea drepturilor respective.

În ce cazuri se poate ajunge în instanță

Pensionarii care se tem că recalcularea pensiilor nu reflectă veniturile anterioare ale acestora pot veni cu dovezi în sprijinul cererii pe care o fac.

Cei care ai muncit ore suplimentare, sâmbăta sau care au primit prime și sporuri, dar nu au fost luate în calcul la recalculare, pot merge la ITM pentru a solicita documentele de care au nevoie. Dacă este cazul, pot acționa în instanță pentru a le putea obține.

Pensionarii care au lucrat în condiții speciale pot apela la justiție, de exemplu. Acești pensionari au dreptul la o creștere de 50% a punctajului anual. Dacă nu este respectat acest lucru, atunci pot apela la instanțele competente pentru a revizui decizia, notează playtech.ro.

Sesizările trebuie judecate cu prioritate. Deciziile trebuie motivate și publicate în termen de maximum 15 zile de când au fost pronunțate. Astfel, pensionarii și angajații din sectorul public vor putea evita procesele îndelungate atunci când întâmpină astfel de probleme.

ADVERTISEMENT
Nicolae Stanciu, monolog dur, precum Gică Hagi, după România - Ucraina: „Până acum...
Nicolae Stanciu, monolog dur, precum Gică Hagi, după România - Ucraina: „Până acum am tăcut. Ne-ați jignit! Ce i-ați făcut lui George...”
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României...
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României la finalul meciului cu Ucraina: „Ce miracol, unii au rămas fără glas, iar alții au prins glas”
VIDEO EXCLUSIV Mesaje impresionante de la rude, prieteni și antrenori pentru jucătorii naționalei...
VIDEO EXCLUSIV Mesaje impresionante de la rude, prieteni și antrenori pentru jucătorii naționalei și selecționer. ”Faceți istorie!”. Am strâns emoțiile de la Euro într-un clip de poveste pentru România!
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată...
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată Europa. Germanii sunt cei mai interesaţi şi plătesc şi 100 euro pe kilogram
Cum a marcat-o pe Mihaela Borcea divorțul dureros de Cristi Borcea! A dat...
Cum a marcat-o pe Mihaela Borcea divorțul dureros de Cristi Borcea! A dat cărțile pe față, la 13 ani de la separare
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază...
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază sexy s-a pozat! FOTO
ALERTĂ METEO ANM! Meteorologii ANUNȚĂ PRĂPĂDUL
ALERTĂ METEO ANM! Meteorologii ANUNȚĂ PRĂPĂDUL
Edi Iordănescu, primele declarații după VICTORIA ROMÂNIEI de la München. Ce a transmis...
Edi Iordănescu, primele declarații după VICTORIA ROMÂNIEI de la München. Ce a transmis antrenorul
Vladimir Putin se pregătește să fugă. Semnele care prevestesc ce e mai rău
Vladimir Putin se pregătește să fugă. Semnele care prevestesc ce e mai rău
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca...
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca făcută alături de tatăl ei. Obiceiul de lux moștenit de la mama ei, Monica Gabor
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să...
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să cucerească Odesa: „Zelenski și păpușarii occidentali vor război”
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei...
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei iubit. De ce s-a despărțit, de fapt, de antrenorul naționalei României