News

Ce presupune taxa pe ambalaje care poate apărea de la anul! Cu cât cresc prețurile

20.11.2020 | 17:49
Ce presupune taxa pe ambalaje care poate aparea de la anul Cu cat cresc preturile
ADVERTISEMENT

FANATIK îți explică ce presupune taxa pe ambalaje care poate apărea de la anul! Concret, românii ar urma să mai scoată din portofele și alți bani, dar ar fi pentru prima oară cu un scop cât se poate de clar. Astfel, vom plăti 50 de bani pentru fiecare ambalaj de apă, băuturi răcoritoare și alcoolice pe care le cumpărăm din magazine. Indiferent de numele sau mărimea lor. 

Deși pare infimă la prima vedere, suma ar putea fi una serioasă în funcție de cantitatea achiziționată. Mai ales că acești bani ar urma să reprezinte garanția pe care comercianții o vor reține de la clienți pentru fiecare PET, sticlă sau doză de metal în parte.

ADVERTISEMENT

Priviți acum pe ultimul bon de cumpărături și puteți să faceți un scurt calcul. Nu contează că vorbim despre o sticlă de ulei, un borcan de bulion sau câteva beri pentru meciul de Champions League. Toate acestea vor plusa din 2021 la cheltuielile pe care le faceți. Luați ca exemplu un bax cu 6 sticle de apă. Pentru fiecare trebuie să aveți 50 de bani în plus, ceea ce rezultă un total extra de 3 lei.

Ce înseamnă taxa pe ambalaje care poate apărea de la anul!

Există însă și o veste bună! Absolut toți consumatorii își vor putea recupera banii de la orice magazin din țară, dar trebuie să îndeplinească o condiție fermă. Și anume, returnarea ambalajului. Așadar, sticlele pe care până mai ieri le aruncați la gunoi, borcanele, pet-urile și dozele de aluminiu vor putea fi aduse înapoi.

ADVERTISEMENT

De altfel, măsura a fost prezentată deja de ministrul Mediului și va fi implementată de la 1 ianuarie. Nu se știe încă ce se întâmplă cu cumpărăturile făcute la final de an, mai ales că de Revelion sunt achiziționate o mulțime de sticle cu băutură. Rămâne de văzut dacă magazinele vor accepta să plătească și acești bani, unii pe care nu puțini vor încerca să beneficieze.

Sursa foto – hepta.ro

Reprezentanții ministerului au mai transmis că sistemul de garanţie pentru ambalaje va funcţiona ca în cazul unui coş de cumpărături. Practic, atunci când mergi la cumpărături, primul gest pe care îl faci este de a debloca cu 50 de bani un coş. După ce achiziționezi produsele, la final, recuperezi banii la returnarea coșului. Cam așa ar fi și în cazul ambalajului. Inițial s-ar achita un fel de chirie pentru folosirea ambalajului în care este vândută băutura.

ADVERTISEMENT

De remarcat că măsura se va aplica pentru toate ambalajele în care sunt îmbuteliaţi până la 3 litri de lichid, indiferent că vorbim de sticlă, plastic sau doze de aluminiu. Așadar, cine vrea să-și recupereze suma investită trebuie să revină cu ambalajele la orice magazin din România.

Ce magazine ar putea returna banii în schimbul ambalajelor

Conform legii, retailerul ar urma să fie obligat să returneze garanţia pentru fiecare produs în parte. Un alt detaliu pe care nu trebuie să-l scăpați din vedere ține de codul de bare. Acesta nu trebuie distrus pentru că ambalajele nu vor mai putea fi recunoscute de automatele din marile magazine unde veţi introduce ambalajele şi de la care veţi primi contravaloarea lor.

ADVERTISEMENT

Unde nu există posibilitatea amplasării unor asemenea aparate, ambalajele vor fi preluate de casieri. „În magazinele de mici dimensiuni va fi impusă o cantitate limită de predare a deșeurilor pentru a nu perturba activitatea acestor tipuri de magazine.

