Spre finalul anului 2022, primăria condusă de Robert Negoiță a demarat o serie de lucrări în Piața Unirii, acolo unde a montat celebrele borduri prefabricate, declanșând un haos în trafic după ce semafoarele din zonă nu au mai funcționat săptămâni întregi. Lucrările au iscat un conflict cu Primăria Generală, zona fiind administrată de către Administrația Străzilor București, care a acționat în instanță primăria de la Sectorul 3. O primă imagine obiectivă asupra acestui conflict vine însă de la Curtea de Conturi, în urma unui control efectuat la primăria condusă de Negoiță.
„Suntem în Piaţa Unirii. Aici arăta groaznic. Nici acum nu arată prea bine că suntem în lucru, dar se lucrează, se va rezolva. Aici unde era un deşert plin de beton, arid, vor apărea spaţii verzi. Deja au venit colegii şi au pus pământ. Aici vor fi jardiniere, acolo jardiniere, dincolo jardiniere”, anunța primarul Robert Negoiță, într-un live pe Facebook făcut chiar în Piața Unirii.
Mai mult, într-o declarație ulterioară, acesta a susținut că lucrările nu aveau nevoie de autorizație în condițiile în care erau lucrări de amenajare a spațiului verde, precizând că nu primăria condusă de acesta montase bordurile în Piața Unirii.
„Nu era nevoie acolo de niciun fel de aviz, pentru că e vorba de amenajare spaţii verzi, iar spaţiile verzi nu necesită autorizaţie pentru amenajare. (…) Bordurile nu au fost schimbate în niciun caz de noi. Am pus nişte prefabricate, care nu sunt borduri, nişte prefabricate mai înalte, pentru că acolo avem nevoie de înălţime”, declara Negoiță, potrivit Agerpres.
Acum însă, Curtea de Conturi a publicat raportul în urma unui audit de conformitate făcut chiar la Primăria Sectorului 3 pentru anul 2022, iar lucrările demarate în Piața Unirii sunt principala neregulă asupra căreia se insistă.
În primul rând, Curtea arată că este vorba de un contract cadru ce are ca obiect „lucrări de construcții și reparații trotuare de pe raza Sectorului 3”, contract cu o valoare de 1,45 milioane lei, plus TVA. Mai mult, auditul spune că primăria a finanțat greșit lucrările, trecute la „bunuri și servicii” la capitolul „Cultură, recreere, religie”, când ele ar fi trebuit trecute la capitolul pentru investiții, tocmai pentru că au implicat lucrări de modernizare, adică s-au schimbat bordurile.
„Lucrările efectuate au reprezentat în fapt modernizări (cheltuieli de capital) prin care s-au îmbunătățit parametrii inițiali de funcționare a mijlocului fix (construcții și amenajări trotuare) și nu au fost lucrări de reparație curentă (întreținere), (…) întrucât conținutul principalelor articole de deviz înscrise în Situația de lucrări sunt lucrări de amenajare trotuare/alei cu pavele din beton și montare bordură colorată de ciment (culoare roșie), lucrări definite ca fiind lucrări de capital”, se arată în raportul Curții de Conturi.
Un alt aspect ce este clarificat în raportul Curții de Conturi este necesitatea avizului pentru lucrările de montare a bordurilor și amenajare a spațiilor verzi. Astfel, documentul citat precizează clar că „Sectorul 3 a efectuat aceste lucrări de modernizare și pentru obiective care nu se află în unele cazuri în administrarea Sectorului 3 și în lipsa acordului prealabil al Administrației Străzilor București, administratorul de drept al acestora (inclusiv trotuarul din fața magazinului Unirea Shopping Center)”.
Raportul curții menționează că HCGMB 254/2008 prevede că arterele principale și piețele publice se află în administrarea celor de la Administrația Străzilor. Raportul menționează și că protocolul de colaborare între primăria de sector și Administrația Străzilor prevede clar necesitatea acordul acesteia din urmă pentru lucrările ce intră sub administrația lor.
„Pentru lucrările contractate în sumă de 1.496.191 lei inclusiv TVA, Primăria Sectorului 3 nu a avut acordul prealabil al Administrației Străzilor București (…). Conform Anexei la Ordinul de începere a lucrărilor nr. 3979/20.12.2022 pentru lucrările efectuate la locațiile Bulevardul N. Grigorescu, Piața Unirii și Bulevardul Corneliu Coposu, era necesar acordul prealabil al Administrației Străzilor București, deoarece aceste locații se află în administrarea acesteia”, mai arată documentul citat.
Mai mult, raportul Curții de Conturi arată că, în fapt, Primăria Sectorului 3 a și cerut acordul prealabil al ASB pentru începerea lucrărilor, acord ce a fost refuzat motivat de către Administrația Străzilor București.
„Rezumând, în condițiile prezentate, fără acord prealabil și fără autorizație de construire, Sectorul 3 al Municipiului București a efectuat lucrări de construcții și reparații trotuare în zona Piața Unirii (inclusiv în fața magazinului Unirea) și Bulevardul Corneliu Coposu în valoare de 639.140 lei, inclusiv TVA, conform situației de lucrări, lucrări recepționate conform Procesului verbal de recepție la terminarea lucrărilor din data de 27.12.2022”, se arată în raportul de audit al Curții de Conturi.
În final, Curtea de Conturi a cerut și o serie de clarificări din partea Administrației Străzilor, ASM precizând că nu și-a dat acordul pentru lucrări și că prejudiciul creat prin aceste lucrări se ridică la suma de e 1.258.012 lei fără TVA.
Raportul Curții de Conturi specifică și firma cu care a fost încheiat contractul pentru aceste lucrări, lucru pe care nu-l face întotdeauna, în multe cazuri în rapoartele Curții numele firmelor fiind anonimizate. Aici însă Curtea menționează că lucrările din Piața Unirii au fost realizate de către firma SC GMI Trading Construct SRL, în baza unui contract încheiat în decembrie 2022, contract subsecvent acordului cadru din 19 octombrie.
Firma, înființată acum zece ani, a început să aibă activitate economică abia în anul 2018, reușind să ajungă în anul 2022 la o cifră de afaceri de 10 milioane lei. Anul următor cunoaște o adevărată explozie economică, cifra de afaceri ajungând la 40 de milioane lei, și cu un plus de un milion de lei în profitul declarat.
Firma este deținută de Vlad Gheorghe și Vlad Mihaela Ileana, cei doi fiind acționari într-o altă firmă de construcții, Geva Construct Ambient. Ambele firme au nenumărate contracte publice câștigate sau obținute direct cu Primăria Sectorului 3.
Spre exemplu, publicația online Buletin de București scria în ianuarie 2022 că, la finalul anului precedent, Primăria Sectorului 3 i-a acordat firmei Geva Construct un contract de 100.000 de euro constând în achiziția unor panouri metalice de gard. Această firmă face afaceri cu primăria lui Negoiță începând cu anul 2013, fiind încheiate astfel peste 80 de contracte prin încredințare directă, în valoare de peste 6,5 milioane lei. Există și alte 3 contracte obținute prin licitație, a căror valoare se apropie de 15 milioane lei.
Alte publicații au scris că cele două firme deținute de către familia Vlad au avut, doar în ultimii cinci ani, contracte publice cu firmele Primăriei Sectorului 3 de peste 140 de milioane. Sursa citată avansează această cifră pe baza unei liste cu contractele publice încheiate de firma Algorithm Construcții S3 SRL, listă care între timp a dispărut de pe site-ul companiei.