News

Ce premier are în joben Klaus Iohannis! Variantele pe care preşedintele le deţine pentru a-şi păstra guvernul

Ce premier are în joben Klaus Iohannis pentru a-şi păstra guvernul în cazul în care executivul lui Florin Cîţu pică prin moţiune
04.10.2021 | 16:29
Ce premier are in joben Klaus Iohannis Variantele pe care presedintele le detine pentru asi pastra guvernul
Klaus Iohannis are două nume pregătite pentru rolul de premier. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Guvernul condus de Florin Cîțu se clatină și moțiunea de cenzură ar putea reprezenta finalul noului președinte al PNL în poziția de lider al Palatului Victoria. Lucrul acesta nu a picat deloc bine însă la Palatul Cotroceni acolo unde președintele avea guvernul pe care și l-a dorit încă de la instalarea sa din 2014.

Klaus Iohannis este conștient că guvernul Cîțu are parte de cel mai important examen, unul în care liberalii au rămas singuri după abandonul partenerilor de la USR/Plus. Fără voturile acestora, PSD și AUR pot da lovitura și să le dea peste cap celor din PNL toate calculele și înțelegerile politice.

ADVERTISEMENT

Ce premier are în joben președintele Klaus Iohannis!

Drept pentru care șeful statului nu a ezitat o clipă și a pregătit deja mai multe variante de rezervă, variante care ar putea fi mai degrabă de sacrificiu. Astfel, în rolul de premier ar putea fi propus un nume deja obișnuit cu acest rol, un nume care a mai deținut funcția într-un moment dificil și care a fost apreciat de întreaga scenă politică.

Actualul ministru al Apărării Nicolae Ciucă ar putea fi omul din jobenul președintelui. În ciuda gradului de general, acesta nu este un om cu o avere impresionantă,. Se laudă în schimb cu o experiență militară aparte.

ADVERTISEMENT

A condus în Irak prima bătălie a soldaților români după al Doilea Război Mondial și este poreclit „generalul deșertului”. A participat la acțiuni militare și în Afganistan sau Bosnia și a comandat Batalionul 26 Infanterie, cunoscut drept Scorpionii Roșii.

Interesant este că liderii Partidului Național Liberal iau chiar în calcul ca pe fondul crizei sanitare, Nicolae Ciucă să fie votat de PSD pentru şefia guvernului. Nu este singurul nume pe care Iohannis îl are la dispoziție.

ADVERTISEMENT

Nicolae Ciucă sau Lucian Bode, propunerile președintelui

Lucian Bode ar fi al doilea nume spre care ar putea să se îndrepte Klaus Iohannis. De profesie inginer, acesta a intrat pentru prima oară într-un guvern în urmă cu aproape 10 ani de zile.

Atunci, a fost numit ministru al Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri pentru doar câteva luni în Executivul condus de Mihai Răzvan Ungureanu, executiv care a picat, de asemenea, prin moțiune de cenzură.

ADVERTISEMENT

A fost ministru al Transporturilor, perioadă în care a avut parte de un accident rutier, unul speculat din plin de opoziție. Concret, în urma unor imagini apărute la acea vreme în spațiul public, se observa destul de clar cum maşina în care se afla Bode, având semnalele acustice şi luminoase pornite, a intrat pe contrasens şi a depăşit o coloană de maşini, deşi avea interzis, fiind linie continuă.

După doar câțiva metri, maşina s-a ciocnit cu un alt autoturism care circula regulamentar din sens opus şi s-a oprit într-un gard. A urmat experiența de la MAI, una catalogată drept dezastruoasă. Social democrații au transmis că România a devenit raiul infractorilor și în mandatul lui Bode au avut loc crime în stil mafiot şi oamenii au fost omorâţi în propriile case.

Cum pregăteşte Klaus Iohannis moţiunea de cenzură

În spaţiul public a apărut deja informaţia că în cazul în care aceştia vor fi învestiţi, atât Ciucă, dar şi Bode vor demisiona, astfel încât preşedintele să vină din nou cu Florin Cîţu premier, liderul PNL urmând a mai avea o şansă în a încerca să strângă o majoritate parlamentară.

Vă readucem aminte că o decizie luată anul trecut interzice ca premierul care a picat prin moţiune de cenzură să fie redesemnat imediat de către şeful statului pentru a ocupa aceeaşi funcţie. Exact acelaşi lucru s-a petrecut şi în ianuarie 2020, atunci când guvernul Orban a căzut şi Curtea Constituţională a decis că preşedintele nu-l poate desemna tot pe Ludovic Orban ca primă încercare de a forma guvernul.

Klaus Iohannis l-a numit pe Florin Cîţu, cel care ocupa postul de la Finanţe. Totul a mers şnur şi cu 15 minute înainte să primească votul de încredere al Parlamentului, Cîţu şi-a depus mandatul. Beneficiind de pandemia de coronavirus, preşedintele i-a forţat apoi pe social democraţi să-l accepte pe Orban, a doua propunere a sa, propunere pe care a dorit-o încă de la început.

Cum văd liberalii moţiunea de cenzură

Pentru PNL situaţia este una cât se poate de clară. Rămaşi fără suportul partenerilor de la USR/Plus, aceștia nici nu concep să vină cu un alt nume, așa cum au solicitat oamenii lui Dacian Cioloș.

“Cu siguranţă putem merge pe un premier din interiorul cabinetului care sau să demisioneze, sau să nu primească votul de investitură. Dar alegerea noastră pentru a fi premier pe scurtă, medie şi lungă durată este Florin Cîţu.

Noi nu avem o altă opţiune. Oricine speculează alte opţiuni, sunt strict din dorinţa de a face scenarii politice. Nu. Noi mergem pe Florin Cîţu şi pe el îl vom susţine şi cu el vom traversa această perioadă. Veţi vedea”, a spus Rareş Bogdan în emisiunea Insider Politic de la Prima TV

ADVERTISEMENT