Sursa foto – hepta.ro

Totodată, e important ca toată lumea să știe că toate magazinele din România vor fi recompensate prin acest sistem cu un tarif de administrare a deșeurilor colectate”, a spus Mircea Fechet, ministrul Mediului

De remarcat că, în acest moment, hotărârea Ministerului Mediului se află în dezbatere publică. Aceasta trebuie să intre în vigoare cel târziu pe 1 ianuarie 2021, mai ales că există chiar și o directivă europeană în acest sens. Din clipa în care acțiunea primește ok-ul, magazinele vor avea la dispoziţie un an de zile să implementeze sistemul.

Ce a decis Consiliul European în privința deșeurilor

Consiliul European a anunțat introducerea unei taxe de 0,8 euro/kg de deșeuri de ambalaje din plastic nereciclate începând cu anul 2021, ca parte a pachetului de măsuri de redresare economică post Covid-19 estimat la 750 miliarde euro pentru perioada 2021-2027.

Taxa are ca scop suplimentarea veniturilor proprii ale Uniunii și va fi plătită de către statele membre UE, pe baza cantității de deșeuri de ambalaje din plastic care nu se reciclează, în fiecare stat. Concret, absolut toate statele membre vor avea libertatea să își decidă modul de implementare. După o atentă monitorizare a problemei, specialiștii din domeniu au recunoscut că acest fapt ar putea duce la regimuri diferite pe teritoriul UE.

Sursa foto – hepta.ro

Dacă ne raportăm strict la România atunci lucrurile sunt destul de grave. Ministerul Mediul recunoaşte că țara noastră este sufocată de gunoaie. 6 milioane tone de deşeuri ajung anual în gropile de gunoi. Potrivit ministrului Mircea Fechet, România reciclează doar 14 la sută din deşeuri, o cantitate infimă față de celelalte state din Uniunea Europeană. De altfel, la solicitarea UE, România trebuie să ajungă la 90% în următorii 3 ani.

Ce se întâmplă cu ambalajele după returnarea lor în magazine

Conform sistemului definit prin proiectul de HG, cantităţile de deşeuri returnate în magazine vor ajunge ulterior în centre regionale de sortare. Nu acesta este punctul final al călătoriei. De aici, acestea vor fi direcționate către reciclatori.

Sursa foto – hepta.ro

Conform anunțurilor făcute de guvernul Orban, întreaga infrastructură de preluare a deşeurilor din magazine va fi organizată printr-un operator unic de sistem. Acesta va fi o entitate non-profit în care se vor găsi producători sau reprezentanţi ai acestora, dar, atenție, chiar şi retaileri.

Cum poate România să țină pasul cu normele Uniunii Europene la capitolul deșeuri

Sunt mai mulți pași pe care România trebuie să-i îndeplinească pentru a bifa această solicitare a Uniunii Europene. În primul rând, țara noastră trebuie să știe să atragă și să utilizeze fondurile UE pentru a sprijini colectarea separată, sortarea și reciclarea, inclusiv colectarea și tratarea deșeurilor biologice.

De asemenea, este nevoie de o mai mare eficientizare a sistemelor de răspundere a producătorilor, îmbunătățirea calității datelor și asigurarea respectării obiectivelor de reciclare a ambalajelor.

Sursa foto – hepta.ro

Este nevoie de o revizuire a planurilor regionale de gestionare a deșeurilor, dar și de implementarea unor sisteme eficiente de colectare separată a materialelor reciclabile și a deșeurilor biologice, cu standarde minime aferente serviciilor de colectare a deșeurilor pentru municipalități.

Nu în ultimul rând, România trebuie să crească stimulentele economice pentru prevenirea generării de deșeuri și reciclare, de exemplu prin taxe eficiente de depozitare la rampele de gunoi și amenzi pentru implementarea deficitară.

Cum se face corect colectarea separată a deșeurilor

Până la momentul în care România implementează sistemul pentru ambalaje și în cazul în care dorești să începi colectarea separată a deșeurilor chiar de acum, FANATIK s-a interesat pentru tine cum poți să faci corect acest lucru. Am primit de la specialiștii în domeniu mai multe sfaturi.

1. RECIPIENTE ALBASTRE –  trebuie folosite pentru aruncarea deșeurilor de hârtie și carton

Exemple de astfel de deșeuri includ:

  • Ziare și reviste
  • Cutii goale de sucuri și lapte
  • Cutii și alte ambalaje din hârtie și carton
  • Cutii din carton de dulciuri, bomboane, ouă, încălțăminte și multe altele
  • Pungi și saci din hârtie.

Ce nu trebuie să aruncăm în recipientele albastre?

  • deșeurile menajere (de exemplu: șervețele, materiale sanitare, stingătoare)
  • deșeuri de hârtie și de carton contaminate sau murdare (de exemplu: o cutie de pizza murdară cu ulei)
  • hârtie specială (de ex. folii de metal și plastic).
Sursa foto – facebook

Este important ca hârtia să fie curată, fără grăsime, fără pete, iar cutiile de conserve și cutiile de carton trebuie să fie dinainte pliate și, de asemenea, să fie curățate. Ține minte că deșeurile de hârtie murdare nu pot fi reciclate.

Dacă arunci deșeuri organice murdare sau provenite de la diverse materiale de construcții, ramuri și frunze murdare de noroi împreună cu hârtia curată, toate eforturile depuse înainte vor fi în zadar și procesul de reciclare se va opri. Un lucru interesant este că hârtia poate fi reciclată de 5 până la 7 ori, apoi se dezintegrează, iar 90% din cutiile de carton sunt reciclate.

2. RECIPIENTE GALBENE –  se colectează deșeurile din plastic și metal

Containerele galbene sunt destinate inclusiv următoarelor tipuri de deșeuri:

  • Sticle de apă din plastic, băuturi răcoritoare, ulei și bere
  • Cutii de iaurt și sticle de plastic pentru lapte
  • Tuburi și sticle de produse cosmetice și sanitare
  • Cuve și tăvi din plastic (curățate de reziduuri alimentare), paleți și cutii
  • Cutii metalice de conserve și cutii de băuturi curate
  • Capace de borcane și sticle
  • Pungi din plastic, folie de plastic și folie de ambalaj.

Sunt interzise următoarele lucruri în containerele galbene:

  • blistere pentru medicamente
  • cutii de ulei și alte substanțe nocive
  • aparate electrice de uz casnic
  • piese auto, etc
  • alte deșeuri care nu sunt din material plastice
Sursa foto – facebook

Înainte de a arunca ambalajul din plastic, trebuie să îl golești și să îl cureți – șterge-l cu un șervețel de hârtie sau clătește-l. O bună practică ar fi să te obișnuiești să pliezi sticlele prin răsucirea acestora pentru a scoate aerul din ele și a reduce volumul acestora.

Ține departe țigaretele de deșeurile de plastic, deoarece deșeurile de plastic încinse sunt foarte dificil de stins și poluează aerul. Nu uita că plasticul se descompune în mulți ani de zile și că acest deșeu este cel care poluează cel mai mult mediul.

3. RECIPIENTE VERZI – aruncăm deșeuri de sticlă

Deșeuri permise

  • recipiente de sticlă de orice fel și de culoare
  • borcane de sticlă și sticle de la produsele cosmetice
  • borcane de orice fel de mâncare.

Deșeuri interzise în containerul de culoare verde

  • ochelari și vase sparte
  • porțelan și alte articole fabricate din sticlă refractară
  • becuri și lămpi fluorescente
  • sticla geamurilor sau a oglinzilor
  • ochelari auto
Sursa foto – facebook

Înainte de a arunca recipientele de sticlă, golește-le, scoate dopurile și capacele și clătește-le, dacă este posibil. Nu trebuie să uiți că sticla din compoziția recipientelor sau a borcanelor este prelucrată diferit de geamurile plate pentru ferestre, așadar nu trebuie să le amesteci. Pietrele și porțelanul creează impedimente cel mai mult în prelucrarea sticlei, deoarece nu se topesc în cuptoare. Sticla poate fi reciclată de nenumărate ori.

Citeşte AICI proiectul supus dezbaterii publice de Ministerul Mediului

ADVERTISEMENT